Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Έντεκα νεκροί δημοσιογράφοι, περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν και 2 αγνοούνται, αναφέρει το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων

Σε έκθεση που εκδόθηκε από την Επιτροπή Ελευθεριών του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων, αναφέρεται ότι από την έναρξη της επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχουν σκοτωθεί 11 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν και 2 αγνοούνται από πυραύλους ισραηλινών κατοχικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες από την Επιτροπή Ελευθεριών του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων, έχει τεκμηριωθεί ότι σκοτώθηκαν 11 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από τις 7 Οκτωβρίου.

Επίσης, 50 κεντρικά γραφεία μέσων ενημέρωσης «χτυπήθηκαν» από ισραηλινούς πυραύλους, ενώ οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ίντερνετ ώστε να δημοσιεύσουν το υλικό τους από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

Το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων καταγγέλλει απειλές κατά δημοσιογράφων και μέλη των οικογενειών τους, επιθέσεις και συλλήψεις στη Δυτική Όχθη αλλά και επέκταση των επιθέσεων και τη δολοφονία δημοσιογράφου στον Λίβανο.

Στην ανακοίνωση αναφέρετε για: «Eγκλήματα κατά δημοσιογράφων στη Γάζα, 11 νεκροί, περισσότεροι από 20 τραυματίες, 2 αγνοούμενοι, 50 ιδρύματα μέσων ενημέρωσης καταστράφηκαν, σπίτια δημοσιογράφων βομβαρδίστηκαν με τους κατοίκους τους μέσα και δεκάδες παραβιάσεις στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

Η δήλωση του PJS εξέτασε την τεκμηρίωση της στόχευσης δημοσιογράφων από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, και έδειξε μια βίαιη κλιμάκωση στη στόχευση Παλαιστινίων δημοσιογράφων.

Καταγράφηκαν περισσότεροι από 20 τραυματισμοί και βομβαρδισμοί σε σπίτια δημοσιογράφων, ο πιο βίαιος από τους οποίους ήταν στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση του βομβαρδισμού περίπου 20 κατοικιών δημοσιογράφων, ορισμένων πλήρως ή και μερικώς, ο ισραηλινός στρατός κατοχής προχώρησε σε νέα κλιμάκωση βομβαρδίζοντας τα σπίτια αρκετών δημοσιογράφων με τους κατοίκους τους μέσα, που οδήγησε στον τραυματισμό και τη δολοφονία των μελών της οικογένειάς τους.

Περίπου 50 κεντρικά γραφεία και κέντρα ιδρυμάτων μέσων ενημέρωσης καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, μεταξύ των οποίων: το Δίκτυο μέσων ενημέρωσης Al-Aqsa, το Πρακτορείο Ειδήσεων Ma’an, το Πρακτορείο Sawa, το Πρακτορείο Shehab, η Εφημερίδα Al-Quds, το Radio Baladna, το Ραδιόφωνο Zaman, το Εθνικό Πρακτορείο, το Πρακτορείο Khabar, η Εφημερίδα Al-Ayyam, η Εταιρεία Υπηρεσιών Μέσων Εκδηλώσεων, το Ίδρυμα Fadel Shanaa, το Ιερό Ραδιόφωνο Κορανίου, το Πρακτορείο Ειδήσεων Shams, το Πρακτορείο Γραφείου APA, το Γραφείο Δικτύου Al Jazeera, η Παλαιστινιακή Τηλεόραση και το Γραφείο Γαλλικού Πρακτορείου.

Εν τω μεταξύ, το κανάλι Broadcast of Alrabe’a έχει παραβιαστεί, ενώ το κανάλι Al-Aqsa εμποδίστηκε να εκπέμπει στον δορυφόρο Eutelsat λόγω ισραηλινών κατοχικών πιέσεων. Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 32 πολίτες που διαδήλωσαν για αλληλεγγύη στη Γάζα.

Πολλοί Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη και τα πληρώματα ξυλοκοπήθηκαν, ενώ οι αρχές προχώρησαν στην κράτησή τους και δε τους επέτρεπαν την κάλυψη των εξελίξεων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δεν περιορίστηκαν στο να στοχοποιήσουν Παλαιστίνιους δημοσιογράφους, αλλά επεκτάθηκαν στον Λίβανο, όπου ανακοινώθηκε ο θάνατος του δημοσιογράφου του Reuters, Issam Abdullah. Ακόμη πέντε δημοσιογράφοι από το Al Jazeera, το Reuters και το Agence France-Presse τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο τμήμα του Λίβανου.

Επιπλέον, πολλοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν άμεσες απειλές και εκστρατείες υποκίνησης από ισραηλινές σελίδες σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως συνέβη με τη δημοσιογράφο Muthanna Al-Najjar από τη Γάζα και με τον δημοσιογράφο Muhammad Turkman στη Δυτική Όχθη. Εκτός από την παρακολούθηση πολλών εβραϊκών δημοσιεύσεων που καλούσαν για τη δολοφονία δημοσιογράφων και την περιγραφή τους ως σαμποτέρ και τρομοκράτες, η απειλή για τον παρουσιαστή της τηλεόρασης Al-Arabi παρακολουθήθηκε ζωντανά από ένοπλους έποικους.

Το Συνδικάτο απέστειλε επιστολή στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καλώντας την να παροτρύνει όλα τα ΜΜΕ που λειτουργούν στην ομπρέλα των μελών του, να τηρούν τη δεοντολογία και τις αρχές της δημοσιογραφίας και να επιδεικνύουν ακρίβεια στην κάλυψη των ειδήσεων και όχι να είναι προκατειλημμένοι απέναντι σε οποιοδήποτε κόμμα, αλλά μάλλον να εργαστούν για να μεταφέρουν την αλήθεια ουδέτερα, προκειμένου να αποφευχθούν περισσότερες σφαγές εναντίον αθώων ανθρώπων».

Πηγή:abcnews.al 

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

 

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Βαριά είναι η ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει εισβάλει εκ νέου στη χώρα. Στην Αττική, υψηλή είναι η συγκέντρωση σκόνης, χωρίς να...

ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακικό δικαστήριο αποφάσισε το Σάββατο ότι ο άνδρας που κατηγορείται για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο θα τεθεί υπό κράτηση, δήλωσε...

ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, μετά την χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν πρόσφατα οι ρωσικές...

ΕΛΛΑΔΑ

Όπως φαίνεται στο πρώτο βίντεο ο 50χρονος φαίνεται να έχει στήσει καρτέρι στη γυναίκα. Αρχικά διακρίνεται να περνάει με κατεύθυνση από αριστερά προς τα...