Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Το Τόκιο παρατείνει τη συμμετοχή του μέχρι το 2030, με το βλέμμα στη σελήνη

Τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα τους Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) μέχρι το 2030 θα παρατείνει η Ιαπωνία, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Εκπαίδευσης και Επιστημών Κέικο Ναγκαόκα, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν τον Δεκέμβριο να κρατήσουν λειτουργικό τον ISS μέχρι το 2030. Στο σχετικό αμερικανικό πρόγραμμα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συμμετέχουν επίσης, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία με τη συμμετοχή 11 χωρών.

Η Ιαπωνία είναι η πρώτη χώρα, η οποία, μαζί με τις ΗΠΑ παρατείνει τη συμμετοχή της.

Ο ISS είναι ένα διαστημικό επιστημονικό εργαστήριο με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη και σε ύψος 400 χιλιομέτρων, ενώ φιλοξενεί διαρκώς αστροναύτες για περισσότερες από δύο δεκαετίες στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, με τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση της Ιαπωνίας έγινε μερικές ημέρες μετά από την εκτόξευση του πυραύλου επόμενης γενιάς από τη NASA προς το Φεγγάρι από το διαστημικό κέντρο εκτοξεύσεων στη Φλόριντα. Πρόκειται για μία μη επανδρωμένη πτήση που ενεργοποίησε το ερευνητικό πρόγραμμα Artemis της NASA, στο οποίο συμμετέχει και η Ιαπωνία.

Φωτογραφία από την σελίδα Facebook του International Space Station

«Ο ISS είναι χωρίς αμφιβολία μία διαστημική πλατφόρμα για τη δοκιμή τεχνολογιών που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα Artemis. Είναι επίσης, ένα σημαντικό εργαστήριο για τη συνεργασία μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ», δήλωσε η Ναγκαόκα σε μία τελετή για τη συμφωνία μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ για τη συνεργασία στο διαστημικό σταθμό της Σελήνης, που φέρει την ονομασία Gateway.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ένας Ιάπωνας αστροναύτης θα λάβει μέρος στην επάνδρωση του Gateway, που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης υπό το πρόγραμμα Artemis, ενώ η Ιαπωνία θα παρέχει τις μπαταρίες, αλλά και άλλο εξοπλισμό για το νέο διαστημικό σταθμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα επιβεβαίωσαν τον Μάιο την κοινή πρόθεσή τους για τη συμμετοχή ενός Ιάπωνα αστροναύτη στο αναφερόμενο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων και αποστολών στην επιφάνεια του Φεγγαριού.

«Θα διατηρήσουμε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, σχετικά με την προσεδάφιση ενός Ιάπωνα αστροναύτη στη Σελήνη, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2020, που θα είναι η πρώτη αποστολή για μη Αμερικανούς», ανέφερε ο Κισίντα σε ένα μήνυμά του σχετικά με την τελετή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στο έθιμο των μπότηδων συμμετείχε ο Στέφανος Κασσελάκης, ρίχνοντας κι εκείνος ένα πήλινο δοχείο από μπαλκόνι στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. Σε ανάρτησή...

ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 100 ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν στο Βιετνάμ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τοπικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, ενώ φονικό κύμα ζέστης...

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Κέρκυρα το Μεγάλο Σάββατο είναι ταυτισμένο με τους «Μπότηδες», το πέταγμα δηλαδή πήλινων δοχείων που είναι γεμάτα νερό από τα μπαλκόνια των σπιτιών...

ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο. Η ελληνική διπλωματική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κότσιρα, θα...