Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη:

Συγκλονισμένο το πανελλήνιο θρηνεί το θάνατο του μεγάλουμουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Αφήνοντας ανεξίτηλη γραφή μέσα από τη μουσική, αλλά και την πολιτική του πορεία, έφυγε πλήρης ημερών.

Πορευόμενος με το προσωπικό του αγωνιστικό στίγμα, δημιούργησε έργα απαράμιλλης καλλιτεχνικής σπουδαιότητας, και οι απόψεις που σημάδεψαν τα πολιτιστικά, πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα στην πατρίδα μας και το εξωτερικό.

Ο Θεοδωράκης βρέθηκε κοντάστην ομογένεια και τον Ελληνισμό της Αυστραλίας είτε με συναλίες του, είτε με δηλώσεις και έμμεση βοήθεια στους αγώνες του,  όπως στην κινητοποίηση για την ανατροπή της Χούντας στην Ελλάδα. Το Μάρτιο του 1968, συναντήθηκε με τον Αυστραλό νομικό Φρανκ Γκάλμπαλι, ο οποίος ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (ΕΑΔΕ) συναντήθηκε μαζί του στην Ελλάδα πετυχαίνοντας τη στήριξή του στον αντιχουντικό αγώνα της ομογένειας.

Την Αυστραλία επισκέφθηκε  για πρώτη φορά το Μάρτιο του 1972 για σειρά συναυλιών μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή, που άφησαν εποχή.Το 1995 βρέθηκε κοντά μας και πάλι για σειρά συναυλιώνμε χορηγία της τότε αυστραλιανής κυβέρνησης.  Πολλά μέλη της Κοινότητά μας είχαν συνδεθεί με τις επισκέψεις του στην Αυστραλία.

Η Κοινότητά μας τίμησε τον Θεοδωράκη με διάφορες εκδηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη συναυλία με έργα του, που θα παρουσίαζε ο κορυφαίος Έλληνας ερμηνευτήςΔημήτρης Μπάσης, τον περασμένο Μάρτιο, ακυρώθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Τα θερμά μας συλληπητήρια στην οικογένειά του. Η μνήμη του θα παραμείνει αξέχαστη. Θα τον θυμόμαστε και θα τον τραγουδάμε πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η πιο φιλόδοξη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου πέφτει τα ξημερώματα στη μάχη των Οσκαρ ελπίζοντας για το καλύτερο. Και το λέμε αυτό γιατί όλα...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίδρασή της για την επίδειξη μόδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο εκφράζει με δήλωσή της η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. “Με τη...

ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία Όσκαρ 2024. Το “Poor Things” του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφιο για Όσκαρ σε 11 κατηγορίες. Αναλυτικά οι ταινίες και...

ΕΛΛΑΔΑ

H «Βάρδια» (Dogwatch) είναι ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τους μισθοφόρους που προστατεύουν πλοία από επιθέσεις πειρατών. Ο δημιουργός του, Γρηγόρης Ρέντης, μίλησε στην εκπομπή...