Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Συμφώνησαν για κυβέρνηση συνασπισμού τα κόμματα PSOE και Sumar

Σε προγραμματική συμφωνία που περιλαμβάνει τη μείωση του ωραρίου εργασίας κατέληξαν χθες Τρίτη τα κόμματα PSOE και Sumar για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού σε περίπτωση που ο αναπληρωτής επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, Πέδρο Σάντσεθ, εγκριθεί.

Το PSOE και η Sumar αναφέρθηκαν σε κοινή δήλωση τους για αυτή τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε μετά την ουσιαστική οριστικοποίηση της σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα από τον Sánchez και την αρχηγό της Sumar και δεύτερη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Yolanda Díaz.

Θα είναι αυτοί που θα επικυρώσουν αυτή τη συμφωνία σε μια δημόσια εκδήλωση στις 12:30 μ.μ. και στην οποία θα μιλήσουν και οι δύο αφού συμμετάσχουν στο κλείσιμο των λεπτομερειών αυτού του συμφώνου.

Ένα σύμφωνο που όπως τονίζουν και τα δύο μέρη θα έχει τετραετή θητεία και θα επιτρέψει στην Ισπανία «να συνεχίσει να αναπτύσσεται βιώσιμα και με ποιοτική απασχόληση, να αναπτύσσει πολιτικές βασισμένες στην κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη και να διευρύνει τα δικαιώματα, τα φεμινιστικά επιτεύγματα και ελευθερίες».

Προσθέτουν ότι ο στόχος της πλήρους απασχόλησης για την επόμενη νομοθετική περίοδο θα είναι προτεραιότητα και μεταξύ άλλων σχετικών μέτρων, περιλαμβάνει «φιλόδοξες προόδους» σε εργασιακά θέματα όπως η μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση μισθού, η άμεση εφαρμογή ενός σχεδίου σοκ κατά της ανεργίας των νέων και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Επίσης στόχος είναι η αύξηση του δημόσιου οικιστικού αποθέματος με στόχο να φτάσει το 20% του συνολικού αποθέματος. Αναθεώρηση των στόχων του Νόμου για την Κλιματική Αλλαγή, η επέκταση των έμμισθων αδειών τοκετού και η καθολικότητα της εκπαίδευσης για 0 ​​έως 3 χρόνια, με την εγγύηση ότι η πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση για αγόρια και κορίτσια δύο ετών θα είναι για όλους στο τέλος της νομοθετικής περιόδου.

Ομοίως, περιλαμβάνει μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση που κάνει τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας να συνεισφέρουν στις δημόσιες δαπάνες.

Η Sumar ανέφερε ότι σε αυτά τα θέματα που περιλαμβάνονται στην κοινή δήλωση προστίθεται η κατάργηση του νόμου για τη φίμωση, η μεταρρύθμιση της εδαφικής χρηματοδότησης, η ανάπτυξη του νόμου περί στέγασης για τη ρύθμιση των ενοικίων, η αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε να μην χαθούν οι αγορές και νέος νόμος περίθαλψης.

Οι δύο ομάδες τονίζουν ότι διαπραγματεύονται από τον Ιούλιο και ότι έχουν καταλήξει στη συμφωνία πριν από την προθεσμία που έδωσαν στους εαυτούς τους για να την πετύχουν. θεωρούν ότι απαντούν στο «σαφές μήνυμα» που έστειλαν οι πολίτες στις εκλογές της 23ης Ιουλίου: «Η απόρριψη μιας κυβέρνησης της δεξιάς και της ακροδεξιάς στην Ισπανία και η εντολή να συνεχίσει να προχωρά σε δικαιώματα και ελευθερίες”.

Το PSOE και η Sumar φιλοδοξούσαν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία πριν από τα τέλη Οκτωβρίου και οι ατζέντες των Sánchez και Díaz επιτάχυναν τη διαπραγμάτευση.

Η αντιπρόεδρος θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε κομματική εκδήλωση πριν από την παρουσία της την Τετάρτη στην Ευρωπαϊκή Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής και όπου θα συμπέσει με τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης.

Ο Σάντσεθ θα παραμείνει στη βελγική πρωτεύουσα μέχρι την Παρασκευή καθώς θα είναι παρών στο φθινοπωρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι προγραμματικό και δεν υπεισέρχεται σε θέματα όπως η δομή που θα είχε το νέο Στέλεχος ή η κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των εταίρων, θέματα που θα εξεταστούν αργότερα.

Και οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Κογκρέσο στις 4 Οκτωβρίου ως μέρος του γύρου επαφών για την νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον σοσιαλιστή υποψήφιο μετά την αποτυχία του προέδρου του PP, Alberto Núñez Feijóo στην προσπάθειά του.

Με αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης πλέον να έχει κλείσει, ο Sánchez πρέπει τώρα να λάβει την υποστήριξη άλλων μερών για την ψήφισή του και το κύριο εμπόδιο συνεχίζει να είναι η υποστήριξη των Καταλανών ανεξάρτητων.

Η αμνηστία συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων. Παρά τις δυσκολίες, στη Moncloa και στο Ferraz παραμένουν αισιόδοξοι για τον στόχο του σοσιαλιστή υποψηφίου.

Ο Σάντσεθ έχει προθεσμία στις 27 Νοεμβρίου για να ψηφιστεί. Αν δεν τα καταφέρει, θα προκηρυχθούν γενικές εκλογές στις 14 Ιανουαρίου.

Το Λαϊκό Κόμμα αστειεύτηκε αυτήν την Τρίτη για την «έκπληξη» της συμφωνίας “της τελευταίας στιγμής” μεταξύ του PSOE και της Σουμάρ.

Πηγή: EFE

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε σήμερα, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024, Επιτηρητικά Φυλάκια της περιοχής ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ, στο νησιωτικό σύμπλεγμα...

ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από οκτώ δεκαετίες εντοπίστηκε το ναυάγιο του ναρκαλιευτικού «Σπερχειός» που βυθίστηκε το 1945 σε βάθος 153 μέτρων στον Αργοσαρωνικό, βορειοανατολικά της Ύδρας, και...

ΕΛΛΑΔΑ

Το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα μεταφέρει στη χώρα μας το Άγιο Φως το οποίο αφίχθη στις 20:06 με ειδική πτήση από το Τελ Αβίβ στο...

ΔΙΕΘΝΗ

Η αντιπαράθεση πήρε διαστάσεις μεταξύ του Μπουένος Άιρες και της Μαδρίτης: έπειτα από ένα σχόλιο ενός Ισπανού υπουργού που είπε ότι ο πρόεδρος της...