Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν έχουμε αποδείξεις ότι η Huawei μπορεί να κατασκευάσει προηγμένα smartphones «σε μεγάλη κλίμακα»

Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο λέει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει αποδείξεις ότι η Huawei μπορεί να παράγει smartphones με προηγμένα τσιπ «σε ευρεία κλίμακα», καθώς συνεχίζει να διερευνά πώς ο κινέζος κατασκευαστής στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις έκανε μια προφανή πρόοδο με την τελευταία ναυαρχίδα της.

Την Τρίτη, η Ραϊμόντο δήλωσε στους Αμερικανούς νομοθέτες ότι «αναστατώθηκε» από την είδηση της παρουσίασης του Mate 60 Pro της Huawei κατά την επίσκεψή της στην Κίνα τον περασμένο μήνα.

«Τα μόνα καλά νέα, αν υπάρχουν, είναι ότι δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι μπορούν να κατασκευάσουν τσιπ 7 νανομέτρων», δήλωσε σε ακρόαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

«Αν και δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένες έρευνες, σας υπόσχομαι το εξής: κάθε φορά που βρίσκουμε αξιόπιστες αποδείξεις ότι κάποια εταιρεία έχει παρακάμψει τους ελέγχους των εξαγωγών μας, κάνουμε έρευνα».

Αναλυτές που εξέτασαν το smartphone δήλωσαν ότι αντιπροσωπεύει ένα επίτευγμα «ορόσημο» για την Κίνα, υποδηλώνοντας ότι η Huawei μπορεί να έχει βρει έναν τρόπο να ξεπεράσει τους αμερικανικούς εξαγωγικούς ελέγχους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι η εταιρεία αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το ως λόγο για να περιορίσουν το εμπόριο με την εταιρεία. Η Huawei έχει αρνηθεί σθεναρά τους ισχυρισμούς.

Ένα νέο σημείο ανάφλεξης

Η TechInsights, ένας ερευνητικός οργανισμός που ειδικεύεται στους ημιαγωγούς και αποσυναρμολόγησε το τηλέφωνο για ανάλυση, αναφέρει ότι περιλαμβάνει έναν επεξεργαστή 5G Kirin 9000s που αναπτύχθηκε από τον κορυφαίο κατασκευαστή τσιπ της Κίνας, την Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

Αυτό εξέπληξε πολλούς επειδή η SMIC, μια εν μέρει κρατική κινεζική εταιρεία, υπόκειται επίσης σε εξαγωγικούς περιορισμούς των ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Δεν έχει απαντήσει σε προηγούμενα αιτήματα για σχόλια από το CNN.

Η TechInsights βρήκε επίσης δύο τσιπ που ανήκουν στην SK Hynix, μια νοτιοκορεατική εταιρεία κατασκευής τσιπ, μέσα στο κινητό.

Εκπρόσωπος της SK Hynix δήλωσε στο CNN νωρίτερα αυτό το μήνα ότι γνώριζε το ζήτημα και διερευνούσε πώς ήταν δυνατόν να συμβεί αυτό, δεδομένου ότι η νοτιοκορεατική εταιρεία «δεν συνεργάζεται πλέον με τη Huawei» λόγω των αμερικανικών ελέγχων εξαγωγών.

Η Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει τις δυνατότητες και τα εξαρτήματα του τηλεφώνου της.

Η Ραϊμόντο δήλωσε την Τρίτη ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ «προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, για να αρνηθούν στους Κινέζους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πνευματική ιδιοκτησία για να προωθήσουν την τεχνολογία τους με τρόπους που μπορούν να μας βλάψουν».

Στροφή στην επίθεση

Το 2019, η Huawei προστέθηκε στον αμερικανικό «κατάλογο επιχειρήσεων», ο οποίος περιορίζει τις εξαγωγές σε επιλεγμένους οργανισμούς χωρίς άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης. Το επόμενο έτος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέκτεινε αυτούς τους περιορισμούς επιδιώκοντας να αποκόψει τη Huawei από προμηθευτές τσιπ που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία.

Αυτό άφησε την εταιρεία, που κάποτε ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής smartphone στον κόσμο, σε κακή κατάσταση.

Από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η Huawei δεν ήταν πλέον στην πρώτη πεντάδα των προμηθευτών κινητών τηλεφώνων στην Κίνα, πόσο μάλλον παγκοσμίως, σύμφωνα με την Counterpoint Research.

Ωστόσο, το νέο της τηλέφωνο αποτελεί μεγάλη βοήθεια για την εταιρεία και μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για το μερίδιο αγοράς της Apple στην Κίνα, σύμφωνα με τον Ιβάν Λαμ, ανώτερο αναλυτή της Counterpoint.

Η Huawei έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει εκδήλωση για την παρουσίαση προϊόντων την επόμενη Δευτέρα, όπου αναμένεται να δοθεί έμφαση στα νέα τηλέφωνα, σύμφωνα με τον Τόμπι Ζου, αναλυτή κινητικότητας της Canalys.

Μπορεί επίσης να παρουσιαστούν και άλλες συσκευές, όπως ταμπλέτες ή ακουστικά. Η Huawei δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με την εκδήλωση.

Τους επόμενους μήνες, η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει άλλο ένα τηλέφωνο 5G, πιθανώς στο πλαίσιο της Nova, της σειράς μεσαίας κατηγορίας της, ανέφερε την Τρίτη το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IT Times, επικαλούμενο άγνωστες πηγές της βιομηχανίας. Η Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ζου δήλωσε ότι το τηλέφωνο αναμένεται ευρέως να έρθει με δυνατότητα 5G, τροφοδοτούμενο είτε από το «τσιπ Kirin 9000s είτε από άλλο τσιπ».

Εάν το κάνει, το νέο μοντέλο θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο δημοφιλές από το Mate 60 Pro, το οποίο ξεκινά από 6.999 γιουάν (περίπου 890 ευρώ), λόγω της σχετικής προσιτής τιμής του, πρόσθεσε.

Ενώ η Ραιμόντο ήταν δυσαρεστημένη με τη χρονική στιγμή της παρουσίασης της Huawei, οι αναλυτές λένε ότι ήταν απίθανο να είχε κανονιστεί ώστε να συμπέσει με την παρουσία της στην Κίνα.

Ήταν πιθανότατα «μια καμπάνια μάρκετινγκ με στόχο να κερδίσει το ενδιαφέρον των πελατών πριν το iPhone 15 βγει στην αγορά», έγραψαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Eurasia Group.

Η κίνηση αυτή βοήθησε την εταιρεία με έδρα τη Σενζέν να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στην αγορά smartphone της Κίνας την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, πριν από τη μεγάλη εκδήλωση της Apple, δήλωσε ο Λαμ από την εταιρεία Counterpoint.

Πηγή: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει πλήθος αλλαγών στις ζωές μας. Είναι ένας τομέας που αναμένεται να αλλάξει ριζικά την αυτοκίνηση. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχει...

ΕΛΛΑΔΑ

Ειδική επιχειρησιακή δράση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής πραγματοποιήθηκε το πρωί της Μ. Τρίτης 30 Απριλίου 2024, στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού,...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο πλευρό των εργαζομένων της εταιρίας ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ δηλώνει ότι βρίσκεται η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της αναφέρει πως: «στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων...

ΕΛΛΑΔΑ

Στην ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Πρόκειται για τον προϊόν «ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ ΣΤΑΦΙΔΑ – FARMERS UNION MEDITERRANEAN DELICACIES...