Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Διχασμένη πόλη το Τελ Αβίβ – Βίαιες διαδηλώσεις στη Βηρυτό και στο Αμμάν μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο

Οι πληροφορίες για τα θύματα του βομβαρδισμού σε νοσοκομείο της Γάζας είναι συγκεχυμένες. Το χτύπημα φέρεται να έχει ανοίξει ένα «νέο κεφάλαιο» στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, ένα κεφάλαιο που ελλοχεύει κινδύνους πυροδότησης εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Τελ Αβίβ, Αλεξία Καλαϊτζή οι αντιδράσεις σε πάρα πολλές χώρες και πόλεις του αραβικού κόσμου είναι έντονες μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο. Βίαιες διαδηλώσεις στη Βηρυτό, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ και στο Αμμάν δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος που είχε μαζευτεί έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.

Επίσης, πριν από λίγο και σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, υπήρξαν τραυματίες έπειτα από συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη, δίπλα από την πόλη Ναμπλούς.

(AP Photo/Hassan Ammar)

Φαίνεται πως το χτύπημα στο νοσοκομείο ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Ένα ποτήρι που πραγματικά έχει γεμίσει με θανάτους από την αρχή του πολέμου, αφού περίπου 3,5 χιλιάδες υπολογίζονται οι νεκροί εντός της Γάζας, ενώ η πρώτη εβδομάδα του πολέμου θεωρείται η φονικότερη στη δυτική στη Δυτική Όχθη, με συνολικά 58 νεκρούς.

Η ΕΡΤ στη Γιάφα

Στη Γιάφα του Τελ Αβίβ, μια γειτονιά όπου συμβιώνουν Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι βρέθηκε επίσης η απεσταλμένη της ΕΡΤ Αλεξία Καλαϊτζή και όπως μεταδίδει τα καταστήματα των Αράβων είναι άδεια από την Δευτέρα που άρχισε ο πόλεμος, μιλώντας μαζί τους της ανέφεραν πως ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι ο κόσμος δεν κυκλοφορεί πλέον ελεύθερα αλλά ταυτόχρονα εκφράζουν και τον φόβο ότι γίνεται εμπάργκο στις αραβικές επιχειρήσεις μετά την επίθεση της Χαμάς.

Διεθνή Μέσα, όπως το BBC, προαναγγέλλουν ανεξάρτητες έρευνες για το μακελειό, ενώ το δράμα των κατοίκων της Γάζας συνεχίζεται, με τους νεκρούς να αυξάνονται και χιλιάδες άλλους να προσπαθούν να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη.

Μπάιντεν: Λύση «δύο κρατών»

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για το ποιος προκάλεσε το μακελειό στο νοσοκομείο. Με την άφιξή του στο Τελ Αβίβ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν στέκεται στο πλευρό των συμμάχων του, βασιζόμενος όπως είπε σε στοιχεία από το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ, για την «αδιαμφισβήτητη» υποστήριξή του προς το Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο πλευρό του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι φαίνεται πως η «άλλη πλευρά» φέρει την ευθύνη για την έκρηξη στο νοσοκομείο.

«Είμαι θλιμμένος και σοκαρισμένος για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Και με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι αυτό πραγματοποιήθηκε από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί απέναντι στην οργάνωση Χαμάς.

«Οι ΗΠΑ θρηνούν μαζί με το Ισραήλ», ανέφερε ακόμα, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ακόμα πως η Χαμάς διέπραξε χειρότερες θηριωδίες από τον ISIS και ότι συμφωνήθηκε με το Ισραήλ να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Αιγύπτου τις επόμενες μέρες.

Ανέφερε επίσης ότι θα δοθούν 100 εκατομμύρια δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για ενίσχυση αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ δήλωσε πως στόχος θα παραμείνει για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρξει λύση «δύο κρατών» στην περιοχή, όπου και οι δύο θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Διαβάστε ακόμη:

«Βράζει» ο αραβικός κόσμος για την αιματοχυσία στο νοσοκομείο της Γάζας – Σε πετρελαϊκό εμπάργκο καλεί τις μουσουλμανικές χώρες το Ιράν

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους σε νυχτερινή επιδρομή σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Τουλκάρεμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με Παλαιστίνιους...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Την άμεση παροχή διευκρινίσεων από το υπουργείο Εξωτερικών «αναφορικά με το πρωτοφανές περιστατικό συλλήψεως μέλους της φρουράς του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο δρ Γασάν Αμπού Σίταχ, ο οποίος επρόκειτο να απευθυνθεί σήμερα (4/5) στην γαλλική Γερουσία για να περιγράψει...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...