Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη: «Μπρα ντε φερ» στη Βουλή για ΟΣΕ & τηλεδιοίκηση – Αλληλουχία λαθών και παραλείψεων, αυτοψία στο δίκτυο

Ως αποτέλεσμα αλληλουχίας λαθών περιέγραψε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι δεν τηρήθηκαν ούτε όσα προβλέπονται, ούτε οι δικλείδες ασφαλείας.

Ο ίδιος, για τις συνθήκες, επισήμανε:

  • Πλήρης λειτουργία τηλεδιοίκησης
  • Υποχρέωση σταθμαρχών να χαράσσουν αυτόματη πορεία στον πίνακα
  • Χειροκίνητη χάραξη διαδρομής, αντίθετα με την υποχρέωση
  • Απουσία εκ των υστέρων παρακολούθησης του πίνακα
  • Υποχρέωση παρουσίας δύο σταθμαρχών

«Δικλίδες υπήρχαν. Δεν ήταν σε ένα τυφλό σημείο. Δεν ήταν τυφλό το σημείο. Προσέξτε! (…) Η διερεύνηση που έχει ξεκινήσει θα φτάσει μέχρι τέλους. Δεν υπάρχει καμία σκιά (…) Ευελπιστούμε βάσιμα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στον  προβλεπόμενο χρόνο ώστε από Οκτώβριο όλο το δίκτυο Αθήνας – Θεσσαλονίκης να έχει τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Από την πλευρά του, επικαλούμενος έγγραφα του ΟΣΕ, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς υποστηρίζει ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης δεν λειτουργεί. «Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ψέματα εχθές ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα ήταν πλήρως λειτουργική. Τον διαψεύδουν εσωτερικά έγγραφα του ΟΣΕ που μιλούν: Για κόκκινα φανάρια, για χειρισμό κουμπιών με το χέρι αλλά και για τη χρήση μανιβέλας. Όσα ψέματα και να αραδιάζουν δεν πείθουν. Ούτε για το αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους» ούτε για το «δεν ήξερα» του Μητσοτάκη» υπογράμμισε.

«Την κρίσιμη μέρα του δυστυχήματος τα δρομολόγια από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη συντελέστηκαν με αυτόματη χάραξη. Το τελευταίο δρομολόγιο που έγινε με τον τρόπο αυτό ήταν περί ώρα 22.20, λίγο πριν το δυστύχημα, και ακολούθησε μετά το δυστύχημα δοκιμαστική χάραξη περί ώρα 01.00 που επιβεβαίωσε την ορθή λειτουργία του πίνακα» τονίζουν από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.

Κόντρα για τη σύμβαση 717

Στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο κ. Γεραπετρίτης παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι το 2016 παραδόθηκε το 32,69% του έργου της τηλεδιοίκησης, το 15% του οποίου χρειάστηκε να φτιαχτεί ξανά μετά το 2019.

«Από το 2016, πρακτικά, λειτουργικά έχει παραδοθεί το 18%. (…) Από το Σεπτέμβριο του 2017, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία απολύτως πράξη μέχρι το 2019 (…) Από το 2021 έως σήμερα, έχει εκτελεστεί ένα πρόσθετο έργο 52%, με πρωτόκολλα παραλαβής, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει παραδοθεί τυπικά το 70% του έργου. Επαναλαμβάνω, λειτουργικά 18% έως το 2016, 0 έως το 2019 και έκτοτε ένα επιπλέον 52%» τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Παραδίδουμε επομένως ένα έργο ολοκληρωμένο στο 72,4% όταν παραλαμβάνει η ΝΔ και μία σύμβαση ξεκάθαρη χωρίς να υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα για να μπορέσει να γίνει και η συμπληρωματική που χρειαζόταν (…) Να την πάρει η ΝΔ και να την ολοκληρώσει (…) Η ΝΔ δεν το έκανε…» ανέφερε σχετικά η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πόπη Τσαπανίδου.

Η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα της κοιλάδας των Τεμπών βαίνει συνεχώς κλιμακούμενη.

«Για να σταματήσει η πολιτική σπέκουλα, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ο πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα και άριστη γνώση των δομικών προβλημάτων και των αδυναμιών στο Κράτος μας, αλλά και στη χώρα μας εν γένει. Δεν ξέρει όμως, και κανείς πρωθυπουργός δεν ήξερε και δεν θα μπορούσε να ξέρει, για τις συμπεριφορές και τις πρακτικές συγκεκριμένων προσώπων, ποιος ήταν βάρδια εκείνο το βράδυ στη Λάρισα, πως διαμορφώνονται οι βάρδιες, για το χάος που επικρατούσε στο Σταθμαρχείο της Λάρισας, για υπαλλήλους οι οποίοι δεν τηρούν τους κανονισμούς και φέρονται εκτός πλαισίου» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Στην αρχή ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι φταίει ο σταθμάρχης. Μετά ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από το ανθρώπινο λάθος… ότι φταίνε όλοι. Ο κ. Οικονόμου στη συνέχεια, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δε γνώριζε για την κατάσταση στον ΟΣΕ και σήμερα, ότι τελικά γνώριζε, αλλά όχι ποιος έχει βάρδια. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια μοιράζει ευθύνες παντού για να μην αναλάβει καμία. Οι πολίτες γνωρίζουν όμως πως απλά δεν ενδιαφέρεται» απάντησε η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πόπη Τσαπανίδου.

