Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Έκκληση στην Σαντορίνη για την σωτηρία της Βλυχάδας

Έκκληση στην Σαντορίνη για την σωτηρία της Βλυχάδας

Τα τελευταία χρόνια η οικοδόμηση στην Σαντορίνη έχει εκτιναχθεί. Η έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας μετατρέπει σταδιακά το νησί σε ένα απέραντο αστικό τοπίο, που ξεπερνά σε πυκνότητα αυτήν της Αττικής.

Οι αρνητικές κριτικές από τους επισκέπτες, αλλά και από τους κατοίκους του νησιού, που ανησυχούν για αυτή την εξέλιξη, έχουν πυκνώσει. Υπάρχουν όμως ακόμα περιοχές στο νησί, που θέλουμε και πρέπει να παραμείνουν αδόμητες. Περιοχές που η φύση και η γεωλογική τους σύσταση τις κάνει μοναδικές.

Η περιοχή της Βλυχάδας στην νότια Σαντορίνη είναι μία από αυτές. Και όφειλε να έχει προστατευτεί αποτελεσματικά από καιρό.

Ήδη από το 2012 με την τότε εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου υπήρξε προσπάθεια. Αλλά ενώ η πρόταση του Δημάρχου ήταν για γραμμή προστασίας σε βάθος 500 μέτρων από την ακτή, οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν στα 200 μέτρα. Η πρόταση επέστρεψε με το ΦΕΚ 144 Δ του 2012, όπου το όριο έπεσε ακόμη περισσότερο στα 150 μέτρα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για κατασπατάληση των φυσικών πόρων και για έλλειψη στρατηγικού προσανατολισμού για το μέλλον του νησιού. Η ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού είναι γνωστή, επιτακτική και όλοι την επικαλούνται.

Όμως τώρα τα πράγματα έχουν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Η περιοχή της Βλυχάδας είναι μία από τις τελευταίες ενιαίες αδόμητες εκτάσεις στο νότιο τμήμα του νησιού.

Αποτελεί μία περιοχή με αναγνωρισμένη γεωμορφολογική μοναδικότητα με γεωλογικούς σχηματισμούς που ξεκινούν από τον αιγιαλό και προχωρούν με χαράδρες και άλλους φυσικούς σχηματισμούς σε μεγάλο βάθος από την παραλία. Όποιος δει το χάρτη θα καταλάβει ότι τα 150 μέτρα προστασίας δεν επαρκούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αεροδιακομιδή νεογνού από τη Σαντορίνη Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα: Για...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Η «μάχη» του Blue Star 1 με τον αέρα και τα κύματα για να δέσει στο λιμάνι της Σαντορίνης (vid) 25 Μαρτίου 2024 στο...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στην εκπομπή “Βράδυ Κυριακής” του Δημήτρη Κοτταρίδη με θέμα τον τουρισμό συμμετείχε ο Αντώνης Παγώνης Στην εκπομπή “Βράδυ Κυριακής” του Δημήτρη Κοτταρίδη με θέμα...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δρομολογείται διπλή επένδυση για νέο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη Δρομολογείται διπλή επένδυση για νέα ξενοδοχεία στη Σαντορίνη, σύμφωνα με το έγκυρο bizness.gr Η πρώτη επένδυση...