Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οδηγούμε το ηλεκτρο-υβριδικό Nissan Qashqai e-Power με τους 190 ίππους και την κατανάλωση των 5,3 lt/100 km

Στην εποχή μας, του ραγδαίου εξηλεκτρισμού της αυτοκίνησης, υπάρχουν διάφορα υβριδικά συστήματα: mild hybrid, full hybrid, plug-in hybrid. Τώρα, υπάρχει και το e-Power της Nissan, το οποίο έρχεται πιο κοντά στην 100% ηλεκτροκίνηση και θα είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά από το ερχόμενο φθινόπωρο, αρχικά στο νέο Qashqai.

Είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε το Nissan Qashqai e-Power στη Σουηδία και οι πρώτες εντυπώσεις μας είναι άριστες.

Εξωτερικά, η νέα έκδοση του Qashqai δεν διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες εκδόσεις του ιαπωνικού SUV και χαρακτηρίζεται από το ψηλό ανάστημα και τη μοντέρνα αισθητική με έμφαση στο επιβλητικό εμπρός μέρος με τη χαρακτηριστική μάσκα V-Motion της Nissan.

Στο εσωτερικό, αντίστοιχα, κυριαρχούν η προσεγμένη ποιότητα κατασκευής, η premium αύρα και η μεγάλη ευρυχωρία για επιβάτες και αποσκευές (504 λίτρα) η οποία δεν επηρεάζεται από τα εξαρτήματα του υβριδικού συστήματος.

Και αυτό επειδή, όπως μας εξήγησαν οι τεχνικοί της Nissan, η σχεδίαση της πλατφόρμας CMF-C στην οποία βασίζεται το νέο Qashqai, έγινε εξαρχής έτσι ώστε να μπορεί να δεχθεί το e-Power χωρίς συμβιβασμούς στους τομείς των χώρων ή της οδικής συμπεριφοράς.

Στο ταμπλό υπάρχουν δύο οθόνες, μία 12,3’’ για τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων, και άλλη μία 9’’ για το σύστημα infotainment NissanConnect, όπου βρίσκονται οι λειτουργίες της τρισδιάσταστης πλοήγησης, της ψυχαγωγίας, του απομακρυσμένου ελέγχου μέσω της αντίστοιχης mobile εφαρμογής και της συνδεσιμότητας μέσω Android Auto και Apple CarPlay. Στο τελευταίο μάλιστα έχει ενσωματωθεί και η δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης.

Παράλληλα, υπάρχει και σύστημα Head-Up Display (HUD) 10,8’’, το οποίο προβάλλει πληροφορίες για την πλοήγηση και την οδήγηση στο παρμπρίζ, εντός του οπτικού ορίζοντα του οδηγού, επιτρέποντάς του να διατηρεί την προσοχή του στο δρόμο.

Το “ζουμί” στην υπόθεση του Qashqai e-Power ωστόσο, κρύβεται στα μηχανικά μέρη. Το υβριδικό σύστημα της Nissan απαρτίζεται από τα εξής στοιχεία:

  • έναν ηλεκτροκινητήρα 140 kW ο οποίος κινεί πάντα και αποκλειστικά το αυτοκίνητο,
  • έναν τρικύλινδρο κινητήρα turbo βενζίνης 1,5 λίτρων και 156 ίππων, με μεταβλητή σχέση συμπίεσης, ο οποίος δεν κινεί ποτέ το όχημα,
  • μια ηλεκτρική γεννήτρια που παίρνει κίνηση από τον βενζινοκινητήρα για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια,
  • μια μπαταρία ιόντων λιθίου 2.1 kWh,
  • έναν μετατροπέα (inverter) που αποφασίζει που διοχετεύεται η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια (στον ηλεκτροκινητήρα ή στη μπαταρία).

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: ο βενζινοκινητήρας παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μετατροπέα στην μπαταρία, στον ηλεκτροκινητήρα ή και στα δύο, ανάλογα με τις ανάγκες οδήγησης.

Με απλά λόγια, το Qashqai e-Power κινείται αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα, όπως ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με τη διαφορά πως η απαιτούμενη ενέργεια δεν αποθηκεύεται στη μπαταρία μέσω φόρτισης, αλλά παράγεται επιτόπου, στο αυτοκίνητο, από τον βενζινοκινητήρα – μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου ένα βίντεο με τη λειτουργία του συστήματος e-POWER.

Ο ηλεκτροκινητήρας είναι δηλαδή ο πρωταγωνιστής, το “αφεντικό” και ο βενζινοκινητήρας είναι ο “υπηρέτης” του υβριδικού συστήματος κίνησης. Η συνδυαστική απόδοση του e-Power φτάνει τους 190 ίππους και τα 330 Nm ροπής.

Στην πράξη, η αίσθηση οδήγησης του Qashqai e-Power θυμίζει περισσότερο ένα full hybrid παρά ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Και αυτό επειδή στο σανίδωμα του γκαζιού ανεβαίνουν οι στροφές του βενζινοκινητήρα, όχι για να συμβάλλει στην επιτάχυνση αλλά για να παράξει την απαιτούμενη ενέργεια.

Παρόλα αυτά ο θόρυβος του τρικύλινδρου δεν ενοχλεί και το ιαπωνικό SUV ταξιδεύει ήσυχα. Είναι σβέλτο στις επιταχύνσεις και, παρότι δεν έχει την αμεσότητα των 100% ηλεκτρικών, προσφέρει πλούσια δύναμη και πολύ καλές επιδόσεις: 0-100 km/h σε 7,9’’ και τελική ταχύτητα 170 km/h.

