Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ε.Ε: Προτεραιότητα η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η εξασφάλιση της πρόσβασης στη Γάζα της ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Ε.Ε σε αυτή τη φάση σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε Ζ. Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε ο κ. Μπορέλ εξηγώντας ότι το σαββατοκύριακο που πέρασε μπήκαν στη Γάζα 20 φορτηγά την ημέρα ενώ υπο κανονικές συνθήκες περνούν καθημερινά 100 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Μπορέλ ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με τον Επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας, Γιανες Λέναρτσιτς, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει το Συμβούλιο, είναι ανάγκη να περάσουν στη Γάζα η ανθρωπιστική βοήθεια και τα απαραίτητα καύσιμα για να υπάρχουν νερό και ηλεκτρικό και για να μπορούν να λειτουργούν κανονικά τα νοσοκομεία.

Επιπλέον στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συζητηθεί η έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που είναι αναγκαίος και για την απελευθέρωση των ομήρων.

Επί του θέματος ο κ . Μπορέλ τόνισε ότι Οι επιθέσεις στη Γάζα, αλλά και οι ρουκέτες της Χαμάς πρέπει να σταματήσουν και οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Είναι μέρος προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, υπογράμμισε , όπως παράλληλα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τρόπους για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αυτή τη στιγμή η Ε.Ε έχει αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, αλλά υπάρχουν ατελείωτες ουρές φορτηγών στα σύνορα στη Ράφα που περιμένουν να περάσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τρίτη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη νεολαία και...

ΔΙΕΘΝΗ

Τα νερά άρχισαν να αποσύρονται από ορισμένους τομείς της νότιας Βραζιλίας, που σάρωσαν πλημμύρες, αποκαλύπτοντας την έκταση των καταστροφών που έχει υποστεί η περιοχή,...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις κρύας λάβας που σάρωσαν το νησί Σουμάτρα της δυτικής Ινδονησίας, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 67 ανθρώπους, ενώ πολλοί...

ΕΛΛΑΔΑ

Δύο ημεδαποί 27 και 32 ετών, συνελήφθησαν στα Καμίνια, για ληστεία σε βάρος οδηγών ταξί. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες είχαν αφαιρέσει άγνωστο...