Connect with us

Hi, what are you looking for?

SPORTS

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν μετάλλιο για την Ελλάδα στο Τόκιο και τα «κρυφά χαρτιά»

Μπορεί η Ελλάδα να ξεκινά στο Τόκιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μειωμένη σε αριθμό ομάδα (83) σε σχέση με τις τελευταίες διοργανώσεις μετά το 2004, ωστόσο οι προσδοκίες για μετάλλια παραμένουν υψηλές.

Από τους 83 αθλητές (οι 12 είναι της ομάδας πόλο των ανδρών) αντικειμενικά αν το δει κανείς, η Ελλάδα πρέπει να περιμένει βάθρο από τουλάχιστον τρεις αθλητές. Όχι γιατί… έτσι πρέπει, αλλά γιατί αυτό ορίζουν οι εμφανίσεις τους φέτος ή το… βιογραφικό τους.

Αν μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας στην φωτιά, τότε θα λέγαμε ότι θα… πέφταμε από τα σύννεφα αν δεν βλέπαμε τουλάχιστον έναν συγκεκριμένο αθλητή στο βάθρο και μάλιστα στο πρώτο σκαλί. Τον Λευτέρη Πετρούνια… Όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο, ειδικά σε αγώνισμα που το αποτέλεσμα κρίνουν στις λεπτομέρειες οι κριτές…

Δεν είναι όμως μόνο ο Πετρούνιας, η Στεφανίδη, η Κορακάκη, ο Τεντόγλου… Υπάρχει μία πλειάδα αθλητών που συγκεντρώνουν πολλές ή… καλές έστω πιθανότητες για βάθρο, ενώ πάντα υπάρχουν και εκπλήξεις με μετάλλια που έρχονται εκεί που δεν το περιμένει κανείς (ακόμη δεν έχει ξεχαστεί το χρυσό στις καταδύσεις το 2004 από τους Μπίμη -Συρανίδη που μας έπιασε όλους στον… ύπνο). Κανείς δεν περιμένει διψήφιο αριθμό μεταλλίων (μακάρι να διαψευστούμε), ωστόσο υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αθλητών που έχουν κάθε δικαίωμα να ελπίζουν σε ένα μετάλλιο.

Το Gazzetta προσπαθεί να προβλέψει και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν υψηλές προσδοκίες (και μέχρι πιο σημείο) από ορισμένους Ελληνες αθλητές. Με όποιο… ρίσκο περιέχει η πρόβλεψή μας, ελπίζουμε να μας δικαιώσουν

Μπορούν και το χρυσό

Λευτέρης Πετρούνιας (γυμναστική, κρίκοι)

Το δύσκολο πέρασε για τον Πετρούνια που ήταν η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς. Λίγο η πανδημία, λίγο η επέμβαση στον ώμο, ήρθαν τα πάνω κάτω και την τελευταία στιγμή πήρε το εισιτήριο για το Τόκιο. Εκεί, αν εκτελέσει το πρόγραμμά του όπως μόνο αυτός ξέρει, θα είναι έκπληξη αν χάσει το χρυσό μετάλλιο και σοκ αν μείνει εκτός βάθρου. Υπάρχει ο Ζανέτι από την Βραζιλία, υπάρχει ο Τούρκος Τσόλακ, υπάρχει ο Ρώσος Ναγκόρνι και οι Κινέζοι, αλλά ο Λευτέρης είναι ένα επίπεδο πάνω…

Αννα Κορακάκη (σκοποβολή, αεροβόλο 10μ., πιστόλι 25μ.)

Η σημαιοφόρος της Ελλάδας (μαζί με τον Πετρούνια) στην τελετή έναρξης, πάει με σκοπό να πάρει τουλάχιστον άλλο ένα μετάλλιο, μετά τα δύο (ένα χρυσό και ένα χάλκινο) στο Ρίο. Τότε για την Ελλάδα ήταν η ευχάριστη έκπληξη καθώς λίγοι πρόσεξαν ότι υπάρχει η πιθανότητα να πάρουμε μετάλλιο στην σκοποβολή. Τώρα πάει με «βαρύ» φορτίο στην πλάτη της σε μια χρονιά που ούτως ή άλλως ήταν προβληματική καθώς έκανε ένα χρόνο να αγωνιστεί. Οι πρόβες έγιναν σε μεγάλες διοργανώσεις και η αποστολή της θα είναι πιο δύσκολη φέτος στο Τόκιο καθώς πάει όχι ως αουτσάιντερ, αλλά ως φαβορί για βάθρο.