Ταυτόχρονα, διαπρέπει και σε μέση κατανάλωση καυσίμου. Είναι εντυπωσιακά εύκολο να δεις στο trip computer την χαμηλή εργοστασιακή μέση τιμή των 5,3-5,4 lt/100km, ενώ ακόμη και όταν αποφασίσεις να οδηγήσεις γρήγορα, η κατανάλωση δεν ανεβαίνει αισθητά και περιορίζεται στα 6,5-7,0 lt/100km, όπως διαπιστώσαμε σε επαρχιακές διαδρομές και αυτοκινητοδρόμους πέριξ της Στοκχόλμης. Αυτό σημαίνει ότι με νορμάλ οδήγηση, η αυτονομία μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει τα 1.000 km με ένα φουλάρισμα του ρεζερβουάρ.

Παράλληλα, το ηλεκτρο-υβριδικό Qashqai είναι άνετο, στιβαρό και καλοστημένο παρά τα επιπλέον 220 κιλά που κουβαλά στον εμπρός άξονα. Το παραπανίσιο βάρος σταματά τη ζυγαριά στα 1.612-1.728 kg, αναλόγως της έκδοσης εξοπλισμού, αλλά δεν φαίνεται πουθενά στο δρόμο χάρη στη νέα ρύθμιση της ανάρτησης.

Γενικά το Qashqai e-Power εμπνέει εμπιστοσύνη να επιτεθείς σε δρόμο με συνεχείς στροφές και διακρίνεται για το υψηλό περιθώριο πρόσφυσης και την ποιοτική του κύλιση.

Στην άνεση αλλά και την ευχάριστη οδηγική αίσθηση συμβάλλει το e-Pedal. Πρόκειται για το σύστημα που όταν ενεργοποιηθεί από τον αντίστοιχο διακόπτη, επιτρέπει στον οδηγό να επιταχύνει και να φρενάρει χρησιμοποιώντας μόνο το γκάζι: το πατά για επιτάχυνση, το αφήνει για επιβράδυνση. Στο άφημα του γκαζιού, το Qashqai επιβραδύνει μέχρι τα 15 km/h, έπειτα ο οδηγός πρέπει να πατήσει το φρένο αν επιθυμεί πλήρη ακινητοποίηση.

Τελικά, τι διαφορετικό έχει να προσφέρει το νέο Nissan Qashqai e-Power; Απλούστατα, είναι ένα ηλεκτροκίνητο SUV που δεν χρειάζεται να το φορτίζεις, δεν απαιτείται δηλαδή να έχεις πρόσβαση σε γκαράζ με πρίζα ή σημείο φόρτισης. Φορτίζεται μόνο του, κατά την κίνηση και αποτελεί ένα μοντέλο-γέφυρα της Nissan προς την 100% ηλεκτροκίνηση.

Πώς κατέληξε σε αυτή τη λύση η Nissan; Σε έρευνα που έκανε, είχε πως οι Ευρωπαίοι οδηγοί SUV περνούν περισσότερο από το 70% του χρόνου τους οδηγώντας σε αστικό και προαστιακό περιβάλλον, ενώ πολλοί από αυτούς, παρότι είναι έτοιμοι να κάνουν το πρώτο βήμα προς την ηλεκτροκίνηση, δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν θέλουν ακόμη να αφιερώνουν χρόνο για να επαναφορτίζουν το όχημά τους με καλώδιο καθημερινά.

Μην ξεχνάμε πως η ιαπωνική εταιρία έχει πρόσβαση σε μια τεράστια βάση δεδομένων για τη χρήση και τις επιθυμίες οδηγών SUV: τα 5.5 εκατομμύρια πελάτες Qashqai από το 2007!

Εν τέλει, τo Qashqai e-POWER συνδυάζει τις επιδόσεις ενός ισχυρού βενζινοκίνητου SUV, την χαμηλή κατανάλωση ενός πετρελαιοκίνητου μοντέλου και μια δόση οδηγικής εμπειρίας ηλεκτρικού αυτοκίνητου, χωρίς την ανάγκη φόρτισης σε πρίζα.

NISSAN QASHQAI e-POWER / TΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  • Μέγιστη ισχύς: 190PS
  • Μέγιστη ροπή: 330Nm
  • 0-100km/h: 7,9 sec
  • Μέγιστη ταχύτητα: 170 km/h
  • Κατανάλωση μικτού κύκλου: 5,3-5,4 lt/100km (WLTP)
  • Εκπομπές CO2 μικτού κύκλου: 119-123 g/km (WLTP)
  • Μήκος: 4.425 mm
  • Πλάτος (χωρίς καθρέπτες): 1.835 mm
  • Ύψος: 1.625 mm
  • Μεταξόνιο: 2.665 mm
  • Απόβαρο: 1.612-1.728 kg

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη λειτουργία του συστήματος e-POWER:

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ήταν 26 Ιουλίου 2009 όταν ο Μαξ Μπιάτζι, στην πίστα του Μπρνο στην Τσεχία, πήρε την πρώτη και αλησμόνητη νίκη της Aprilia RSV4 στο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων “Παρίσι 2024”, ξεκίνησε το ταξίδι της με στόχο να καλύψει 5.202 χιλιόμετρα και 563 ναυτικά μίλια,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η GLA χαρακτηρίζεται από την σπορ και δυναμική σχεδίαση, την εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά και τις μεγάλες δυνατότητες εξατομίκευσής της. Αποτέλεσε το πρώτο compact SUV...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Από τις 24 Απριλίου 2024, ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone,...