Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου – Στο επίκεντρο η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου

Σύσκεψη για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του Γιώργου Γεραπετρίτη και των διοικήσεων της Hellenic Train και του ΟΣΕ.

Υπενθυμίζεται ότι o υπουργός Επικρατείας είχε παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο της 9ης Μαρτίου 2023 τα άμεσα μέτρα επανεκκίνησης των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα, από το τέλος Μαρτίου 2023, με ενισχυμένες εγγυήσεις ασφάλειας, όπως την υποχρεωτική παρουσία δύο σταθμαρχών σε κάθε σταθμό, ακόμη και αν αυτό καταστήσει αναγκαία τη μείωση στον όγκο του μεταφορικού έργου.

Τέμπη: Στον εφέτη ανακριτή σήμερα τρεις εκ των κατηγορουμένων – Σε ειδική υπηρεσία το έγγραφο με τις σβησμένες βάρδιες

Σήμερα, ο εφέτης ανακριτής αναμένεται να καλέσει εκ νέου τον προϊστάμενο επιθεώρησης και τους δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επίκεινται και νέες διώξεις. Κατά πάσα πιθανότητα οι τρεις θα ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν προκειμένου να ενημερωθούν οι δικηγόροι τους.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ελπίδα Κουτσογιάννη, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το έγγραφο που είχε σβηστεί με μπλάνκο – ένα θέμα που είχε προκύψει από την απολογία του 59χρονο προφυλακισμένου σταθμάρχη ο οποίος υποστήριξε ότι στο έγγραφο παράδοσης – παραλαβής των βαρδιών είναι σβησμένη μία ώρα με μπλάνκο – έχει ήδη δοθεί σε ειδική υπηρεσία για να βρεθεί τι υπάρχει γραμμένο από κάτω και ποιος το έγραψε.

Χθες (13/3/2023) ανέλαβε επισήμως ο εφέτης ανακριτής. Δηλαδή από χθες είναι σε ανώτερο ανακριτικό επίπεδο η υπόθεση κι αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα, καθώς ο εφέτης ανακριτής και η αναπληρώτρια του θα ασχοληθούν μόνο με αυτή, συνεχίζοντας την ανακριτική έρευνα από εκεί που την άφησε η 3η ανακρίτρια. Θα κληθούν κι άλλοι μάρτυρες για καταθέσεις ενώ υπάρχει μια πληροφορία ότι θα κληθεί ξανά για συμπληρωματική απολογία ο 59χρονος προφυλακισμένος σταθμάρχης. Επίσης, σήμερα αναμένεται η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς κατά εκείνων που διαρρέουν στοιχεία της υπόθεσης και στοιχεία της δικογραφίας και κατά εκείνων που τα δημοσιεύουν αυτούσια.

Ακόμα διερευνώνται πιθανές ποινικές ευθύνες στους γιατρούς που χορήγησαν την αναρρωτική άδεια στον προϊστάμενο επιθεώρησης και η οποία ξεκινούσε στις 2 Μαρτίου.

Eν τω μεταξύ, οι δικηγόροι από οικογένειες θυμάτων και τραυματιών, μεταβαίνουν στη Λάρισα προκειμένου να δηλώσουν παράσταση της υποστήριξης κατηγορίας κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όποιους έχουν ευθύνες και σε όποιο πόστο βρίσκονται, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης έκανε αυτοψία στο σιδηροδρομικό δίκτυο από την Θεσσαλονίκη μέχρι και τη Λάρισα, ενώ μέχρι την Παρασκευή (17/3) αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση του δικτύου στο σημείο της τραγωδίας.

Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος από τον διοικητή του ΟΣΕ να του αποστείλει τους φακέλους για όλα τα σιδηροδρομικά  δυστυχήματα τα τελευταία 15 χρόνια, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες που δεν αναζητήθηκαν.

Επίσης, σε βάθος 15ετίας θα πάει η έρευνα και για τις συμβάσεις του ΟΣΕ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Χαράλαμπο Βουρλιώτη.
Έτσι εκτός από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης με τους 4 νεκρούς, στο ‘μικροσκόπιο’ μπαίνουν μεταξύ αυτών τα δυστυχήματα:

  • 16 Μαΐου 2016: Σύγκρουση μηχανήματος συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών με ψεκαστικό σταθερής τροχιάς του ΟΣΕ, στις Σέρρες με απολογισμό δύο θανάτους και δύο τραυματισμούς
  • 30 Σεπτεμβρίου 2019: Θανάσιμος τραυματισμός  55χρονου επιβάτη, κατά την επιβίβαση στο Δομοκό
  • 21 Ιουνίου 2022: Σύγκρουση τρένου  με Ι.Χ. σε αυτόματη φυλασσόμενη διάβαση στη Λάρισα με αποτέλεσμα τον θάνατο οδηγού.

Χθες, Δευτέρα 13 Μαρτίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων στους σιδηροδρόμους στο Υπουργείο Μεταφορών, όπου ενημερώθηκε εκτεταμένως για τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού Σιδηροδρόμου, ενώ τονίστηκε ότι κανένα από τα προβλήματα αυτά δεν έχει επιλυθεί παρά τις επανειλημμένες και στοχευμένες προσπάθειές μας να τα αναδείξουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους».

Εμείς σαν εργαζόμενοι το μέλημα μας είναι πρώτα να ανοίξει και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, τόνισε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, Γιάννης Ντίτσας.

Ο κ . Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η ασφαλής επανεκκίνηση του Σιδηροδρόμου καθώς και ότι σύντομα θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις εντός του ανωτέρω πλαισίου.

Αύριο Τετάρτη, ο κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σε συνέχεια της αυτοψίας που πραγματοποίησε προ ημερών τόσο στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, όσο και στον ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας.

Παράλληλα, η Hellenic Train ανακοίνωσε τη δρομολόγηση λεωφορείων, από αύριο Τετάρτη 15 Μαρτίου, για τη μετακίνηση επιβατών σε ορισμένες διαδρομές, έως ότου αποκατασταθεί η σιδηροδρομική κυκλοφορία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Πέφτει σήμερα η αυλαία στη δίκη για την υπόθεση του βιασμού και της εκπόρνευσης του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό. Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αναμένεται σήμερα, μετά από διαδικασία 14 μηνών, περίπου 100 συνεδριάσεις, την εξέταση περίπου 60 μαρτύρων, την αξιολόγηση των θέσεων της...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 29 Μαρτίου, (Β’ Χαιρετισμοί) σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Μάρκου επισκόπου Αρεθουσίων, Μαρτύρων Κυρίλλου διακόνου και των συν αυτοίς παρθένων και ιερωμένων. Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό όνομα που να γιορτάζει σήμερα. Άγιος...