Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Αντιπαράθεση με κυρίαρχο ζήτημα τις μετεκλογικές συνεργασίες

Υπαρκτό το ενδεχόμενο τερατογένεσης στις 22 Μαΐου δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να διασφαλίσει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό για εκβιαστικό δίλημμα, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ότι έχει στρατηγικό πλεονέκτημα γιατί δεν έχει κυβερνήσει και δεν έχει καταστρέψει τη χώρα.

Με το θέμα των συνεργασιών να κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση, οι πολιτικοί αρχηγοί καταρτίζουν τη στρατηγική με την οποία θα φτάσουν μέχρι τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Με σύνθημα «Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά», δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας. Τον στόχο της αυτοδυναμίας έβαλε σε πρώτο πλάνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γλυφάδα. Τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε όλες αυτές τις κρίσεις, ήμασταν συνεπείς σε όλες τις κεντρικές δεσμεύσεις τις οποίες δώσαμε τον Ιούλιο του 2019. Και ας τολμήσει αυτό να το αμφισβητήσει οποιοσδήποτε από την αντιπολίτευση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις θετικές ειδήσεις για την οικονομία. Όπως είπε «Σήμερα, εν μέσω αυτών των πολύ δύσκολων συνθηκών, η Ελληνική Δημοκρατία, μία μέρα μετά την εξαγγελία των εκλογών, βγήκε και δανείστηκε με spread δανεισμού το εν τέταρτον από αυτό που είχε η Ελληνική Δημοκρατία το 2019 επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι υπάρχει αξιοπιστία. Και δεσμεύομαι ότι εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και την επόμενη μέρα έχουμε μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, η πατρίδα μας εντός του 2023 θα ανακτήσει, επιτέλους, την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό είναι σημαντικό για όλες και για όλους, διότι η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει τελικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού για την Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις».

Τηρήσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας, θα συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στις εργασίες της 2ης Συνόδου για τη Δημοκρατία, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου. Όπως είπε «το 2019 οι Έλληνες απέρριψαν τα δόγματα και τάχθηκαν υπέρ της δημοκρατικής ανθεκτικότητας και των μεταρρυθμίσεων, που βασίζονται σε ισχυρά νομικά πλαίσια, σε ανεξάρτητους και αντιπροσωπευτικούς θεσμούς».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία και η στρατηγική που θα ακολουθήσει βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του εκτελεστικού γραφείου του και του πολιτικού σχεδιασμού, με τον Αλέξη Τσίπρα να επαναλαμβάνει τον στόχο για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Το πρόγραμμα θα τεθεί προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή στις 8 και 9 Απριλίου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου τόνισε ότι «το είπε ξεκάθαρα ο Αλέξης Τσίπρας ότι ακόμα και αν είχα την ισχυρή αυτοδυναμία την Κυριακή των εκλογών εγώ προτιμώ τις κυβερνήσεις συνεργασίας[…] αυτή η αυτοδυναμία που ζητά τόσο πολύ ο κύριος Μητσοτάκης την μεταχειρίστηκαν με τέτοιο τρόπο όσο ήταν στην κυβέρνηση του τόπου τις περασμένες δεκαετίες αυτές οι δύο παρατάξεις που φτάσαμε να πτωχεύσουμε».

Τις διαδικασίες για την παραίτησή του από το Ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον Νίκο Παπανδρέου να παίρνει τη θέση του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επέμεινε στην θέση του ότι δεν θα δεχθεί τους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα για την πρωθυπουργία, σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας, βάζοντας εμμέσως στο «κάδρο» τον ίδιο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «υπάρχουν χώρες που πρωθυπουργός είναι αρχηγός 3ου κόμματος[…] άλλες που συνεννοούνται και είναι ένα άλλο πρόσωπο στην θέση πρωθυπουργού, ας υπάρξει προγραμματική σύγκλιση και θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής[…] Εγώ απέναντί τους έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: Δεν έχω κυβερνήσει. Δεν έχω κάνει υποκλοπές, ούτε έχω υποσχεθεί σεισάχθεια το 2014 και μετά να παραδώσω τα κόκκινα δάνεια εκατομμυρίων ανθρώπων στα funds».

