Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ ο Αμερικανός στρατιώτης που είχε εισέλθει παράνομα στη Βόρεια Κορέα

Ήταν 18 Ιουλίου όταν ο Αμερικανός στρατιώτης Τρέιβις Κινγκ, επισκεπτόμενος με ένα γκρουπ τουριστών την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, παραβίασε τρέχοντας τη Διαχωριστική Γραμμή που χωρίζει στα δύο την Κορεάτικη Χερσόνησο και πέρασε παράνομα στη Βόρεια Κορέα, με την τύχη του να αγνοείται για αρκετό διάστημα.

Χθες Τετάρτη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του καθεστώτος της Πιονγκ Γιανγκ KCNA ανέφερε ότι «τα αρμόδια όργανα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας αποφάσισαν να απελάσουν τον στρατιώτη του αμερικανικού ναυτικού Τρέιβις Κινγκ, ο οποίος βρέθηκε παράνομα στην επικράτεια της χώρας».

Έγινε γνωστό ότι παραδόθηκε από τις βορειοκορεάτικες αρχές στην πρεσβεία της Σουηδίας στην Πιονγκ Γιανγκ, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο βόρειο κομμάτι της κορεάτικης χερσονήσου αφού η Ουάσιγκτον δεν διαθέτει εκεί διπλωματική εκπροσώπηση. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κίνα, όπου παραδόθηκε σε αμερικανική αντιπροσωπεία και βρίσκεται στο δρόμο για την πατρίδα του.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλλερ, αφού ευχαρίστησε τη σουηδική διπλωματική αποστολή για τη διαμεσολάβηση, ανακοίνωσε ότι ο Τρέιβις Κινγκ έχει συναντηθεί ήδη με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Πεκίνο Νίκολας Μπερνς, φαινόταν καλά στην υγεία του και ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος που θα έβλεπε και πάλι την οικογένειά του.

Ο 23χρονος στρατιώτης επρόκειτο να επαναπατριστεί τον περασμένο Ιούλιο ως πειθαρχικό μέτρο για προβλήματα που αντιμετώπιζε με τη νοτιοκορεάτικη δικαιοσύνη για βιαιοπραγία και καταστροφή δημόσιας περιουσίας, όταν προκάλεσε ζημιές σε περιπολικό της αστυνομίας κατά τη διάρκεια ενός καβγά. Κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ θα αντιμετώπιζε περαιτέρω πειθαρχικά μέτρα και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε να διαφύγει στη Βόρεια Κορέα.

Οι αρχές του ερμητικού καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν επιβεβαίωσαν ότι ο Κινγκ κρατείται, ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ο στρατιώτης αγνοείται και γνωστοποίησαν ότι εξέφρασε την επιθυμία να ζητήσει άσυλο στη χώρα εξαιτίας της «απάνθρωπης μεταχείρισης και των φυλετικών διακρίσεων που ήταν αναγκασμένος να υποστεί στον αμερικανικό στρατό».

Η εξέλιξη της υπόθεσης αποτελεί ένα μάλλον σπάνιο δείγμα συνεργασίας των κρατικών αρχών της Β. και Ν. Κορέας, των ΗΠΑ και της Κίνας. Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακήρυξαν τον Κινγκ αιχμάλωτο πολέμου και περιορίστηκαν να ανακοινώσουν την εξαφάνισή του, ούτε η Πιονγκ Γιανγκ έκανε λόγο για κατασκοπεία ή κάτι παρεμφερές, αλλά αντιμετώπισε τελικά την κατάσταση ως θέμα παράνομης μετανάστευσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Μια μητέρα και το τετράχρονο παιδί της σκοτώθηκαν σε ουκρανική επίθεση με drones εναντίον οχήματος στο χωριό Οκτιάμπρσκι, στην παραμεθόρια ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, ανακοίνωσε...

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη με υψηλές θερμοκρασίες σήμερα Παρασκευή στα δυτικά και τα νότια τμήματα της χώρας, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη. Οι...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ένας ακόμη δράστης, ο οποίος θεωρεί ό,τι το θύμα ήταν κτήμα του και ό,τι έπρεπε να παραμείνει στην κατοχή του ακόμη και μετά το...

ΔΙΕΘΝΗ

Η βροχόπτωση επιβράδυνε την προέλαση πελώριας δασικής πυρκαγιάς που απειλεί την πετρελαιοπαραγωγική πόλη Φορτ Μακμέρι στον δυτικό Καναδά, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Πέμπτη, προειδοποιώντας...