Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση στην Τουρκία: Αντίποινα έναντι κουρδικών στόχων στο Ιράκ και συλλήψεις υπόπτων – Απειλές Ερντογάν με φόντο τις δημοτικές εκλογές

Αεροπορική επιδρομή εναντίον κουρδικών στόχων στο βόρειο Ιράκ πραγματοποίησε η Τουρκία, ως αντίποινα για το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα. Παράλληλα, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε μπαράζ εφόδων σε σπίτια μελών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Κωνσταντινούπολη και τις Σαράντα Εκκλησίες συλλαμβάνοντας 20 άτομα.

Και μόλις οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης ταυτοποιήθηκε ως μέλος του PKK, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν στόχους της οργάνωσης στις περιοχές Μετίνα, Χάκουρκ, Κάντιλ και Γκάρα του Βορείου Ιράκ, πλήττοντας αποθήκες και καταφύγια και σκοτώνοντας δεκάδες Κούρδους μαχητές.

Το γεγονός ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε αντιαρματική ρουκέτα, ενώ έγινε σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές της χώρας, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, κοντά στην Βουλή και μάλιστα λίγες ώρες πριν μιλήσει ο Ερντογάν στην Εθνοσυνέλευση, εγείρει ερωτήματα τουλάχιστον για την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας. Ωστόσο, για τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν η αφορμή για να διαμηνύσει εμμέσως πλην σαφώς στην Ουάσιγκτον: να μην περιμένει ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όσο η Στοκχόλμη, όπως λέει, υποθάλπει Κούρδους τρομοκράτες, και πως αν χρειαστεί θα κάνει νέα επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με αποφασιστικότητα μέχρι και ο τελευταίος τρομοκράτης εξουδετερωθεί στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό(..) Τα νέα βήματα που θα κάνουμε είναι θέμα προετοιμασίας, χρόνου και περιβάλλοντος. Γι’ αυτό θέλω όλοι να θυμάστε ότι θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κι ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ε.Ε λέγοντας πως δεν θα ανεχθεί νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, η Κομισιόν επισήμανε τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας με την Τουρκίας για ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην ανατολική Μεσόγειο.

Σημείο καμπής για την καταπολέμηση του PKK ήταν το έτος 2015, οπότε κατέρρευσε η εκεχειρία 2,5 ετών μεταξύ του κόμματος και της Τουρκίας.

Από τότε και μέχρι το 2017 υπήρξε έξαρση των κουρδικών επιθέσεων κυρίως στα νότια και νοτιοανατολικά εδάφη της Τουρκίας και περιστασιακά στις μεγάλες πόλεις. Αλλά από το 2017 οι τουρκικές επιχειρήσεις σε βάρος τους αρχίζουν να αποδίδουν με αποτέλεσμα η μάχη να περιορίζονται στα νοτιοανατολικά και 2 χρόνια μετά, η μεταξύ τους μάχη πλέον δίνεται στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία.

Η χτεσινή επίθεση ήταν μία επίδειξη ισχύος για το PKK, καθώς έγινεμε βαρύ οπλισμό στην καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή της Τουρκίας, έξω από ΥΠΕΣ, κοντά στη Βουλή, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Μάλιστα, η επίθεση αυτή έρχεται πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου κι ενώ ο Ερντογάν προετοιμάζεται για μεγάλη νίκη στον δήμο της Κωνσταντινούπολης, τον οποίο είχε κερδίσει ο Ιμάμογλου χάρη και στην μεγάλη στήριξη των Κούρδων.

Αναβιώνει λοιπόν ένα γνώριμο προεκλογικό περιβάλλον στην Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο Κούρδοι και Γκιουλενιστές είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια, όπως είχε συμβεί και στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, όπως σε εκείνες του 2015, ενώ ο όποιος πολιτικός αντίκτυπος είναι πρόωρο να εκτιμηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιθώριο έως τις 10 Ιουνίου 2024 δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη διασύνδεση Ταμειακών Μηχανών ( ΦΗΜ ) και τερματικών POS...

ΔΙΕΘΝΗ

Η «γαλάζια πατρίδα» και η «πατρίδα των αιθέρων», καθώς και τα «επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας» εντάσσονται στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας που...

ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη τηλεμαχία για την προεδρία της Κομισιόν πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα (29/4) στο Μάαστριχτ, στην Ολλανδία με τους οκτώ υποψήφιους να καλούνται να πείσουν...

ΔΙΕΘΝΗ

Τούρκος υπήκοος επιτέθηκε σήμερα με μαχαίρι σε Ισραηλινό συνοριακό αστυνομικό στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών...