Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γουινέα: Μαρτυρίες για πυροβολισμούς στο διοικητικό κέντρο της πρωτεύουσας Κονακρί

Στρατιωτικά οχήματα και ειδικές δυνάμεις κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Γουινέας σήμερα ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί από το διοικητικό κέντρο, τη χερσόνησο Καλούμ, και τις κοντινές της περιοχές, όπως δήλωσαν τέσσερις κάτοικοι της περιοχής στο Reuters.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι αρχικά οι πυροβολισμοί ακούστηκαν σήμερα γύρω στις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα (06.00 ώρα Ελλάδας) ενώ στη συνέχεια αυστηροποιήθηκαν τα μέτρα ασφάλειας στους δρόμους του Κονακρί, της πρωτεύουσας της Γουινέας, και αποκλείστηκε η είσοδος στο Καλούμ.

«Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί τη νύχτα γύρω στις 4 πμ. και ξανά σήμερα το πρωί ακούμε πυροβολισμούς», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters η Αμινάτα Σουμάχ, κάτοικος του Καλούμ.

Στρατιωτική πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, επιβεβαίωσε ότι ακούγονταν πυροβολισμοί γύρω από την περιοχή Καλούμ, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το προεδρικό μέγαρο και άλλα επίσημα κυβερνητικά κτίρια βρίσκονται στο Καλούμ ενώ εκεί παραμένει φυλακισμένος μαζί με άλλους στρατιώτες ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας του 2008, ο Μούσα Νταντίς Καμαρά.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές, ανέφεραν ότι οι εξελίξεις στο Κονακρί συνδέονται με ένοπλη προσπάθεια που έχει στόχο την απόδραση του Καμαρά και άλλων προσώπων από τη φυλακή. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τις αναφορές αυτές.

Η Γουινέα κυβερνάται από τον Μαμαντί Ντουμπουγιά, που πήρε την εξουσία με πραξικόπημα το 2021 – ένα από τα οκτώ στη δυτική και κεντρική Αφρική τα τελευταία τρία χρόνια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa) ανακοίνωσε σήμερα (5/5) ότι το Ισραήλ του απαγόρευσε και πάλι την είσοδο στην...

ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σήμανε στις Φυλακές Κορυδαλλού ύστερα από τον εντοπισμό πιστολιού, χτισμένο μέσα σε τοίχο κελιού. Στο συγκεκριμένο κελί έχουν κρατηθεί την τελευταία 5ετία μόνο,...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας 17χρονος παραδόθηκε σήμερα (5/5) στις αρχές στη Γερμανία δηλώνοντας πως είναι ένας από τους δράστες της επίθεσης προχθές, Παρασκευή, εναντίον του Σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή...

ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Θήβα, όπου ένα παιδάκι μόλις 1,5 έτους έχασε τη ζωή του κάτω από μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η κλήση στο ΕΚΑΒ έγινε...