Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αργεντινή: Ανατροπή στο εκλογικό σκηνικό με οριακή νίκη στον πρώτο γύρο του υπ. Οικονομίας Σέρχιο Μάσα

Ο σημερινός υπουργός Οικονομίας, Sergio Massa, ο οποίος εκπροσωπεί τον κυβερνητικό συνασπισμό Unión por la Patria, προκάλεσε έκπληξη με την οριακή νίκη στον πρώτο γύρο των εκλογών στην  Αργεντινή  αυτή την Κυριακή.

Με ποσοστό 36,67% επί των ψήφων έναντι 29,99% για τον οικονομολόγο και υποψήφιο της υπερσυντηρητικής  La Libertad Avanza, Χαβιέρ Μιλέι .

Η νίκη του Μάσα έρχεται παρά το γεγονός ότι  ο πληθωρισμός έφτασε τα τρία ψηφία  για πρώτη φορά από το 1991.

Όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν  νικητή τον Μιλέι, ο οποίος εξέπληξε τις  εκλογές του PASO  (υποχρεωτικές ταυτόχρονες ανοιχτές προκριματικές εκλογές) που διεξήχθησαν τον Αύγουστο με ένα σκληρό αντισυστημικό μήνυμα.

Για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ένας από τους υποψηφίους έπρεπε να συγκεντρώσει  τουλάχιστον το 45% των ψήφων  ή περισσότερο από  το 40% με πλεονέκτημα άνω των 10 μονάδων  έναντι του υποψηφίου στη δεύτερη θέση. Για το λόγο αυτό, Μάσα και Μιλέι θα αναμετρηθούν σε  δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου.

Η υποψήφια του  Together for Change, Patricia Bullrich, ήρθε τρίτη με 23,83% των ψήφων, η οποία αποδέχτηκε τα αποτελέσματα των εκλογών και τόνισε ότι η χώρα «πρέπει να  εγκαταλείψει τον λαϊκισμό αν θέλει να αναπτυχθεί  και να τερματίσει τη φτώχεια».

Από την πλευρά του,  ο Juan Schiaretti, από το Hacemos por Nuestro País, ήρθε στην τέταρτη θέση με 6,79%, ακολουθούμενος από τη  Myriam Bregman, από τη Frente de Izquierda y de Trabajadores-Unidad  (FIT), με 2,70%.

Περίπου  35,4 εκατομμύρια Αργεντινοί έχουν κληθεί  αυτήν την Κυριακή για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο και αντιπρόεδρό τους, καθώς και να ανανεώσουν 130 από τις 257 έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων και 24 από τις 72 στη Γερουσία.

Η συμμετοχή  ήταν περίπου 77,67% , σύμφωνα με στοιχεία του Εκλογικού Επιμελητηρίου της Αργεντινής, τέσσερις μονάδες λιγότερη από τις εκλογές του 2019.

Οι εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω μιας  σοβαρής οικονομικής κρίσης. Η τρίτη  μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής  υποφέρει από τριψήφιο πληθωρισμό και ένα υποτιμημένο νόμισμα που έχει αφήσει  το 40% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους σε αυτόν τον πρώτο γύρο μίλησε αφού έμαθε τα πρώτα αποτελέσματα σε μια ομιλία στην οποία ήταν ξεκάθαρα ενθουσιασμένος και στην οποία ευχαρίστησε όσους «πίστευαν ότι ήμασταν το καλύτερο εργαλείο για να ξεκινήσουμε να χτίζουμε ένα νέο στάδιο για την πολιτική ιστορία της  Αργεντινής “.

“Πολλοί από αυτούς που μας ψήφισαν είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο.  Δεν πρόκειται να τους απογοητεύσω.  Να ξέρετε ότι ως πρόεδρος, από τις 10 Δεκεμβρίου, δεν πρόκειται να σας απογοητεύσω”, επανέλαβε ο νυν υπουργός Οικονομίας, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι «η χώρα μας βιώνει μια περίπλοκη κατάσταση».

Πηγή: RTVE.es

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την υγεία του Σλοβάκου πρωθυπουργού, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται στην Εντατική μετά την απόπειρα δολοφονίας του. Ο...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την προταθείσα εκεχειρία στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια...

ΕΛΛΑΔΑ

Θύματα τροφικής δηλητηρίασης έπεσαν δεκάδες μαθητές στη Λαμία. Τα παιδιά Δημοτικού από τουλάχιστον δύο σχολεία, έφαγαν σχολικά γεύματα και λίγες ώρες μετά άρχισαν να...

ΕΛΛΑΔΑ

Φροντιστηριακό υλικό για μαθητές όλων των τάξεων, μαθήματα για παιδιά ακριτικών περιοχών αλλά και πλατφόρμα ενημέρωσης γονέων είναι τα ηλεκτρονικά εργαλεία που με τη νέα...