Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η Σαντορίνη βουλιάζει από τους τουρίστες – Δώδεκα αριθμοί που «τρομάζουν»

Η Σαντορίνη βουλιάζει από τους τουρίστες - Δώδεκα αριθμοί που «τρομάζουν»

Η Σαντορίνη μας είναι  αδιαμφισβήτητα το πιο διάσημο ελληνικό νησί στον κόσμο.  Πίσω όμως από τα όμορφα αξιοθέατα κρύβεται και μια οριακή κατάσταση κυρίως σε υποδομές όπως αναφέρουν τα στοιχεία.

H Σαντορίνη είναι ένας μικρός τόπος, 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων που τα τελευταία χρόνια υποδέχεται ίσως περισσότερους επισκέπτες από αυτές που οι υποδομές του μπορούσαν να υποστηρίξουν.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Θήρας, Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, o οποίος παρευρέθηκε σε ημερίδα που πραγματοποίησε ο Δήμος Αθηναίων για την οικονομία διαμοιρασμού, οι υποδομές του νησιού έχουν αντιμετωπιστεί σε έναν βαθμό έτσι ώστε να μην εμφανίζεται το πρόβλημα όμως είναι σε μία οριακή κατάσταση.

Με αφορμή και την εκδήλωση ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η οικονομία διαμοιρασμού, κυρίως μέσω του airbnb, έχει οδηγήσει σε αύξηση κατά 25% των προσφερόμενων δωματίων επιτείνοντας το πρόβλημα. Τα στοιχεία που παρουσίασε για την γεωμετρική αύξηση του τουρισμού και των συνεπειών του είναι αποκαλυπτικά.

Η Σαντορίνη σε αριθμούς

Οι μόνιμοι κάτοικοι: Η απογραφή του 2011 έδειξε οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 15.550, σήμερα σύμφωνα με τον δήμαρχο οι μόνιμοι κάτοικοι ξεπερνούν τους 25.000 δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 60% σε μόλις 7 χρόνια. Η πυκνότητα τους υπολογίζεται σε 329 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Τους μήνες αιχμής, όπως σημειώνει το news247.gr ο πληθυσμός ξεπερνάει τις 100.000 μία πυκνότητα δηλαδή που ξεπερνάει την πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας αυτή της Αττικής.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2015 το 18% της επιφάνειας του νησιού είναι καλυμμένο από δόμηση. Σήμερα υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί ξεπερνώντας σε επίπεδο κάλυψης και τον Νομό Αττικής σύμφωνα με τον Δήμαρχο.

Λόγω του γνωστού προβλήματος στέγασης το 2017 ο Δήμος Θήρας έγινε αποδέκτης 550 αιτήσεων επιχορήγησης ενοικίου. Στη περίπτωση που ο δήμος προχωρούσε στην επιδότηση κάθε περίπτωσης με 100 ευρώ η ετήσια επιβάρυνση θα ξεπερνούσε τις 650.000 ευρώ.

Ο τουρισμός

Οι υποδομές του υπολογίζονται σε 60.000 κλίνες σε ξενοδοχειακά καταλύματα, 12.500 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και 23.000 κλίνες σε παραθεριστικές κατοικίες.

Τα τελευταία χρόνια δέχεται περίπου 1,7 εκατ. αφίξεις αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς που πραγματοποιούν περισσότερες από 5,5 εκατ. διανυκτερεύσεις έναντι 750 χιλιάδων αφίξεων (+126%) με 3,3 εκατ. διανυκτερεύσεις (+66,6%) το 2012. Στους παραπάνω αριθμούς θα πρέπει να προστεθούν και οι ημερήσιοι επισκέπτες κρουαζιέρας οι οποίοι υπολογίζονται σε 850.000 ή 10.000 με 15.000 ημερησίως.

Είναι το πρώτο μικρό ελληνικό νησί που έχει καταφέρει να έχει τουρισμό όλο τον χρόνο καθώς τους χειμερινούς μήνες δέχετε πάνω από 25.000 επισκέπτες με την περίοδο αιχμής να ξεκινάει τον Απρίλιο και να τελειώνει τον Οκτώβριο.

Οι υποδομές

Η κατανάλωση νερού από το 2012 το 2017 αυξήθηκε κατά 60,44%. Το 2013 – χρονιά που η Σαντορίνη γνώρισε αρνητική δημοσιότητα με το γνωστό μπλακ άουτ – χρειαζόταν 32,5 megavat ενώ φέτος σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού χρειάστηκαν πάνω από 52 megavat για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

Το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, εργατικό και διοικητικό ανέρχεται σε 85 άτομα.

Τα απορρίμματα: Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θήρας τα σκουπίδια που διαχειρίζονταν το νησί το 2010 ήταν 15 χιλ. τόνοι οι οποίοι έφθασαν το 2017τους 40 χιλ. τόνους (+166%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αεροδιακομιδή νεογνού από τη Σαντορίνη Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα: Για...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας 45χρονος Ολλανδός έχασε τη ζωή του και άλλοι 17 τουρίστες διασώθηκαν σήμερα όταν ξέσπασε σφοδρή θαλασσοταραχή σε δημοφιλές σημείο κατάδυσης στο βόρειο άκρο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Η «μάχη» του Blue Star 1 με τον αέρα και τα κύματα για να δέσει στο λιμάνι της Σαντορίνης (vid) 25 Μαρτίου 2024 στο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στην εκπομπή “Βράδυ Κυριακής” του Δημήτρη Κοτταρίδη με θέμα τον τουρισμό συμμετείχε ο Αντώνης Παγώνης Στην εκπομπή “Βράδυ Κυριακής” του Δημήτρη Κοτταρίδη με θέμα...