Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Ανοιχτές οι πόρτες του ΝΑΤΟ για νέα μέλη – Εξαιρούνται όσες χώρες είναι εν μέσω πολέμου

Οι πόρτες του ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτές για νέα μέλη, αλλά μια χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στη Συμμαχία ενώ βρίσκεται εν μέσω πολέμου, δήλωσε την Πέμπτη (1/6) στο Όσλο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ, σύμφωνα με το Reuters.

«Η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ παραμένει σε ισχύ, αλλά ταυτόχρονα είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποδοχή νέων μελών (που βρίσκονται) εν μέσω πολέμου», είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης των αρχηγών διπλωματών κρατών μελών.

Από την πλευρά του, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε ότι η Συμμαχία πρέπει να σκεφτεί τι είδους εγγυήσεις ασφαλείας μπορεί να προσφέρει στην Ουκρανία.

Παρών επίσης στη διήμερη συνάντηση στο Όσλο, ο Εσθονός υπουργός Margus Tsahkna είπε ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία ένας «πολύ σαφής δρόμος» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να έχουμε έναν πολύ αξιόπιστο δρόμο για να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ», υποστήριξε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, σύμφωνα με το Reuters .

Και ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και ότι το Κίεβο περιμένει το μπλοκ να είναι έτοιμο να δεχτεί τη χώρα του στην ΕΕ.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Mε τη μέγιστη θερμοκρασία να σημειώνεται στους Ποτάμους Λασιθίου με 35,6 °C.  , υγρασία και σκόνη μετατρέπουν την εικόνα στα κεντρικά και νότια της χώρας σαν να...

ΔΙΕΘΝΗ

Επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές σε επτά εκλογικά τμήματα της Βόρειας Μακεδονίας θα διεξαχθούν την Τετάρτη 22 Μαϊου αποφάσισε το εκλογοδικείο της χώρας, λόγω παρατυπιών που...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη δεδομένη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει και να προωθήσει έμπρακτα την υγιή επιχειρηματικότητα εξέφρασε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας,...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε τους κατοίκους και τις αρχές του Ζάαρλαντ για την αλληλεγγύη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τους πληγέντες από τις σφοδρές...