Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης προς Ν. Χριστοδουλίδη: «Να συνεχίσουμε το μεγάλο κοινό μας όραμα, την επίλυση του Κυπριακού»

«Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε μακρά πορεία στις Βρυξέλλες. Να συνεχίσουμε το μεγάλο κοινό μας όραμα, την επίλυση του Κυπριακού», επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, την πρώτη εκτός Κύπρου μετά την εκλογή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξεκίνημα των δηλώσεών του έκανε εκ νέου αναφορά στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε τι παλιό», κι έδωσε συλληπυτήρια για τους Κύπριους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Αγαπητέ μου Νίκο, ανέλαβες καθήκοντα εν μέσω μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε μακρά πορεία στις Βρυξέλλες. Να συνεχίσουμε το μεγάλο κοινό μας όραμα, την επίλυση του Κυπριακού. Αθήνα και Λευκωσία επιτύχαμε να διευρύνουμε την επιρροή σε όλα τα επίπεδα: Επιτύχαμε καταδίκη, κοινές πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό, γίναμε πρωταγωνιστές ενός νέου ενεργειακού χάρτη που διαμορφώνεται. Και το επόμενο συμβούλιο στις Βρυξέλλες είναι κρίσιμο σε πολλά μέτωπα».

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, όπως είπε, έπειτα από μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων, μετά τους σεισμούς «βιώνουμε αποκλιμάκωση και πιο θετική συμπεριφορά». Ενώ πρόσθεσε: «Ανταποκριθήκαμε και θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε ό,τι αποσκοπεί σε μείωση της έντασης. Αυτό έχει συνέπεια και στο Κυπριακό. Είναι καιρός το ευρωπαϊκό κεκτημένο να απλωθεί σε όλο το νησί. Και αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε η εμπειρία στο υπουργείο Εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο, να εκκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό. Ξεκινάμε νέα σελίδα συνεργασίας και συντονισμού, για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη γειτονιά μας. Ανακοινώνουμε το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, ενδεχομένως να έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό. Θα μπορούμε να συζητάμε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να χαράζουμε κοινή γραμμή. Κοινή πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Λευκωσίας και εγώ στο δικό σου πλευρό, φίλε μου Νίκο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε και πάλι τα συλληπητήριά του για την τραγωδία των Τεμπών.

Αναφέρθηκε δε στο συμβολισμό της επίσκεψης στην Αθήνα του εκάστοτε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. «Έχει ουσιαστική σημασία, με δεδομένες τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τις κοινές επιδιώξεις», είπε ενώ υπογράμμισε:

«Συζητήσαμε την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό και την εντονότερη κινητοποίηση της ΕΕ. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει διχασμένη και υπό κατοχή. Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης των εξαιρετικών μας σχέσεων. Αποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε ένα όργανο για το συντονισμό μας. Τα γεωπολιτικά ζητήματα ήταν μέρος των σημερινών μας συζητήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη χθες (23.03.2023) στην Καλλιθέα, ένας 41χρονος, που είχε στο αυτοκίνητό του 66 τμήματα δενδρυλλίων κάνναβης καθώς και ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο με ακατέργαστη κάνναβη,...

ΕΛΛΑΔΑ

Μηνύματα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έστειλαν οι μαθητές, που συμμετείχαν στις παρελάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, τιμώντας τους ανθρώπους που χάθηκαν....

ΔΙΕΘΝΗ

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συνέλαβε έναν 61χρονο άνδρα μετά τον τραυματισμό τριών ατόμων σε επίθεση με χειροβομβίδα και μαχαίρι στο Βερολίνο....

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Υπουργός Εξωτερικών υποδέχτηκε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικύρωση της νέας συμφωνίας εμπορίου μετά το Brexit. Ο Τζέιμς Κλέβερλι και ο...