Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Μπάζα στην μέση του δρόμου – Γιατί εμείς οι ίδιοι δεν προστατεύουμε την Σαντορίνη;

Μπάζα στην μέση του δρόμου – Γιατί εμείς οι ίδιοι δεν προστατεύουμε την Σαντορίνη;

Όπως έχουμε επισημάνει, η Σαντορίνη πλέον αντιμετωπίζει προβλήματα αστικού τύπου όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ωστόσο ένα ζήτημα έρχεται να προκαλέσει ερωτηματικά για όλους μας…

Χειμώνα-καλοκαίρι το νησί μας έχει πληθυσμό περισσότερο απ όσο έχει προβλεφθεί να έχει βάσει των εγκαταστάσεων, των δομών και των υπηρεσιών, έτσι τα απορρίμματα, είναι από τα θέματα που έχουν προκύψει καθώς μπορεί οι κάδοι να γεμίζουν, ωστόσο ορισμένοι από τους Σαντορινιούς (ή έστω από αυτούς που εργάζονται εδώ τα τελευταία χρόνια) επιδεικνύεται αδιαφορία για τον τόπο.

Σε ένα νησί που η δημόσια εικόνα του φτάνει στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη είναι απαράδεκτο να βλέπουμε σκουπίδια να στοιβάζονται. Κι όμως, σε πολλές γωνιές του νησιού βλέπουμε μπάζα, γεμάτους κάδους και βρωμιά.

Δεν φταίνε, όμως, οι υπηρεσίες, αφού μιλάμε για μπάζα και οικοδομικά υλικά τα οποία εκ των πραγμάτων δεν έχουν θέση στα απορριμματοφόρα. Έτσι, έχει γίνει συνήθεια πλέον στο νησί μας όπου η οικοδομική δραστηριότητα –εν αντιθέσει με το ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα- συνεχίζεται κανονικά, να βλέπουμε κάθε είδους άχρηστο αντικείμενο από οικοδομή, κατάστημα ή και σπίτι να βρίσκεται δίπλα σε κάδο σκουπιδιών ή ακόμα και σε χωράφια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατοίκου της Σαντορίνης, του Π. ο οποίος μιλώντας στο SantoriniNews.gr είπε πως μαζεύει ο ίδιος μπάζα που πετάνε στο χωράφι δίπλα στο σπίτι του. «Βγαίνουν από τα σπίτια ή τα μαγαζιά με τις σακούλες, κοιτούν δεξιά-αριστερά για να διαπιστώσουν εάν δεν τους βλέπει κανείς και πετάνε μπάζα και σκουπίδια στο χωράφι, ενώ ο κάδος είναι στα 50 μέτρα μακριά τους. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε, τον δήμο, την πολιτεία, το κράτος ακόμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την δική μας ασυνειδησία», είπε ο Π.

Οι εικόνες που δημοσιεύει το atlantea.news είναι χαρακτηριστικές.

Παρά την ευρεία διανομή του κανονισμού καθαριότητας και τις συχνές υπομνήσεις του Δήμου Θήρας, το φαινόμενο δεν βαίνει μειούμενο.

Όπως ορίζει ο κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Θήρας, ογκώδη αντικείμενα, υπολείμματα καθαρισμού βλάστησης και μπάζα δεν επιτρέπεται να αφήνονται σε κοινόχρηστους χώρους, αλλά πρέπει να μεταφέρονται και να αποθέτονται στον ΧΑΔΑ (χωματερή). Ειδικά για τα ογκώδη αντικείμενα μπορεί να γίνει συνεννόηση με τον εργολάβο καθαριότητας προκειμένου να τα παραλάβει (2286028608).

Η υποστελέχωση, όμως, των ελεγκτικών υπηρεσιών του Δήμου έχει οδηγήσει στην ευκαιριακή και όχι συστηματική επιβολή προστίμων, σε όσους παραβιάζουν τον καθαρισμό καθαριότητας.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς οι ίδιοι είμαστε που πρέπει να προστατεύσουμε την Σαντορίνη από την δική μας αναλγησία. Τo SantoriniNews.gr θα καλύψει το θέμα το αμέσως επόμενο διάστημα με ρεπορτάζ και δημοσιεύσεις σε μία προσπάθεια να ενημερώσει τους κατοίκους του νησιού και να εντοπιστεί η όποια αδυναμία των κρατικών μηχανισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή Περίσσας, λόγω νέας σύνδεσης Αποχέτευσης Η Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας γνωστοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή Περίσσα και συγκεκριμένα στο ύψος...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οργανωτικός πυρετός επικρατεί στην Πάρο και στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου λίγες μέρες πριν την τελετή έναρξης του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Optimist της κατηγορίας κάτω...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Λαμπαδηδρόμος η Κατερίνα Μονογυιού στο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σαντορίνη Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού παρευρέθηκε στην Σαντορίνη και...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σαντορίνη: Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης Βουρβουλιανών Πατριωτών από τα Ναζιστικά στρατεύματα Ο Δήμος Θήρας και η Δημοτική Κοινότητα Βουρβούλου εκφράζοντας την βαθύτατη ευγνωμοσύνη τους...