Μίλτος Τεντόγλου (στίβος, μήκος)

Στον στίβο ο Μίλτος Τεντόγλου ανέβασε μόνος του τον πήχη των προσδοκιών. Πρωταθλητής Ευρώπης και κορυφαίος στον κόσμο βάσει επίδοσης φέτος (8,60μ.) δεν μπορεί παρά να πηγαίνει με στόχο ένα μετάλλιο. Η αποστολή μόνο εύκολη δεν είναι καθώς υπάρχουν 5-6 αντίπαλοι που εύκολα μπορούν να κάνουν άλματα πάνω από τα 8,50μ.

Πολύ καλές πιθανότητες για βάθρο

Κατερίνα Στεφανίδη (στίβος, επί κοντώ)

Πολλοί ίσως απορείτε γιατί η Στεφανίδη ως χρυσή ολυμπιονίκης δεν είναι στην λίστα των τριών άλλων αθλητών. Προφανώς και η ΤΕΡΑΣΤΙΑ πρωταθλήτρια του επί κοντώ συγκαταλέγεται στα φαβορί για μετάλλιο. Και οι πιθανότητες είναι καλές. Όμως… Με τουλάχιστον τρεις αθλήτριες να έχουν πάνω από 4,90μ. φέτος, με 2-3 ακόμη να κάνουν σταθερά άλματα πάνω από τα 4,80μ., το έργο της Στεφανίδη θα είναι πολύ πιο δύσκολο από το Ρίο όπου ήταν στο πικ της καριέρας της. Υπάρχουν δύο αθλήτριες που δείχνει εξαιρετικά απίθανο να είναι εκτός βάθρου (Ναζότ, Σιντόροβα θα είναι σοκ αν δεν πάρουν μετάλλιο) οπότε μένει μία θέση ακόμη κενή…

Εθνική πόλο ανδρών

Η μοναδική εκπροσώπηση σε ομαδικό άθλημα έχει καλές πιθανότητες να διεκδικήσει ένα μετάλλιο, σε ένα άθλημα που αποτελεί παραδοσιακή δύναμη. Η εθνική ομάδα αναμένεται να περάσει εύκολα τον σκόπελο της φάσης των ομίλων (Ουγγαρία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ν. Αφρική και Ιαπωνία ο όμιλος) όπου τέσσερις στις έξι ομάδες θα μπουν στα προημιτελικά. Εκεί όλα θα εξαρτηθούν από τις διασταυρώσεις, με την ελληνική ομάδα να γνωρίζει πως στον άλλο όμιλο οι ισχυρές ομάδες είναι η Ισπανία, η Σερβία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο.

Βασιλεία Καραχάλιου (ιστιοπλοΐα, laser radial)

H Βασιλεία Καραχάλιου συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για βάθρο στην ιστιοπλοΐα, ένα άθλημα που παραδοσιακά φέρνει διακρίσεις και μετάλλια για την Ελλάδα. Τα τελευταία 4 χρόνια είναι σταθερά σε βάθρο ή πολύ υψηλές θέσεις στις μεγάλες διοργανώσεις και μπορεί να διεκδικήσει ένα μετάλλιο.

Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιαλής (ιστιοπλοΐα,470)

Το 2016 στο Ρίο κατάφεραν να ανέβουν στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Και φέτος το ελληνικό δίδυμο είναι υποψήφιο για βάθρο, σε μια κατηγορία ωστόσο εξαιρετικά δύσκολη. Ως κάτοχοι ολυμπιακού μεταλλίου και σταθεροί στις καλές εμφανίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, λογικό είναι να βρίσκονται στην λίστα.

Κριστιάν Γκολομέεβ (κολύμβηση, 50μ. ελεύθερο)

Ο Γκολομέεβ θα συμμετέχει σε τρία αγωνίσματα (4Χ100μ. mixed και 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών), αλλά το 50αρι ελεύθερο είναι το αγώνισμα στο οποίο ο πρωταθλητής της κολύμβησης πάει ως ένα από τα φαβορί για μετάλλιο. Μόνο οι Ντρέσελ, Αντριου (ΗΠΑ), Μοροζόφ (Ρωσία), Ντε Μπερ (Ολλανδία) και Πράουντ (Βρετανία) έχουν κάνει φέτος καλύτερους χρόνους από τον Κριστιάν που θα είναι τεράστια έκπληξη αν δεν τον δούμε τελικό.

Μαρία Πρεβολαράκη (πάλη, 53κ.)

