Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ο «Ορέστης» αναστάτωσε τη Σαντορίνη

Ο «Ορέστης» αναστάτωσε τη Σαντορίνη

Ο «Ορέστης» δεν επηρέασε την Αττική, έπληξε, όμως, σημαντικά την Σαντορίνη, όπου μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου οι παραλίες είχαν ακόμα πλήθος λουομένων.

Η παρατεταμένη δυνατή βροχή της περασμένης Τετάρτης, 24 Οκτωβρίου, άφησε τα σημάδια της στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις δρόμων.

«Ωστόσο, η σοβαρότερη εμπλοκή που συνδέεται έμμεσα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι η διαρροή πετρελαίου που σημειώθηκε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να γεμίσει με πετρέλαιο όλη η περιοχή στα πέριξ», καταγγέλλει στην Καθημερινή κάτοικος του Μονόλιθου, του παραλιακού οικισμού κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού, που ανήκει διοικητικά στο τοπικό διαμέρισμα της Μεσαριάς.

«Στις 24 Οκτωβρίου έγινε κάποιο ατύχημα, προκλήθηκε ρήγμα σε έναν αγωγό στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, με συνέπεια μεγάλος όγκος νερού να παρασύρει καύσιμα που βρίσκονταν στις δεξαμενές» περιγράφει ο ίδιος, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Ετσι, πολύ γρήγορα, όλη η περιοχή κατακλύσθηκε από νερά ανακατεμένα με παχύρρευστα καύσιμα» συμπληρώνει, «γέμισαν με λιμνάζοντα νερά οι αυλές μας, οι δρόμοι με τα σταθμευμένα μας αυτοκίνητα, ενώ έφθασαν στην αμμουδιά, αλλά ευτυχώς όχι στη θάλασσα». Οπως ισχυρίζεται και η υπόλοιπη γειτονιά, οι Αρχές ενημερώθηκαν και κινητοποιήθηκαν στο μέτρο του δυνατού, αλλά μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας η κατάσταση δεν είχε ομαλοποιηθεί – παρέμεναν τα λιμνάζοντα νερά και η έντονη μυρωδιά. «Η άμμος της παραλίας είναι εμποτισμένη με καύσιμα, οπότε δεν αποκλείεται όταν η στάθμη της θάλασσας ανεβεί, με την αλλαγή του καιρού, να παρασύρει μέρος της άμμου», παρατηρούν όσοι ζουν στα πέριξ.

Δειγματοληψία

Ωστόσο, το Λιμενικό, που ενημερώθηκε και έκανε δειγματοληψία το απόγευμα της ίδιας ημέρας, διαψεύδει τις παραπάνω ανησυχίες περί επιμόλυνσης του θαλασσινού νερού.

«Στη βιοχημική ανάλυση δεν ανιχνεύονται πετρελαιοειδή, επί της ουσίας πετρελαιοειδή εντοπίζονται μόνον στον δρόμο», εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού, κ. Νίκος Ζώρζος, που παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή το συμβάν. «Τη διαδικασία απορρύπανσης έχει αναλάβει η ΔΕΗ ως καθ’ ύλην αρμόδια», διευκρινίζει ο κ. Ζώρζος, «δεν ανησυχούμε, γιατί υπήρξε άμεση παρέμβαση».

Οι κάτοικοι πάντως δηλώνουν θορυβημένοι, μέχρις ότου επανέλθει η κανονικότητα. «Εμείς διακρίνουμε πολλές αστοχίες τόσο ως προς το σημείο όπου λειτουργεί το εργοστάσιο όσο και ως προς την κατασκευή του», καταλήγει επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον εν λόγω κόλπο του Μονόλιθου, «για να μην αναφερθούμε στον τακτικό ανεφοδιασμό από τάνκερ που αγκυροβολεί στον κόλπο». Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, το ζήτημα του εργοστασίου αλλά και η ύπαρξη υποθαλάσσιου αγωγού όχι μόνον αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης στο νησί, αλλά είναι θέμα που έχει φθάσει ως επερώτηση μέχρι τη Βουλή.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