Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ- Εμβόλια για Covid-19: Έκκληση προς τους 20 ισχυρούς του πλανήτη να τερματίσουν την ανισότητα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τους 20 ισχυρούς του πλανήτη να παρέμβουν για να θέσουν τέλος στην ανισότητα πρόσβασης στα εμβόλια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε σήμερα από τους 20 ισχυρούς του πλανήτη που έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την «επαίσχυντη» παγκόσμια ανισορροπία στο θέμα της πρόσβασης στα εμβόλια κατά της Covid-19 να παρέμβουν για να αντιστρέψουν την τάση πριν από τον Οκτώβριο.

«Υπάρχουν πιθανόν είκοσι άνθρωποι στον κόσμο που έχουν καθοριστικό ρόλο στην επίλυση αυτού του προβλήματος ίσης μεταχείρισης», δήλωσε ο Μπρους Έιλγουορντ, του ΠΟΥ. «Ηγούνται μεγάλων εταιρειών που ασχολούνται με αυτό, ηγούνται στις χώρες που αγοράζουν την πλειονότητα των εμβολίων στον κόσμο και ηγούνται στις χώρες που τα παράγουν. Είναι ανάγκη αυτοί οι 20 άνθρωποι να πουν: ‘Θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Θα φροντίσουμε ώστε το 10% (το πληθυσμού) κάθε χώρας να εμβολιαστεί’», πρόσθεσε.

Ο Έιλγουορντ, υπεύθυνος του ΠΟΥ για την πρόσβαση στα εργαλεία καταπολέμησης της πανδημίας, εκτίμησε ότι ο κόσμος έπρεπε να «αηδιάζει» με αυτή την κατάσταση. Ο ΠΟΥ εξοργίζεται όλο και περισσότερο με αυτό που θεωρεί σκάνδαλο ηθικής τάξης, δηλαδή το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες συσσωρεύουν τα αποθέματα των εμβολίων ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες μόλις που εμβολιάζουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τους.

Σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, χορηγήθηκαν 104 δόσεις ανά 100 άτομα. Στις 29 χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα, χορηγήθηκαν μόνο δύο δόσεις ανά 100 άτομα.

«Θα έπρεπε να αηδιάζουμε συλλογικά με τον εαυτό μας», δήλωσε ο Έιλγουορντ.

Ο ΠΟΥ θέλει κάθε χώρα να εμβολιάσει τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού της έως το τέλος Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον το 40% έως το τέλος του έτους και το 70% έως τα μέσα του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις Ιρανοί, ανάμεσά τους αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης και τουλάχιστον ένδεκα μαχητές που φέρονται να ανήκαν σε ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη, σκοτώθηκαν...

ΕΛΛΑΔΑ

Με το σύνθημα «Υγιές στόμα σημαίνει και υγιές σώμα» τιμά ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι συνομιλίες ενόψει της κήρυξης ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων...

ΔΙΕΘΝΗ

Το βράδυ της 18ης Μαρτίου 2020, στο κέντρο του Μπέργκαμο πέρασε ένα στρατιωτικό κομβόι με φέρετρα θυμάτων της πανδημίας κορονοϊού. Εικόνες που έμειναν αξέχαστες...