Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ένας θρύλος της αυτοκίνησης κλείνει τα 75

Με συνολική παραγωγή 5.114.969 αυτοκινήτων μεταξύ του 1949 και του 1990, το 2 CV έχει γίνει ένα σύμβολο, βασισμένο στις θεμελιώδεις αρχές της Citroen: δημοφιλές στο ευρύ κοινό, άνετο, απλό στην κατασκευή, ανθεκτικό σε κάθε χρήση και οικονομικά προσιτό. Το μοναδικό σχήμα του αμαξώματος και η ευελιξία του ήταν τα κλειδιά για μια επιτυχία που διήρκεσε πολλές δεκαετίες.

Για τον εορτασμό των γενεθλίων του, οκτώ εμβληματικά και αξιοσημείωτα 2 CVs φωτογραφήθηκαν καλλιτεχνικά στο Mέγαρο της Citroen, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης αφιερωμένης στην συγκεκριμένη επέτειο, που θα πραγματοποιηθεί στις στις 7 Οκτωβρίου. Σχεδιασμένο στο στούντιο της Citroen στη Rue du Theatre στο Παρίσι το 2 CV έκανε ντεμπούτο στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού στις 7 Οκτωβρίου 1948.

Από εκεί και μετά, έμεινε στην παραγωγή έως το 1990, με τα τελευταία 2 CV να βγαίνουν στο δρόμο από το εργοστάσιο της εταιρείας στην Πορτογαλία, τις 27 Ιουλίου του έτους. Η συνολική παραγωγή έφτασε τις 5.114.969 μονάδες, συμπεριλαμβανομένων 1.246.335 van. Όταν βγήκε στην παραγωγή τον Ιούλιο του 1949, το 2 CV ήταν ένα μικρό αυτοκίνητο με αερόψυκτο, επίπεδο δικύλινδρο κινητήρα 9 ίππων, με χωρητικότητα 375 κ.εκ. Που είχε τελική ταχύτητα 50 χλμ./ώρα.

Με αυτό το μοντέλο, η Citroen είχε φέρει επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία, με ένα οικονομικό και ευέλικτο όχημα. Το μοναδικό σχήμα του αμαξώματος και η ελκυστικότητά του κέρδισαν γρήγορα ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού. Η τεράστια επιτυχία του όμως μπορεί να αποδοθεί και στο άπειρο εύρος χρήσεων του, καθώς και στα αφαιρούμενα καθίσματά του.

Σημαντικά στοιχεία είναι επίσης το χαμηλό βάρος του, η ευελιξία και η άνεση που προσέφερε. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι ήταν εξαιρετικά οικονομικό στη λειτουργία του, καθιστώντας ως το πλέον δημοφιλές αυτοκίνητο. Μέχρι το 1950, οι παραγγελίες ήταν αμέτρητες, αυξάνοντας τους χρόνους παράδοσης στα απίστευτα 6 χρόνια.

Συνολικά, υπήρχαν δέκα ειδικές εκδόσεις του 2 CV, που κυκλοφόρησαν στη Γαλλία και σε ευρωπαϊκές χώρες. Περιλάμβαναν το Spot, το Charleston και το Cocorico. Το 2 CV υπέστη επίσης μια σειρά αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας του van 2 CV το 1951 και στη συνέχεια του 2 CV AZ το 1954, εξοπλισμένο με κινητήρα 12 ίππων και με τον περίφημο φυγοκεντρικό συμπλέκτη.

Για τον εορτασμό αυτής της επετείου, των 75 ετών του μοντέλου, οκτώ εμβληματικά 2 CV από το Μέγαρο της Citroen, έχουν φωτογραφηθεί από μια ιδιαίτερα καλλιτεχνική οπτική γωνία:

• Το 2 CV 6 Hermès, ντυμένο από την Hermes μέσα και έξω, που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού το 2008 για να σηματοδοτήσει τα 60ά γενέθλια του 2 CV.

• Τα 2 CV 6 Special, ένα από τα 2 τελευταία 2 CVs που παρήχθησαν στο εργοστάσιο του Levallois το 1988

• Το 2 CV Spot, η πρώτη ειδική έκδοση της Citroen, εκ των οποίων 1.800 μονάδες κατασκευάστηκαν με δίχρωμη ταπετσαρία και αμάξωμα, βασισμένα σε σχέδιο του στυλίστα Serge Gevin.

• Το 2 CV A, ένα από τα 250 πρωτότυπα που κατασκευάστηκαν το 1939 για την Έκθεση Αυτοκινήτου, η οποία έμελλε να ακυρωθεί λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα από τα τέσσερα εναπομείναντα οχήματα, βρίσκεται στο Μέγαρο Citroen.

• Το 2 CV A Berline (του 1950), πανομοιότυπο με αυτό που αποκάλυψε ο Pierre Boulanger στα εγκαίνια της Έκθεσης Αυτοκινήτου του Παρισιού το 1948.

• Το δεξιοτίμονο 2 CV A, που κατασκευάστηκε στο Slough (του Ηνωμένου Βασιλείου) από το 1953. Είχε πορτμπαγκάζ από λαμαρίνα και πίσω παράθυρα που άνοιγαν. Μέχρι σήμερα, είναι το παλαιότερο 2 CV Βρετανικής κατασκευής στην Ευρώπη.

• Το 2 CV AZU, ένα βαν 2 CV που κατασκευάστηκε από το 1954 έως τον Μάρτιο του 1978, έχει μεγάλη χωρητικότητα φόρτωσης και πίσω πόρτες τύπου «ντουλαπιού» για εύκολη φόρτωση.

• Το 2 CV 4 x 4 «Sahara», με τετρακίνηση και δύο κινητήρες που του επιτρέπουν να κινείται σε επικλινές (με πάνω από 40% κλίση) αμμώδες έδαφος.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι 550 αυτοί -κατά κύριο λόγο συλλέκτες- που θα αποκτήσουν τη “Ducati Diavel for Bentley” από μια άποψη είναι πολλοί, αν τους συγκρίνουμε με...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μετά το λανσάρισμα των 16 ηλεκτρικών πρωτοτύπων από τον ίδιο τον Άκιο Τογιόντα το Δεκέμβριο του 2021, η Toyota ανέβασε ραγδαία το ρυθμό εξέλιξης...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η SUV Alfa Romeo Tonale θα υποδέχεται το κοινό στο Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, 15123 Μαρούσι) έως και την Πέμπτη 4/1/2024. Το αυτοκίνητο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τα van οχήματα διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στις πόλεις μας, κυρίως λόγω του αυξανόμενου αριθμού των δεμάτων που παραδίδουν αλλά η κίνησή τους...