Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικό… πόκερ με τα μαχητικά: Συνάντηση υπουργών Άμυνας Τουρκίας και Βρετανίας – Συζήτησαν για τα Eurofighter

Συνεχίζεται το θρίλερ με την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία από την Τουρκία, το οποίo βρίσκεται στην Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Επρόκειτο να συζητήσει το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η λήψη της απόφασης αναβλήθηκε κατόπιν εισηγήσεων των κυβερνητικών βουλευτών.

Σήμερα η Τουρκία ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ότι η έγκριση θα καθυστερήσει τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα και δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.

Την ίδια ώρα η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, μετά το ναυάγιο με τα F-35.

Ο υπουργός Γιασάρ Γκιουλέρ είχε συνομιλίες για το θέμα αυτό με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς. Παράλληλα, Λονδίνο και Μαδρίτη προσπαθούν να κάμψουν τις αντιρρήσεις τη Γερμανίας.

Για την πώληση Eurofighter στην Τουρκία συζήτησαν Γκιουλέρ και Σαπς

Το αίτημα της αγορά από την Τουρκία μαχητικών Eurofighter συζήτησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουρέλ, στη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον ομόλογό του τού Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς.

«Θα θέλαμε να αναπτύξουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας με το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλούς τομείς, κυρίως αναφορικά με το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN, καθώς και σε νέους τομείς, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μετά τη συνάντηση, τονίζοντας πως «εκφράσαμε από κοινού την αποφασιστικότητά μας για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μας».

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας στις 16 Νοεμβρίου στην Εθνοσυνέλευση, είχε επιβεβαιώσει ότι, μετά το «ναυάγιο» με την αγορά των F-35, διεξάγονται συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία για τα ευρωπαϊκά μαχητικά και ότι οι δύο χώρες προσπαθούν να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για διμερή και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας» ανέφερε επίσης ο Γιασάρ Γκιουλέρ και είπε ότι επαναδιατύπωσε την υποστήριξή της χώρας του στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς, ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το πρόγραμμα του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς TFX (ΚΑΑΝ) και το αίτημα της Τουρκίας για προμήθεια του Eurofighter Typhoon.

«Συζητήσαμε πολλούς τομείς αμοιβαίας συνεργασίας. Οι σχέσεις μας είναι πολύ σημαντικές για το Ηνωμένο Βασίλειο. Είμαστε δύο έμπειρες χώρες που καταπολεμούν την τρομοκρατία με τον σωστό τρόπο. Θεωρώ ότι και αυτό είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μας έχει μεγάλο βάθος» σημείωσε.

Ο Γκραντ Σαπς δήλωσε επίσης ότι λόγω των συγκρούσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή, ο κόσμος είναι πολύ λιγότερο σταθερός από ό,τι ήταν επί αρκετά χρόνια, και είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για το έργο της κυβέρνησής σας όσον αφορά τη Συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έσωσε πολλές ζωές πέρυσι». Υπενθυμίζοντας δε ότι η Συμφωνία έχει ανασταλεί, ο Σαπς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι εντέλει θα συνεχιστεί.

Γκιουλέρ και Σαπς υπέγραψαν Διακήρυξη Πρόθεσης Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Βρετανίας.

«Βαρύ» το κλίμα στην Ουάσινγκτον

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η αγορά 40 μαχητικών F16 από τις ΗΠΑ και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο τουρκικό στόλο βρίσκονται σε τέλμα εδώ και πολύ καιρό λόγω αντιρρήσεων του αμερικανικού Κογκρέσου.

Με τα σχέδια της Ουάσιγκτον για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες, να αναβάλλονται προκαλείται νέα ένταση στις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αμερικανική πρωτεύουσα, στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου επικρατούσε μεγάλη αισιοδοξία για κλείσιμο του ζητήματος πριν από την σύνοδο της επόμενης εβδομάδας, το κλίμα έχει βαρύνει πολύ και θεωρούν ότι ο Ερντογάν παίζει και πάλι «παιχνίδια».

Στην πραγματικότητα δεν προτίθεται να προχωρήσει – τουλάχιστον σύντομα – γιατί έτσι θα χάσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Θεωρούν επίσης, ότι οι δηλώσεις για τα Eurofighter εντάσσονται στο πλαίσιο άσκησης πιέσεων προς τον Λευκό Οίκο για να προχωρήσουν τα F16 ακόμη και πριν από την ένταξη της Σουηδίας, κάτι που όμως έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά.

Γιάννης Μανδαλίδης – Λένα Αργύρη – ΕΡΤ

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε σήμερα (5/5) τη διακοπή της λειτουργίας του Al Jazeera στο Ισραήλ όσο συνεχίζεται...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Χθες είπα ότι μετά τους Μπότηδες που θα σπάσουμε, θα σπάσουμε και αυγά, θα χαλάσουμε τη σούπα. Σήμερα λοιπόν ξεκινήσαμε κυριολεκτικά αυτό, σπάσαμε αυγά»,...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση θα παρέμενε στην εξουσία και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια κοντά μας» αναφέρει στη συλλυπητήρια δήλωσή του για τον...