Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Συνέντευξη Μπάιντεν: Κράτησε χαμηλούς τόνους για το Ιράν – Δεν ζήτησε την κατάπαυση του πυρός από τους Ισραηλινούς

«Βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και στόχος κάθε διπλωματικής προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κάθε επίπεδο, είναι να μην υπάρξει γενικευμένη σύρραξη. Να μείνει το Ιράν έξω από τη σύγκρουση και ιδανικά να μην εμπλακεί και η Χεζμπολάχ» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η Λένα Αργύρη.

«Οι Αμερικανοί λένε διαρκώς, το είπε και ο πρόεδρος Μπάιντεν, ότι δεν έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση (σ.σ. της Χαμάς) του περασμένου Σαββάτου. Και αυτό για τους αναλυτές εδώ έχει τη σημασία του, καθώς βλέπουμε ότι στην Ουάσιγκτον επιμένουν να μην ανεβάζουν τους τόνους σε σχέση με το Ιράν» ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η επίδειξη ισχύος εν μέσω της αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στις βάσεις που διατηρούν οι Αμερικανοί στην περιοχή, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο της αμερικανικής διπλωματίας αυτή τη στιγμή και η βασική προτεραιότητα του κ. Κλίντον, που έχει επιδοθεί σε έναν πραγματικό μαραθώνιο επαφών με δύσκολους συνομιλητές που έχουν τα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους προτεραιότητες.

Προσπαθώντας να εξηγήσει ότι μια διάρρηξη της κρίσης θα είχε καταστροφικές, θα έχει καταστροφικές συνέπειες πρωτίστως για την ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας για τα όσα δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο τηλεοπτικό κανάλι CBS αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ότι «η κατοχή της Γάζας θα ήταν λάθος. Επανέλαβε ότι θα στηρίξει το Ισραήλ όσο χρειαστεί, επανέλαβε την πολιτική των δύο κρατών, αλλά απέφυγε να ζητήσει κατάπαυση του πυρός. Είπε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πολίτες του».

Ειδικότερα τόνισε ότι εκτός τον περιορισμό της διάχυσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή που είναι βασική προτεραιότητα για την Αμερική, εξίσου σημαντική προτεραιότητα είναι και η απελευθέρωση των ομήρων. Επ αυτού υπάρχει μια πολύ μεγάλη διπλωματική δραστηριότητα με τη συμμετοχή χωρών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αλλά και εμπλοκή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Επίσης, η απομάκρυνση των εκατοντάδων Αμερικανών, με διπλή υπηκοότητα από τη Λωρίδα της Γάζας είναι μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση η οποία απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι 100% σίγουρο γιατί βλέπουμε ότι αλλάζουν τα δεδομένα συνεχώς και έχουμε και το Ισραήλ, όπου και από κει γίνονται προσπάθειες να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί πολίτες όσο το δυνατόν συντομότερα, πριν τα πράγματα ενδεχομένως γίνουν χειρότερα», σχολίασε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τρίτη προτεραιότητα για τους Αμερικανούς, που είναι η προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας που όρισε ειδικό απεσταλμένο.

Ανταπόκριση – ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τρίτη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη νεολαία και...

ΔΙΕΘΝΗ

Τα νερά άρχισαν να αποσύρονται από ορισμένους τομείς της νότιας Βραζιλίας, που σάρωσαν πλημμύρες, αποκαλύπτοντας την έκταση των καταστροφών που έχει υποστεί η περιοχή,...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις κρύας λάβας που σάρωσαν το νησί Σουμάτρα της δυτικής Ινδονησίας, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 67 ανθρώπους, ενώ πολλοί...

ΕΛΛΑΔΑ

Δύο ημεδαποί 27 και 32 ετών, συνελήφθησαν στα Καμίνια, για ληστεία σε βάρος οδηγών ταξί. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες είχαν αφαιρέσει άγνωστο...