«Αυτοπροτάθηκε για πρωθυπουργός και αυτό είναι απολύτως θεμιτό[…] Αυτό που δεν είναι λογικό είναι οι γρίφοι και δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Ανδρουλάκη λέγοντας για γρίφους αναφέρομαι και στον κ. Τσίπρα. Γιατί δεν λες ποιο είναι το παζλ; Γιατί δεν λες με ονόματα; Εδώ είναι συγκεκριμένα τα πράγματα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό[…] Να πεις ότι προοδευτική διακυβέρνηση είναι να ξαναπιάσω το νήμα με τον κ. Βαρουφάκη που πριν από 3 – 4 μέρες είπε να ανατινάξουμε τις τράπεζες» επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η θέση του Νίκου Ανδρουλάκη εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις, με κυβερνητικά στελέχη να παραπέμπουν στη δεύτερη κάλπη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τόνισε «Αν στις δεύτερες εκλογές έρθει ο Ανδρουλάκης και μας πει ότι δεν θέλει τον κύριο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, αυτό δεν είναι βάση συζήτησης. Το ξεκαθαρίζουμε. Δεν αποτελεί βάση συζήτησης. Άρα λοιπόν με αυτό που λέει ο Ανδρουλάκης βγαίνει από την εξίσωση».

Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, είπε ότι στην πρώτη εκλογή δεν θα κάνουμε προσπάθεια συνεργασίας γιατί το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής δεν μπορεί να δώσει σταθερή κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι με την πρόταση του ο Ανδρουλάκης έβγαλε εαυτόν εκτός κάδρου.

Παράδοξη χαρακτήρισε την πρόταση Ανδρουλάκη η Άννα Διαμαντοπούλου. «Αυτό λοιπόν που καταθέτει ως πρόταση το βρίσκω κι εγώ αρκετά παράδοξο[…] Ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ έχουν καταθέσει ένα πρόγραμμα πολύ καλά δουλεμένο ….Αυτά ποιος θα εγγυηθεί ότι θα τα κάνει; Αυτός που θα επιλέξουν μετά; Δεν μπορεί δηλαδή η πολιτική να μην έχει εγγυητές από πίσω» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σήμερα λεφτά υπάρχουν[…] αδήριτη είναι η ανάγκη αλλαγής πορείας της χώρας μας, τόνισε στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σε θέσεις μάχης και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Εμείς λέμε ότι είναι εκβιαστικό το δίλημμα σταθερή κυβέρνηση ή ακυβερνησία. Γιατί η σταθερή κυβέρνηση θα σημαίνει επιδείνωση της θέσης του λαού» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στο Mega.

«Γιατί εμείς δεν θέλουμε συνεργασία με κανέναν σας; Είναι η λογική του Αριστοτέλη με την οποία ταυτιζόμαστε απόλυτα. Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Είμαστε το όλον και είστε μέρος του προβλήματος » ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, από το βήμα της Βουλής.

Το ΜέΡΑ 25 σημειώνει «Το ζήτημα φυσικά δεν είναι ποιος θα είναι ο ένοικος στο Μαξίμου στις 22 Μαΐου, αλλά οι πολιτικές που θα εφαρμόζει από εκεί. Θα καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ο Ηρακλής; Θα μειωθούν οι φόροι και θα αυξηθούν οι μισθοί;».

Την ώρα, που οριστικοποιούνται τα προγράμματα των κομμάτων και κλειδώνουν τα ψηφοδέλτια, ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού, ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Ηλεία.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων- μέλη της ωκεανογραφικής αποστολής 398 του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP) θα συναντηθεί από τις 20 ως τις 25...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα σταθερότητας το βράδυ των ευρωεκλογών ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Λέσβο. «Να πάρουμε αυτές τις εκλογές στα σοβαρά» τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή καταδικάστηκε από Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρώην διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια...

ΕΛΛΑΔΑ

Στην πλήρη πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς που καταγραφόταν επί χρόνια στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής, αναμένεται να οδηγήσει η χρήση των σχετικών...