Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Τρουπής, Δ/ντης Ειδήσεων ΕΡΤ: Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών μετά τα Τέμπη

«Συγγνώμη» ζήτησε για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κρυφτεί πίσω από μια σειρά ανθρώπινων λαθών. Όπως ανέφερε, έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της τηλεδιοίκησης, ενώ έκανε λόγο για πόλεμο με το κράτος του αναχρονισμού, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Τώρα ή ποτέ» για την αναγέννηση της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε δέσμη μέτρων για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών.

Τα επικρατέστερα ενδεχόμενα για την ημερομηνία των εκλογών

Ο Διευθυντής Ειδήσεων της ΕΡΤ, Γιάννης Τρουπής αναφέρθηκε στο έμμεσο «πάγωμα» των σεναρίων των εκλογών πριν το Πάσχα, σύμφωνα με αυτά που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης. «Ο πρωθυπουργός μετά από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα μπορούσε να στήσει κάλπες. Θα ήταν ασέβεια προς τις οικογένειες των θυμάτων».

«Μέχρι τις 16 Απριλίου δεν θα δούμε εκλογές. Οποιαδήποτε Κυριακή μετά τις 16 Απριλίου, είναι πιθανή για να στηθούν οι κάλπες», υπογράμμισε ο κ. Τρουπής. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «μέχρι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει παρθεί απόφαση για συγκεκριμένη ημερομηνία».

Φαβορί για διεξαγωγή εκλογών συνιστούν οι ημερομηνίες 14η και 21η Μαΐου.

«Τώρα ή ποτέ»

«Το “ποτέ ξανά” που ακούστηκε στη Λάρισα, θα μετατραπεί στο “τώρα ή ποτέ” για την αναγέννηση όλης της χώρας», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, στη σκιά της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη. «Φταίμε όλοι», υπογράμμισε, βάζοντας στο κάδρο τις ευθύνες πρωτίστως της δικής του κυβέρνησης.

«Όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Από κυβερνήσεις και διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο «γιοφύρι της Άρτας», μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας. Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη, γρήγορα και στον ανώτατο δυνατό βαθμό. Όμως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «Το δραματικό αίτημα «ποτέ ξανά» που ακούστηκε στη Λάρισα, θα μετατραπεί σε μία δυναμική απόφαση: «Τώρα ή ποτέ». (…) Και η δική μας απάντηση είναι τώρα, και μάλιστα προσπαθώντας περισσότερο και με μεγαλύτερο πείσμα».

«Να μετατρέψουμε την οργή σε δράση»

«Θα ανατρέψουμε το προβληματικό κράτος παντού», δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός και έθεσε τις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα:

  • Απόλυτη διαφάνεια στις έρευνες & απόδοση ευθυνών
  • Άμεση βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους, σε μέσα τεχνολογίας και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού
  • Αυστηροποίηση στο νομικό πλαίσιο για τις καταστροφές στο δίκτυο
  • Οικονομική, ηθική και ψυχολογική στήριξη των οικογενειών των θυμάτων.

«Οι νέοι μας έχουν κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι»

Εννέα ημέρες μετά την εθνική τραγωδία, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν μονοθεματική. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι αισθάνθηκε οργή και ντροπή, ακούγοντας τους επίμαχους διαλόγους από το βράδυ του τραγικού δυστυχήματος και δεν παρέλειψε να αναφερθεί – σε προσωπικό τόνο – στους νέους. «Οι νέοι μας οι οποίοι διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν πιστεύω κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι, το ίδιο και οι γονείς τους (…) Θα επιμείνω όμως ότι όσο σημαντικό είναι να δώσουμε χώρο στη θλίψη και την οργή, άλλο τόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή να γίνει σπίθα ενός νέου διχασμού, γιατί είναι και αυτός μία όψη ενός νομίσματος που η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους υπουργούς του να είναι παρόντες στον δημόσιο διάλογο, με ειλικρίνεια και χωρίς διάθεση συμψηφισμού ευθυνών. «Δίνουμε μάχη με το κράτος του αναχρονισμού», τόνισε.

«Δεν έκανα πίσω ποτέ»

«Το έμαθα καλά όταν ως απλός βουλευτής είχα έρθει σε σύγκρουση με «εργατοπατέρες» της δικής μας παράταξης (…) Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού. Ένα κράτος το οποίο κατά καιρούς μπορεί να παίρνει -ας είμαστε ειλικρινείς- διάφορα κομματικά χρώματα, αλλά που παραμένει βαθύ, γιατί έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες (…) Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έβαλε – με έμμεσο τρόπο – φρένο και στα σενάρια για εκλογές πριν από το Πάσχα, λέγοντας στους υπουργούς του ότι έρχεται πλούσιο νομοθετικό έργο, με 10 νομοσχέδια.

Τα μέτρα στήριξης για τις οικογένειας των θυμάτων θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας προσανατολίζονται οι ανακοινώσεις και για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Πολιτική αντιπαράθεση στη σκιά της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και ενημερώθηκε για την κτάσταση της υγείας των τραυματιών του τραγικού δυστυχήματος. Στο μεταξύ, στην πορεία προς τις εκλογές, η συζήτηση επικεντρώνεται και στις πιθανές συνεργασίες και τις υποψηφιότητες. Η δήλωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του δεν απέκλεισε μετεκλογική συνεργασία με τον Κυριάκου Βελόπουλο, «άναψε» φωτιές. Στη ΝΔ εκφράζονται διαφορετικές απόψεις σε σχέση με την υποψηφιότητα του παραιτηθέντος υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Από τα Γραφεία Τύπου των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Στην Υπογραφή απόφασης για 6μηνη...

ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμη μία ημέρα που οι περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στα νότια, δείχνουν απόκοσμες από την αφρικανική σκόνη. Το ξημέρωμα της Τετάρτης 24...

ΔΙΕΘΝΗ

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε οριστικά χθες Τρίτη (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) γιγαντιαίο πακέτο περαιτέρω στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, καρπό...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...