Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

H Kia παράγει αυτοκίνητα στη Σλοβακία εδώ και 20 χρόνια

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη θεμελίωση του εργοστασίου στη Ζίλινα, ξεκίνησε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη παραγωγική πορεία και με αφορμή την επέτειο, η Kia κάνει ένα εξαιρετικό ταξίδι που αντιπροσωπεύει ένα success story όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Η τελετή έναρξης της κατασκευής του εργοστασίου πραγματοποιήθηκε στο Teplička nad Váhom στις 7 Απριλίου 2004.

Τότε, στα εγκαίνια είχαν παραβρεθεί οι ανώτατοι εκπρόσωποι του Ομίλου Hyundai Motor (μητρική εταιρεία της Kia), της Kia Corporation, ο τότε Υπουργός Οικονομίας της Σλοβακικής Δημοκρατίας και εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης Ζίλινα. Η κατασκευή του εργοστασίου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2004 και διήρκεσε περίπου 25 μήνες, συμπεριλαμβανομένων έξι μηνών δοκιμαστικής παραγωγής.

Το πρώτο αυτοκίνητο, το μοντέλο “cee’d” εκείνη την εποχή, παρήχθη μαζικά από το Δεκέμβριο του 2006. Ήταν ένα εντελώς νέο μοντέλο, που προοριζόταν κυρίως για την ευρωπαϊκή αγορά. Με την παραγωγή κινητήρων να ξεκινά επίσης την ίδια περίοδο, το εργοστάσιο αναδείχθηκε γρήγορα ως το εφαλτήριο για την επέκταση της Kia σε όλη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς ιστορίας του, συνολικά τέσσερα διαφορετικά μοντέλα έχουν παραχθεί στο εργοστάσιο.

Το Kia Ceed, το Sportage, το Venga και το ix35 -για το χρονικό διάστημα από 2009 έως 2011- μοντέλο της μητρικής εταιρείας Hyundai. Επιπλέον, η Ζίλινα παράγει το μοντέλο Sportage από τη δεύτερη γενιά του και όσον αφορά το μοντέλο Ceed, είναι το μόνο εργοστάσιο όπου παράγεται το συγκεκριμένο μοντέλο. Η κλασική 5θυρη έκδοση συμπληρώθηκε το 2007 από τις παραλλαγές SW (Sportswagon) και 3θυρη.

Το 2020, η Kia Europe ολοκλήρωσε μια σειρά αναβαθμίσεων στο εργοστάσιο παραγωγής στη Ζίλινα. Ως αποτέλεσμα επένδυσης 70 εκατομμυρίων ευρώ, το εργοστάσιο σχεδιάστηκε για την παραγωγή των νέων συστημάτων εσωτερικής καύσης και υβριδικών κινητήρων «Smartstream» της εταιρείας. Οι ομάδες εξέλιξης κινητήρων βελτίωσαν με επιτυχία την απόκριση του κινητήρα, την απόδοση καύσης και τη ροπή σε ένα ευρύ φάσμα στροφών λειτουργίας.

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας υβριδικού συστήματος μετάδοσης κίνησης της Kia ήταν επίσης το κλειδί για την ανάπτυξη και των δύο κινητήρων. Αυτοί οι κινητήρες αποτέλεσαν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Kia για την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος τεχνολογιών κίνησης –συμπεριλαμβανομένων υβριδικών, ηλεκτρικών και κινητήρων εσωτερικής καύσης– που ανταποκρίνονται στις ανάγκες διαφορετικού προφίλ οδηγών.

Αρχικά, το εργοστάσιο ξεκίνησε την παραγωγή αυτοκινήτων σε λειτουργία μιας βάρδιας. Οι εργασίες με δύο βάρδιες ξεκίνησαν το 2007 και από το 2012, η Kia παράγει σε τρεις βάρδιες. Λόγω αυτής της αύξησης, το εργοστάσιο υψηλής τεχνολογίας ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια οχήματα που παράγονται συνολικά μετά από μόλις 15 χρόνια, γιορτάζοντας αυτό το ορόσημο το 2021.

Σήμερα το εργοστάσιο διαθέτει ετήσια παραγωγική ικανότητα 350.000 αυτοκινήτων και 540.000 κινητήρων. Από το 2006, 7 εκατομμύρια κινητήρες έχουν παραχθεί εδώ. Η αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί 3.800 άτομα ενώ η μέση διάρκεια απασχόλησης στο εργοστάσιο είναι 11 χρόνια. Τα δεδομένα αυτά, έχουν κάνει την Kia αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής και συμβάλλει στη συνεχή ανάπτυξή της.

Η εταιρεία είναι σταθερός εργοδότης στην περιοχή εδώ και 20 χρόνια και στρατηγικός συνεργάτης της πόλης της Ζίλινα, καθώς και των γύρω δήμων και κοινοτήτων. Μέσω της ίδρυσής της το 2013, η εταιρεία έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής έργα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, του περιβάλλοντος ς αξίας άνω των 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η DFSK ιδρύθηκε το 2003, ως μια κοινοπραξία της της Dongfeng Motor Corporation και του Sokon Group (σήμερα γνωστό ως Seres Group). Η εταιρεία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από όποια πλευρά και αν κοιτάξεις το MG4, εντυπωσιάζεσαι. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, συμβαίνει και κάτι ακόμα. Δεν βλέπεις την ώρα να χωθείς πίσω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο πλαίσιο αυτής της νέας συνεργασίας, η Nissan θα έχει δικαιώματα διανομής για τη σειρά προϊόντων Silence, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων Silence S04 και των...