Η Μαρία Πρεβολαράκη είναι μακράν η καλύτερη αθλήτρια που έχει δει η ελληνική πάλη. Έχει στην συλλογή της μετάλλια και τίτλους σε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά και παγκόσμια κύπελλα. Και υπάρχουν 2-3 αθλήτριες στην κατηγορία της που μπορούν να την δυσκολέψουν. Αν η κλήρωση δεν φέρει εκπλήξεις, περιμένουμε να διεκδικήσει τουλάχιστον το χάλκινο μετάλλιο.

Στέφανος Τσιτσιπάς (τένις)

ΟΚ, μπορεί ο Νόβακ Τζόκοβιτς να κατεβαίνει στο Τόκιο, όμως ο δρόμος για ένα μετάλλιο είναι… ορθάνοιχτος για τον Τσιτσιπά. Ως το Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης εξάλλου και με τον Ναδάλ ήδη εκτός Τόκιο, ο Στέφανος θα πρέπει να… ξεχάσει τις εμφανίσεις του από το Wimbledon και το Αμβούργο και να πάει όπως στο Παρίσι… Το κίνητρο είναι μεγάλο για τον ίδιο που θα αγωνιστεί και στο μικτό με την Σάκκαρη. Δεν χωρά αμφιβολία πως αν πάει συγκεντρωμένος, έχει σοβαρότατες πιθανότητες να κατακτήσει ένα μετάλλιο.

Ποιοι μπορούν να κάνουν την έκπληξη

Χρήστος Βολικάκης (ποδηλασία, όμνιουμ)

Εχει δύσκολη αποστολή, αλλά ο Βολικάκης σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις είναι ανταγωνιστικός και διεκδικεί μετάλλια. Έχει βρεθεί στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στο αγώνισμα που θα κατέβει επομένως μπορεί να θεωρηθεί εκ των διεκδικητών ενός μεταλλίου σε ένα άθλημα που η Ελλάδα έχει να δει βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896…

Βύρωνας Κοκκαλάνης (ιστιοπλοΐα, RS:Χ)

O Κοκκαλάνης έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται βάθρο στην κατηγορία του. Εκτος το 2012, πέμπτος το 2016 και… τρίτος στο Παγκόσμιο φέτος, συγκαταλέγεται στα δυνατά ονόματα της ιστοσανίδας και μόνο έκπληξη δεν θα είναι να τον δούμε σε βάθρο.

Γιώργος Πιλίδης (πάλη, 65κ.)

Ο… Γιωρίκας (ή και «παιδί θαύμα» όπως αποκαλούνταν) μεγάλωσε και στην πρώτη του παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες πάει με φιλοδοξία για ένα μετάλλιο. Το δήλωσε κι ο ίδιος εξάλλου μετά την πρόκριση στο Τόκιο. Ασχετα με το πως θα καταλήξει η παρθενική του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Παρίσι και Λος Αντζελες αν συνεχίσει χωρίς προβλήματα, θα είναι από τα ισχυρά «όπλα» της Ελλάδας για μετάλλια.

Μαρία Σάκκαρη (τένις)

Σίγουρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε την Σάκκαρη στο βάθρο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Υπάρχει η Οσάκα, η Μπάρτι, η Σαμπαλένκα, η Κβίτοβα, η Πλίσκοβα, η Σβίατεκ, η Σβιτολινα, η Μουγκουρούθα… Όμως όπως έδειξε στο Παρίσι, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Λίγες οι πιθανότητες, αλλά… πιθανότητες. Και υπάρχει και το μικτό με τον Τσιτσιπά.

Πηγή: Gazzetta.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Στον Κήπο του Τουιλερί, μια ανάσα από το Λούβρο στην καρδιά της πόλης του Φωτός, θα φιλοξενηθεί η Ολυμπιακή φλόγα κατά τη διάρκεια των...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Η Λετονή πρωταθλήτρια Krista Sprunde στο Aligenis Milos Meeting Η τρεις φορές πρωταθλήτρια της Λετονίας, Krista Sprunde στο Aligenis Milos Meeting Η Krista Srunde,...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αποστολή στην Τήνο Την Τήνο επισκέπτεται από το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού  Γιάννης Βρούτσης εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στην  σημερινή σχολική παρέλαση και στην...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πάρος: Αγωνιστική Ομάδα Κολύμβησης “Ναϊάς” Απολογισμός 2023 – Ευχαριστίες Βρισκόμαστε κοντά σε ακόμα ένα καλοκαίρι σκληρής δουλειάς και ατελείωτων ωρών προπονήσεων για τους αθλητές...