Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μπένης Νατάν: «Μπήκαν μέσα οι Παλαιστίνιοι και θέριζαν όποιον βρισκόταν στο δρόμο τους» – Όταν τελειώσουν όλα η οργή θα εκτονωθεί προς τον ίδιο τον Νετανιάχου

Ο Μπένης Νατάν, Καθηγητής Τεχνολογικού Ινστιτούτου Ισραήλ,Technion μίλησε στην ΕΡΤ και στον Θ. Σιαφάκα για την επίθεση στο Ισραήλ από την Χαμάς και την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή.

Αναφέρθηκε αρχικά για το μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova που βάφτηκε με αίμα την ώρα που επιτέθηκε η Χαμάς. Ο κ. Νατάν είπε πως τα παιδιά στο φεστιβάλ ξύπνησαν, άκουσαν τους πυροβολισμούς και άρχισε ένας πανικός. «Μπήκαν μέσα οι Παλαιστίνιοι σε SUV, με οπλοπολυβόλα και θέριζαν όποιον βρισκόταν στο δρόμο τους», είπε.

Πρόσθεσε πως: «Σίγουρα μιλάμε για εγκλήματα πολέμου». Δίνοντας ένα παράδειγμα ανέφερε την ιστορία ενός αγοριού το οποίο πήρε την μητέρα του τηλέφωνο την ώρα της επίθεσης να την ρωτήσει τι να κάνει, ενώ βρισκόταν μέσα στο αμάξι του. Εκείνη του είπε να βγει και να φύγει από αυτό και με το που βγήκε, δολοφονήθηκε. «Αφάνταστη φρίκη και τεράστιος τρόμος», τόνισε.

Όσο για το αν θα υπάρξει διάχυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή, με μια πιθανή εμπλοκή του Ιράν, ο κ. Νατάν είπε: «Δεν είμαι σίγουρος. O Μπάιντεν μίλησε ξεκάθαρα για όποιον μπει σε αυτό το παιχνίδι. Δηλαδή και απείλησε και τη Χεζμπολάχ και και άλλους. Υπάρχει πιθανότητα, δεν μπορώ να το αποκλείσω. Τώρα η γνώμη μου είναι ότι οι όλα αυτά δεν θα μπουν μέσα στο παιχνίδι. Αυτό θα παραμείνει απ’ έξω. Αλλά παρόλα αυτά, όπως είχα πει και προηγουμένως, ότι η δύναμη της προφητείας δόθηκε στους ανόητους. Δεν νομίζω να είμαι ανόητος».

Ο ίδιος ανήκει στη στη δεύτερη γενιά του Ολοκαυτώματος. Ο πατέρας του έχασε την οικογένειά του, μεταξύ αυτών και τις δύο κόρες του, στο Άουσβιτς.

Απαντώντας στο αν υπάρχει παραλληλισμός του τότε με αυτό που συνέβη σήμερα στο Ισραήλ, είπε: «Όχι, εγώ δεν βλέπω τον παραλληλισμό. Δηλαδή το Ολοκαύτωμα είναι κάτι το μοναδικό στην ανθρώπινη ιστορία. Ήταν μια συστηματική εξόντωση. Πήραν τους ανθρώπους από τα μέρη τους, τους μετέφεραν στα διάφορα στρατόπεδα εξόντωσης, στο Άουσβιτς και και σε άλλα. Και εκεί πέρα τους δολοφόνησαν συστηματικά με θαλάμους αερίων. Δεν βλέπω το ίδιο. Εδώ μιλάμε για ένα πογκρόμ το οποίο παραλληλίζεται με τα πογκρόμ που ήταν τον 19ο αιώνα. Αυτό που συνέβη τώρα ήταν μια τεράστια αγριότητα».

«Δεν ξέρω τι υπάρχει μέσα στην ψυχή του κάθε ανθρώπου, αλλά είναι κάτι το αδιανόητο»

Παράλληλα τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η οργή και ο θυμός είναι τεράστιοι. Πιστεύω θα γίνει επίθεση εναντίον της Γάζας, χερσαία.

Όταν θα αρχίσει η χερσαία επιχείρηση, θα υπάρχουν και θύματα μέσα από το Ισραήλ, μέσα από τους Ισραηλινούς  στρατιώτες, το οποίο δεν ξέρω πώς θα το αντιμετωπίσει ο λαός» και πρόσθεσε πως η οργή αυτή θα εκτονωθεί κάποια στιγμή, όταν τελειώσουν όλα αυτά εναντίον της ηγεσίας του στρατού και κυρίως προς τον ίδιο τον Νετανιάχου, καθώς «αρνήθηκε να ακούσει τους ειδήμονες για να λάβει τα μέτρα του και έστρεψε την κατάσταση στο Ισραήλ εναντίον της νομικής ηγεσίας θέλοντας να αποφύγει την δίκη του».

Έκλεισε λέγοντας ότι: «Η βία αυτή είναι τεραστίου μεγέθους. Είχα κάνει την ερώτηση στον εαυτό μου αν υπάρχει αυτό που ονομάζεται το “κακό”. Δεν μπορώ να δώσω την απάντηση. Αν υπάρχει κακό, δεν υπάρχει κακό. Σίγουρα όμως αυτά τα οποία συνέβησαν ήταν το κακό. Δηλαδή όταν όταν βλέπεις την την κοπέλα αυτή, μια Γερμανίδα η οποία είναι άσχετη με την όλη κατάσταση η οποία συμμετείχε στο φεστιβάλ την οποία τη συνέλαβαν, την κακοποίησαν, τη βίασαν, έσυραν το πτώμα τους πίσω από το τρακτέρ. Αυτό είναι μια βαναυσότητα άνευ προηγουμένου. Δεν μπορώ να το δικαιολογήσω σε καμία περίπτωση. Δεν ξέρω τι υπάρχει μέσα στην ψυχή του κάθε ανθρώπου, αλλά είναι κάτι το αδιανόητο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η παρουσία της σκόνης στην ατμόσφαιρα τις επόμενες ημέρες με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίντεο κατά της παραπληροφόρησης με στόχο την προστασία των εκλογικών διαδικασιών στις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έδωσαν στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο τουρισμός. Προφανώς έχει αυξηθεί πολύ και η ζήτηση για εργαζόμενους και το ζητούμενο είναι ο τουριστικός...

ΔΙΕΘΝΗ

Γάλλοι αστυνομικοί, που προσπαθούν να επαναφέρουν την τάξη στη γαλλική υπερπόντια κτήση Νέα Καληδονία έπειτα από ημέρες φονικών ταραχών, έχουν απομακρύνει δεκάδες οδοφράγματα που...