Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Σαντορίνη: Ένα όνειρο στη μέση του Αιγαίου

Το όνομά της είναι άμεσα συνδεδεμένο με μαγεμένα ταξίδια εκατομμύρια ανθρώπων από την Ελλάδα και κάθε μέρος του εξωτερικού. Η απαράμιλλη θέα, το ηφαίστειο, τα σοκάκια της, η μοναδική ενέργεια αυτού του τόπου, κάνουν τη Σαντορίνη ξεχωριστή.

Γνωστή για το ηφαίστειό της, η Σαντορίνη καθώς και τα νησιά Θηρασία και Ασπρονήσι είναι απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη. Το κεντρικό τμήμα της ανατινάχτηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου από τη Μινωική έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλδέρα της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού. Σήμερα, μπορείτε να το επισκεφθείτε με καραβάκια που ξεκινούν από τον Γιαλό (παλιό λιμάνι των Φηρών), το λιμάνι του Αθηνιού και το Αμμούδι κάτω από την Οία. Η επίσκεψη στα ηφαίστεια Νέα Καμένη και Παλαιά Καμένη με τις ιαματικές πηγές θα σας φέρει πιο κοντά στον μύθο της Χαμένης Ατλαντίδας και της απαρχής της δημιουργίας της σημερινής Σαντορίνης.

Ιδιαίτερο κομμάτι της Σαντορίνης, τα Χωριά της Καλντέρας. Με τη δική τους «προσωπικότητα», τα Φηρά, το επίκεντρο του νησιού, συγκεντρώνουν τα περισσότερα καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, μουσεία, όπως το μουσείο Προϊστορικής Θήρας και το Αρχαιολογικό μουσείο, ενώ το Φηροστεφάνι, το οποίο είναι σχεδόν ενωμένο με τα Φηρά, προσφέρει εξαιρετική θέα και ησυχία.

Η τομάτα της Σαντορίνης με φόντο τη θάλασσα

Το Ημεροβίγλι, μια αληθινή βίγλα (σκοπιά) στο ψηλότερο σημείο της Καλντέρας, με τον Σκάρο, όπου άλλοτε ήταν κτισμένη η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, μοιάζει με ζωντανή καρτ ποστάλ. Και η Οία, με το διάσημο ηλιοβασίλεμα είναι ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς στον κόσμο. Σε όλους τους οικισμούς αξίζει να περπατήσετε στα στενά σοκάκια και να απολαύσετε τα θαυμαστά έργα της φύσης.

Περπατήστε στο χείλος της Καλντέρας, στο παλιό μονοπάτι που συνδέει τα Φηρά με το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι και από εκεί συνεχίζει για την Οία, ή επισκεφθείτε την Καλντέρα με σκάφος. Αξίζει να συμμετάσχετε σε μια οργανωμένη εκδρομή, ή να νοικιάσετε σκάφος για να περιηγηθείτε στο εσωτερικό της Καλντέρας, στα ηφαίστεια, στη Θηρασιά, στο Ασπρονήσι.

Φοινικιά & Οικισμός Ακρωτηρίου

Από τα πιο όμορφα μεσόγεια χωριά, κτισμένο πολύ κοντά στην Οία, με θέα στους Μπαξέδες, η Φοινικιά απαιτεί την προσοχή σας. Είχε την τύχη να μην πληγεί και τόσο από τον σεισμό του 1956 και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική των σπιτιών της. Η βόλτα στον οικισμό είναι εμπειρία: το άσπρο χρώμα συνδυάζεται με άλλα, έντονα, γήινα ή πιο ψυχρά, την ίδια στιγμή που στα σοκάκια κρύβονται φραγκοσυκιές και υπάρχουν μαντρότοιχοι φτιαγμένοι με μαυρόπετρα. Οι σκάλες που οδηγούν στις ταράτσες είναι αληθινά κομψοτεχνήματα. Ένα από τα ωραιότερα σημεία του είναι το προαύλιο της Αγίας Ματρόνας με τον χαρακτηριστικό φοίνικα και την υπέροχη θέα.

Σαντορίνη: Μεγάλη ανατροπή για τη «βιβλική» καταστροφή της!

Από τον οικισμό του Ακρωτηρίου, αντίστοιχα, περνούν κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι επισκέπτονται τον διάσημο αρχαιολογικό χώρο με την ανασκαφή του Προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου. Το Καστέλι ξεχωρίζει στην κορυφή του οικισμού και περιβάλλεται από ομάδες παλιών σπιτιών και νεόκτιστων. Στον οικισμό υπάρχουν, επίσης, οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας, της Υπαπαντής, και της Αγίας Θεοδοσίας. Ο φάρος του Ακρωτηρίου είναι ένας από τους ωραιότερους των Κυκλάδων, ενώ την ώρα του ηλιοβασιλέματος θα απολαύσετε ένα θέαμα μοναδικό.

