Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας στην ΕΡΤ για την τραγωδία στα Τέμπη: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα – Να αναζητηθούν οι ευθύνες

«Το είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα και το λέγαμε και πριν. Είναι πολύ γνωστό ότι στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαμε θέσει αυτό το ζήτημα, προειδοποιώντας για ένα δυστύχημα μεγάλης έκτασης στους ελληνικούς σιδηροδρόμους», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, αναφερόμενος στην «πολιτική ετυμηγορία» του ΚΚΕ για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη, σχετικά:

«Η συνδικαλιστική παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ στους σιδηροδρομικούς επίσης είχε βγάλει ανακοίνωση αρχές Φλεβάρη με αυτό το θέμα και προειδοποιούσε για δυστύχημα. Άλλοι συνδικαλιστές τον προηγούμενο χρόνο έθεταν αυτό το ζήτημα πολύ επιτακτικά και ζητούσαν να παρθούν άμεσα μέτρα και δεν έγινε τίποτα.

Άρα, μιλάμε για ένα έγκλημα. Μιλάμε για ένα έγκλημα που πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες, εκτός από τις ποινικές υπαρκτές που θα ψάξει η Δικαιοσύνη -και έχει ξεκινήσει- υπαρκτές ευθύνες που μπορεί να έχει ως σταθμάρχης ένας προϊστάμενος, ένας γιατρός, δεν ξέρω οποιοσδήποτε άλλος.

Να μην καλυφθούν οι πραγματικές ευθύνες, που βρίσκονται και στο κράτος, στον κρατικό ΟΣΕ που βρίσκονται και στην ιδιωτική -τέλος πάντων κρατική εταιρεία- των σιδηροδρόμων της Ιταλίας που έχει περάσει το μεταφορικό μέσο των σιδηροδρόμων και βεβαίως στις κυβερνήσεις, στη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στις προηγούμενες

Πρέπει η έρευνα να πάει πιο πίσω, παλιά, που ξεκίνησε η απελευθέρωση και των σιδηροδρόμων και συνολικότερα όλα αυτά τα προβλήματα με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Είναι συγκεκριμένα τα ζητήματα, ξεκίνησαν το 2009 με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα της απελευθέρωσης του διαχωρισμού, σε συνέχεια από την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ το 2013, που προχώρησε παραπέρα την ιδιωτικοποίηση, έγιναν οι καθοριστικές, εγκληματικές κατά την άποψή μας πράξεις που προετοίμασαν την τραγωδία.

Σε συνέχεια το 2016, όπου έγινε η κατάτμηση του ΟΣΕ, ο διαχωρισμός σε συνέχεια το 2017 του μεταφορικού μέσου που δόθηκε στην ιταλική εταιρεία για 45 εκατομμύρια, χωρίς να υπάρχουν προδιαγραφές ασφαλείας επενδύσεων συγκεκριμένων, κλπ.

Και, βεβαίως, μια σειρά αλλαγές το ’17 και το ’18 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπου άλλαξαν εργασιακές σχέσεις, μετακινήθηκαν υπάλληλοι, εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων. Τουλάχιστον 1.700 θέσεις έμειναν κενές. Και έρχεται στη συνέχεια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που προχωράει την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με αλλά 22 εκατομμύρια. Και τότε, επίσης ψηφίζεται και γίνεται “το τελειωτικό χτύπημα”».

«Οι εκάστοτε πλειοψηφίες των εξεταστικών επιτροπών, σημαίνουν τελικά συγκάλυψη»

Ως προς το αν, πέραν της Εισαγγελικής έρευνας πρέπει να υπάρξει και αντίστοιχη κοινοβουλευτική διερεύνηση, σημείωσε:

«Η πείρα των εξεταστικών επιτροπών είναι αρνητική. Δυστυχώς μέσα στη Βουλή δεν μπορούν να διερευνηθούν πολιτικές ποινικές ευθύνες. Εμείς το έχουμε πει επανειλημμένα. Υπάρχει η πείρα όλων των εξεταστικών επιτροπών, που δεν οδήγησαν ουσιαστικά σε κανένα αποτέλεσμα σημαντικό. Ξέρουμε ότι η εξεταστική επιτροπή έχει την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, αποφασίζει γι’ αυτά τα ζητήματα. Και εδώ να σας θυμίσω ότι το ΚΚΕ είχαμε πει στη Βουλή ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών πρέπει να αλλάξει.

Δεν συμφώνησαν οι άλλες δυνάμεις, πρέπει να αλλάξει και να επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη απευθείας τις ευθύνες των υπουργών, και όχι να μεταφέρεται το ζήτημα στη Βουλή με τις εκάστοτε πλειοψηφίες των εξεταστικών επιτροπών, που σημαίνει τελικά συγκάλυψη».

«Η κοινωνία αντιδρά»

Ερωτηθείς για το αν οι διαδηλώσεις με αφορμή τα Τέμπη, ενδεχομένως μπορούν να φέρουν το ΚΚΕ κοντύτερα με τα άλλα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς, υπογράμμισε:

«Είναι πάρα πολύ σημαντικές αυτές οι κινητοποιήσεις. Η κοινωνία αντιδρά, Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα η νεολαία, μαθητές φοιτητές, βρίσκονται στους δρόμους. Τα συνθήματά τους, αυτά που στηρίζει το ΚΚΕ, είναι ότι αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να παραγραφεί. Δεν πρέπει να ξεχαστεί. Πρέπει “να φτάσουν οι ευθύνες μέχρι το κόκαλο”. Έγινε ζήτημα όλης της Ελλάδας, όχι μόνο στη συγκέντρωση, αλλά και στις κινητοποιήσεις της Αθήνας. Δεν “φταίει η κακιά η ώρα”, ούτε “η κακιά η χώρα”. Φταίει το κέρδος και φταίνε όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτή τη χώρα.