«Άνοιξε κουρτινα αποκαλυψης” τι είναι συστημα εξουσιας αριστων. Όταν όλα πάνε καλά γίνεται λόγος για “εντολή Μητσοτάκη”, διαφορετικά “δεν ξερει τιποτα”» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Θα έπρεπε όλοι υπουργοί, γεν γραμματείς, εταιρεία να είναι κατηγορούμενοι με βραχιολάκια μέχρι να αποδείξουν ότι δεν έχουν ευθύνη για το έγκλημα που έγινε» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Είστε στο τέλος μίας θητείας τεσσάρων ετών που καταστρέψατε ό,τι μπορούσατε» τόνισε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην τοποθέτηση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Πυρετώδεις έρευνες για τα αίτια

Όσο ξεδιπλώνεται η έρευνα τόσο ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών. Έμπειροι νομικοί οι οποίοι έχουν διαβάσει προσεκτικά τη δικογραφία και έχουν εμπειρία σε υποθέσεις αυτού του βεληνεκούς, εκτιμούν ότι ο κύκλος των κατηγορουμένων θα διευρυνθεί και μάλιστα σημαντικά.

Εκτιμούν ότι οι ευθύνες δεν θα εξαντληθούν ιεραρχικά στον επιθεωρητή του ΟΣΕ, εκτιμούν ότι όσο σφίγγει ο κλοιός από τη Δικαιοσύνη τόσο θα ανοίγουν στόματα, ενώ παράλληλη έρευνα γίνεται από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος σε βάθος 15ετίας για τις επίμαχες συμβάσεις που αφορούν στην τηλεδιοίκηση και στη σήμανση.

Ένας άτυπος κανόνας στους κόλπους των σταθμαρχών είναι να εμφανίζονται στην υπηρεσία τους περίπου μισή ώρα πριν αναλάβουν τυπικά βάρδια.

Αυτό -σύμφωνα με πληροφορίες-έκανε και ο 59χρονος σταθμάρχης που προφυλακίστηκε.

Το κρίσιμο ερώτημα για τις Αρχές είναι τι ώρα έφυγε ο απογευματινός σταθμάρχης – που θα βρεθεί αύριο ενώπιον του εφέτη ανακριτή. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν το βιβλίο καθυστερήσεων όπου αναγράφονται οι ώρες παράδοσης-παραλαβής αλλά και το βιβλίο με τις αναγγελίες των δρομολογίων από τον έναν σταθμάρχη στον άλλον.

Στο «μικροσκόπιο» των ανακριτών μπαίνουν:

  • το βιβλίο καθυστερήσεων
  • το βιβλίο αναγγελιών δρομολογίων

Μεταξύ άλλων στο μικροσκόπιο μπαίνει αναγγελία με ώρα 21.48 από τους Νέους Πόρους προς το σταθμαρχείο της Λάρισας για το τρένο που ανέβαινε εκείνη την ώρα με τελικό προορισμό την Αθήνα.

Από το γραφικό χαρακτήρα αλλά και τις συνομιλίες του καταγραφικού θα διαπιστωθεί ποιος ήταν ο λήπτης της αναγγελίας: Ο απογευματινός σταθμάρχης Λάρισας, όπως προβλέπεται βάσει βαρδιών, ή ο νυχτερινός;

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έλεγχοι για να βρεθούν τα τρωτά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου όσον αφορά στην ασφάλεια των γραμμών.

Στα Άνω Λιόσια διαπιστώθηκε από τεχνικούς που έκαναν αυτοψία σε όλο το μήκος του δικτύου στη δυτική Αττική κλοπή εξαρτήματος 300 κιλών.

Πρόκειται για ένα αντίβαρο που σταθεροποιεί τα καλώδια ηλεκτροδότητης των τρένων. Ήδη έχει γίνει μήνυση στην Ασφάλεια που ψάχνει τους δράστες. Έλεγχοι στο δίκτυο γίνονται για την κλοπή του εξαρτήματος 300 κιλών.

Οι έλεγχοι εστιάζονται στις σήραγγες (να σημειωθεί ότι για λίγες δεκάδες μέτρα η φονική σύγκρουση στα Τέμπη δεν έγινε μέσα σε σήραγγα).

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι έχουν διαπιστωθεί βανδαλισμοί και κλοπές καλωδίων και εξαρτημάτων χαλκού από σπείρες χαλκού, ενώ προβλήματα εντοπίζονται στην πυρασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι υποστηρίζει «σταθερά» το σχέδιο του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανού Μάικ Τζόνσον, να ψηφίσει...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη βεβαιότητά του ότι η Δικαιοσύνη θα τον αθωώσει στην υπόθεση της κατηγορίας του για το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης εξέφρασε την...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το παρατηρητήριο τιμών παιδικών παιχνιδιών, «καλάθι των νονών». Με την τροπολογία, οι επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στη διάθεση προς...

ΕΛΛΑΔΑ

«Δώσαμε ισχυρό ρόλο στα μέλη για το ευρωψηφοδέλτιο άρα ακούσαμε περισσότερο τη δημοκρατική λειτουργία» ανέφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος που...