Tα υπόσκαφα σπίτια

Μια μορφή σπιτιού που συναντάτε στην Σαντορίνη είναι το υπόσκαφο, το σπίτι δηλαδή που είναι σκαμμένο μέσα στο βράχο. Στενόμακρος χώρος με θολωτή οροφή που φωτίζεται και αερίζεται μόνο από την πρόσοψη, όπου υπάρχει μια μικρή πόρτα, τοποθετημένη στο κέντρο, δεξιά και αριστερά της έχει ένα παράθυρο και πάνω από την πόρτα τον φεγγίτη. Στο εσωτερικό του σπιτιού υπάρχουν δύο χώροι. Η σάλα μπροστά και ένα μικρό δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού, η κάμαρη. Ένας τοίχος χωρίζει τους δυο χώρους και σε αυτόν επαναλαμβάνονται τα παράθυρα και η πόρτα της πρόσοψης για λόγους αερισμού και φωτισμού της κάμαρης. Η θηραϊκή γη έχει μονωτικές ιδιότητες κι έτσι τα υπόσκαφα διατηρούνται δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα.

Ηφαιστειακές παραλίες

Οι πιο γνωστές ηφαιστειακές παραλίες του νησιού είναι το Καμάρι, ο Περίβολος, με τη πρώτη να έχει σκούρα άμμο και πεντακάθαρα νερά την ίδια στιγμή που από πάνω της υψώνεται επιβλητικό το Μέσα Βουνό, στο οποίο είναι κτισμένη η αρχαία Θήρα. Η παραλία της Περίσσας, ακόμη, αποτελεί μια ενιαία παραλία μαζί με τον Περίβολο, έχει ψιλή μαύρη άμμο και βρίσκεται στη σκιά του εντυπωσιακού Μέσα Βουνού που τη χωρίζει από το Καμάρι.

Σαντορίνη: Το ηφαίστειο έφτασε κοντά στην έκρηξη το 2011 – Τι λένε οι επιστήμονες

Στην περιοχή δεσπόζει ο ναός του Τιμίου Σταυρού, η μεγαλύτερη εκκλησία της Θήρας, με πέντε τρούλους και περίτεχνο καμπαναριό. Η Βλυχάδα, με τα γλυπτά ηφαιστειακά βράχια της, η Κόκκινη και η Άσπρη παραλία, στο Ακρωτήρι, κερδίζουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες, λιγότερο διάσημες, αλλά το ίδιο εντυπωσιακές παραλίες, όπως ο Κουλούμπος και το Πορί, ο Μονόλιθος, οι Μπαξέδες-Παράδεισος, ο Κάνθαρος στην Οία, τα Αλμυρά, ο Έξω Γιαλός, ο Γιαλός, ο Μπάλος, τα Καμπιά, τα Μέσα Πηγάδια στο Ακρωτήρι.

Ο αμπελώνας & οι νοστιμιές

H αμπελοκαλλιέργεια του νησιού αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα αγροτικής παραγωγής στη Σαντορίνη. Ο αμπελώνας της αποτελεί τον πλέον παραδοσιακό σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Η έκταση του σήμερα είναι 14.000 στρέμματα και η απόδοσή του είναι περίπου 500 κιλά/στρέμμα. Το πιο σημαντικό στοιχείο του αμπελώνα της Σαντορίνης είναι ο ποικιλιακός της πλούτος. Αποτελεί μια μεγάλη αμπελογραφική συλλογή, αφού διασώζει περισσότερες από 50 ποικιλίες αμπέλου ορισμένες από τις οποίες είναι σπάνιες και έχουν μοναδικά αμπελογραφικά και οινολογικά χαρακτηριστικά.

Βασική ποικιλία του αμπελώνα είναι το Ασύρτικο, η καλύτερη κατά πολλούς, λευκή ποικιλία σε ολόκληρη τη μεσογειακή λεκάνη. Το Ασύρτικο συμπληρώνουν οι δύο άλλες βασικές λευκές ποικιλίες του αμπελώνα, το Αθήρι και το Αϊδάνι, από την συν-οινοποίηση των οποίων προκύπτει το Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας λευκό ξηρό (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη.

Το περίφημο ντοματάκι, η φάβα, η κάπαρη, η λευκή μελιτζάνα είναι μερικά ακόμη από τα καλούδια της ηφαιστειακής γης, που αξίζει να δοκιμάσετε. Όπως άλλωστε και τους εκπληκτικούς ντοματοκεφτέδες, σήμα κατατεθέν της παραδοσιακής κουζίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή Περίσσας, λόγω νέας σύνδεσης Αποχέτευσης Η Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας γνωστοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή Περίσσα και συγκεκριμένα στο ύψος...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οργανωτικός πυρετός επικρατεί στην Πάρο και στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου λίγες μέρες πριν την τελετή έναρξης του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Optimist της κατηγορίας κάτω...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Λαμπαδηδρόμος η Κατερίνα Μονογυιού στο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σαντορίνη Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού παρευρέθηκε στην Σαντορίνη και...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σαντορίνη: Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης Βουρβουλιανών Πατριωτών από τα Ναζιστικά στρατεύματα Ο Δήμος Θήρας και η Δημοτική Κοινότητα Βουρβούλου εκφράζοντας την βαθύτατη ευγνωμοσύνη τους...