Κορονοϊός: «Ναι» στον εμβολιασμό των παιδιών 12-17 ετών από τους ειδικούς

Υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών άνω των 12 ετών τάσσονται οι ειδικοί. Τι δήλωσαν ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης και ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης.

Για το κατά πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια για τα παιδιά και τους εφήβους 12-17 ετών μίλησαν το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης και ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης.

«Όλα τα παιδιά 12-17 ετών πρέπει να εμβολιαστούν» τόνισε ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης.

«Οι μελέτες των εμβολίων Pfizer και Moderna έχουν δείξει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου. Να μοιραστώ ένα στοιχείο σημαντικό για τους γονείς, για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Τα στοιχεία από τον αμερικανικό ΕΟΔΥ δείχνουν ότι από τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας που βρίσκονται σε νοσοκομείο για Covid, το 1/3 χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Δεν νομίζω να θέλουμε να δούμε τους εφήβους μας σε εντατικές Μονάδες», είπε ο κ. Ζαούτης.

Αυτή τη στιγμή πάντως, όπως σημείωσε ο καθηγητής, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα παιδιά πάσχουν από post Covid σύνδρομα, όπως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς θα ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο, ο κ. Ζαούτης είπε, ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση και ότι θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού και από το πόσοι θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

«Να αποκτήσουμε κοινωνική συνείδηση γύρω από την πανδημία και να εμβολιαστούμε όλοι για το καλό όλων», σημείωσε ο καθηγητής.

Στην ασφάλεια των εμβολίων για τα παιδιά αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης.

«Τα mrna έχουν πάρει έγκριση για τις ηλικίες άνω των 12 ετών. Η οποιαδήποτε έγκριση προϋποθέτει τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές και σε αυτές της ηλικίες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν παρατηρείται κάποια διαφορά σε σχέση με τα δεδομένα της ασφάλειας που έχουμε για τους ενήλικους. «Και αποτελεσματικά φάνηκαν γι’αυτές τις ηλικίες και με βάση αυτά τα δεδομένα, πάρθηκε η απόφαση, να εμβολιαστούν και αυτές οι ηλικίες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο κατά πόσο θα χρειαστεί τρίτη δόση, ο κ. Παπαζήσης είπε, ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει, αλλά δεν πρέπει να βιαστούμε παρά μόνο για κάποιες κατηγορίες ασθενών πολιτών.