Αυτό το σύνθημα συνενώνει πάρα πολλούς ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογικών πολιτικών αφετηριών, άσχετα με το τι ψήφιζαν μέχρι χτες. Να σας πω συγκεκριμένα παραδείγματα: Παιδιά που ψηφίζουν ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο κατέβηκαν μαζί με τους συναδέλφους τους, της Πανσπουδαστικής ή άλλων ή και του ΠΑΣΟΚ ή άλλων πολιτικών δυνάμεων, του ΣΥΡΙΖΑ κλπ, στους δρόμους του αγώνα, εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, σε άλλους τομείς της οικονομίας, κατέβηκαν μαζί με το ΠΑΜΕ, με τους κομμουνιστές. Εκεί ενώνεται ο λαός».

«Ο κ. Βαρουφάκης έχει μια “ευρωλιγούρα”»

Σχετικά με την αναφορά του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη, ότι «είναι όνειρό τους να συνεργαστούν με το ΚΚΕ», σχολίασε:

«Ονειροκρίτη για τα διάφορα τέτοιου είδους όνειρα, δεν έχω για να τα ερμηνεύσω, αλλά το ζήτημα είναι αυτό που ξέρω και θα απαντήσω ειλικρινά δυνατά: ο κύριος Βαρουφάκης, για παράδειγμα, και το ΜέΡΑ25 το 2015, μιλούσαν για ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων. Μιλούσαν υπέρ της απελευθέρωσης -ως οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- των σιδηροδρόμων.

Για παράδειγμα, ο κ. Βαρουφάκης μέχρι προχθές συζητούσε με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και έλεγε ότι μπορεί να γίνει μια προοδευτική κυβέρνηση πάνω σε δυο – τρία σημεία. Ξέρω επίσης, ότι σήμερα προχωράει στο να φτιάξει “τον ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2» με τη ΛΑΕ και κάποιες άλλες τέτοιες δυνάμεις, προεκλογικά.

Ξέρω επίσης ότι έχει μια «Ευρωλιγούρα» -για να χαλαρώσω λίγο το κλίμα- απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι η βασική υπεύθυνη για τις οδηγίες και τα μέτρα που οδήγησαν σε τέτοιες τραγωδίες στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες».

Για το αν θα μπορούσε το ΚΚΕ να συμπράξει, ή έστω να δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού για τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών, επισήμανε:

«Μια τέτοια ψήφος θα είναι για να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους, τις πραγματικές ευθύνες, να συγκαλύψει τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία, ώστε να θρηνούμε σήμερα όλη η ελληνική κοινωνία, όλοι οι εργαζόμενοι, ο λαός μας, αυτά τα παιδιά που χάθηκαν άδικα στα Τέμπη. Θα είναι μόνο για συγκάλυψη. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΚΚΕ να δώσει ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση».

«Προφανώς μετά τον Μάιο οι εκλογές»

«Προφανώς η 9η Απρίλη έχει τελειώσει» είπε σε ό,τι αφορά την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, ενώ πρόσθεσε:

«Το είπε άλλωστε -σ.σ. ο πρωθυπουργός- μετά το Πάσχα θα γίνουν εκλογές. Κάποια στιγμή. Προφανώς τον Μάιο, θα δούνε τις πανελλήνιες, θα δουν πώς γίνεται, θα δουν αν χρειάζεται πιθανώς και δεύτερης εκλογές, όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το λέει.

Αν και εμείς πιστεύουμε πολύ καλά ότι από την πρώτη Κυριακή, από τις πρώτες εκλογές μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, διότι τα κόμματα αυτά, είτε με ειδικού σκοπού κυβέρνηση, είτε οικουμενική, είτε συνεργασίας κομμάτων μεταξύ τους, ανάλογα τα αποτελέσματα, στα βασικά ζητήματα, έχουν κοινές στρατηγικές επιλογές.

Το απέδειξαν όταν ήταν κυβέρνηση, τι πολιτικές υλοποίησαν. Κινούνται στην ίδια “ράγα”, στη ράγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδηγεί σε συγκρούσεις με τραγικά αποτελέσματα για τη νεολαία, για το λαό μας».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλματώδης ήταν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου στο άκουσμα της είδησης της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, με το πετρέλαιο τύπου Brent  να...

ΔΙΕΘΝΗ

Στα μέσα του 2023, η Ινδία ξεπέρασε  την Κίνα σε πληθυσμό, προσθέτοντας 1.425 εκατομμύρια πολίτες. Μεταξύ αυτών, οι μισοί είναι κάτω των 25 ετών,...

ΕΛΛΑΔΑ

Ειδική επιχειρησιακή δράση της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, με...

ΕΛΛΑΔΑ

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων- μέλη της ωκεανογραφικής αποστολής 398 του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP) θα συναντηθεί από τις 20 ως τις 25...