Επιστήμονες δυσφημούν την Σαντορίνη και λένε στους τουρίστες να μην έρχονται!

Επιστήμονες δυσφημούν την Σαντορίνη και λένε στους τουρίστες να μην έρχονται!

Να μην ταξιδέψουν στη Σαντορίνη, προτρέπει τους τουρίστες η βρετανική εφημερίδα Telegraph, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει η υγεία τους από… τα φουγάρα των πλοίων.

Το δημοσίευμα επικαλείται έρευνα ειδικού στην ατμοσφαιρική ρύπανση που υποστηρίχθηκε από την ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και από τη γερμανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «NABU», σύμφωνα με την οποία, οι εκπομπές αερίων βρέθηκαν να είναι έως και 17 φορές υψηλότερες σε σχέση με έναν πολυσύχναστο δρόμο γεμάτο αυτοκίνητα!

«Βρήκαμε συγκεντρώσεις της τάξης των 340.000 μικροσωματιδίων ανά κυβικό εκατοστό, όταν σε έναν πολυσύχναστο δρόμο θα βρίσκαμε 20.000-30.000 μικροσωματίδια ανά κυβικό μέτρο», δηλώνει ο Άλεξ Φρίντριχ, επικαλούμενος μετρήσεις που έγιναν επί δύο συνεχόμενες ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Φρίτνριχ αποδίδει τη μόλυνση της ατμόσφαιρας στα κρουαζιερόπλοια, τα οποία μπορούν να καίνε νόμιμα βαρύ πετρέλαιο, χωρίς να διαθέτουν συστήματα φιλτραρίσματος των εξατμίσεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΕΕ, περίπου 50.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τις ζωές τους από τα καυσαέρια που εκπέμπουν τα πλοία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.