Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος βρήκε το «χρυσό του αιώνα» στη Νορβηγία

Ένας Νορβηγός που έκανε βόλτα με τη συμβουλή των γιατρών έφερε στο φως σπάνια χρυσά κοσμήματα του 6ου αιώνα χρησιμοποιώντας έναν πρόσφατα αγορασμένο ανιχνευτή μετάλλων, μια ανακάλυψη που οι αρχαιολόγοι χαρακτήρισαν την Πέμπτη ως το «χρυσό εύρημα του αιώνα» στη Νορβηγία.

«Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν σοκολατένια νομίσματα ή νομίσματα του Captain Sabertooth», δήλωσε ο 51χρονος Ερλεντ Μπόρε, αναφερόμενος σε έναν φανταστικό Νορβηγό πειρατή.

«Ήταν εντελώς εξωπραγματικό»

Η κρύπτη περιλάμβανε εννέα νορβηγικά χρυσά μενταγιόν και χρυσά μαργαριτάρια που κάποτε σχημάτιζαν ένα πλούσιο κολιέ, καθώς και τρία χρυσά δαχτυλίδια.

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι το εύρημα είναι μοναδικό λόγω του σχεδίου στα μενταγιόν, ένα είδος αλόγου από τη σκανδιναβική μυθολογία.

Ο Μπόρε, ο οποίος ονειρευόταν να γίνει αρχαιολόγος όταν ήταν παιδί, έκανε την ανακάλυψη στη γη ενός αγρότη κοντά στο Σταβάνγκερ τον Αύγουστο, αφού αγόρασε έναν ανιχνευτή μετάλλων μετά από συστάσεις των γιατρών του για να ασκείται περισσότερο.

Είχε βγει για ψάξιμο και ήταν έτοιμος να επιστρέψει στο σπίτι του για την ημέρα, όταν η συσκευή άρχισε ξαφνικά να ηχεί σε μια πλαγιά ενός λόφου. Κάλεσε τους αρχαιολόγους, οι οποίοι ανέλαβαν την έρευνα.

Τα κοσμήματα, τα οποία ζυγίζουν λίγο περισσότερο από 100 γραμμάρια, ανακαλύφθηκε ότι χρονολογούνται γύρω στο 500 μ.Χ.

«Είναι το χρυσό εύρημα του αιώνα στη Νορβηγία», δήλωσε ο Όλε Μάντσεν, επικεφαλής του Μουσείου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σταβάνγκερ.

«Το να βρεθεί τόσο πολύς χρυσός ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά σπάνιο».

Το πιο πρόσφατο ανάλογο εύρημα στη Νορβηγία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.

«Δεδομένης της τοποθεσίας της ανακάλυψης και των όσων γνωρίζουμε από άλλα παρόμοια ευρήματα, πρόκειται πιθανότατα είτε για κρυμμένα τιμαλφή ή μια προσφορά στους θεούς κατά τη διάρκεια δραματικών περιόδων», δήλωσε ο καθηγητής Χάκον Ρέιερσεν.

Σύμφωνα με τη νορβηγική νομοθεσία, τόσο ο Μπόρε όσο και ο ιδιοκτήτης της γης θα λάβουν αμοιβή, αν και το ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση που σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Δημοκρατία του Καρατσάγεβο – Κιρκασίας,...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο, Μ. Τρίτη, 30 Απριλίου, θα καταβληθούν τα κοινωνικά επιδόματα, ύψους 187.188.594 ευρώ, από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μέσω του εποπτευόμενου Οργανισμού...

ΕΛΛΑΔΑ

Κατά την πρόσφατη Συνεδρίαση της 3ης Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες που συνεδρίασε στις 25/04/2024 και μετά από εκτίμηση...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτικές, για το σύνολο του κλάδου των Ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων, κηρύχθηκαν με δύο αποφάσεις που υπέγραψε η...