Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

COP28: Τριπλασιασμό της χρήσης πυρηνικών για την παραγωγή ενέργειας προβλέπει έως το 2050 σχέδιο είκοσι χωρών

Το σχέδιο είκοσι χωρών είναι να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικές πηγές προς όφελος του κλίματος, σύμφωνα με τη δήλωση που δημοσιεύθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, αναφέρει το dpa.

Η δήλωση, που υπογράφηκε επίσης από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αναφέρει ότι οι ικανότητες θα τριπλασιαστούν έως το 2050. Το σύμφωνο υπεγράφη επίσης από τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Γερμανία δεν είναι ένας από τους υπογράφοντες αφού εγκατέλειψε την πυρηνική ενέργεια φέτος. Αλλά σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, η πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να παίζει βασικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η Ρουμανία, μέσω του Προέδρου Iohannis, ανακοίνωσε στη σύνοδο κορυφής της COP 28 ότι σκοπεύει να αναπτύξει τις δυνατότητές της στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας με την κατασκευή δύο νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό Cernavodă, αλλά και μέσω του έργου SMR, το οποίο προβλέπει για την κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων.

Η κοινή δήλωση αναφέρει ότι η πυρηνική ενέργεια διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι τα μέσα του αιώνα και στον περιορισμό της θερμοκρασίας θέρμανσης της Γης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, με την οποία η παγκόσμια κοινότητα θέλει να αποτρέψει τις χειρότερες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία του κλίματος.

H Leyen δήλωσε στο συνέδριο COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι ότι «Πρέπει να πάμε από τα δισεκατομμύρια σε τρισεκατομμύρια. Και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να βρούμε νέες πηγές εσόδων».

Σε αυτό το πλαίσιο, η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε μια πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ολλανδού (απερχόμενου) πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να εισαγάγουν νέους φόρους που θα διασφάλιζαν μια ισχυρότερη ροή χρημάτων για τις δράσεις για το κλίμα.

«Δεύτερον, πρέπει να αναπτύξουμε την αγορά πράσινων ομολόγων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα πράσινα ομόλογα διευκολύνουν τη ροή ιδιωτικών κεφαλαίων σε πράσινα έργα», πρόσθεσε η επικεφαλής της Κομισιόν.

«Γι’ αυτό η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πύλης(Global Gateway) έχει θέσει τις καθαρές τεχνολογίες και την καθαρή ενέργεια παγκόσμια μια προτεραιότητα», είπε η επικεφαλής της EC, αναφερόμενη στην παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ, η οποία στοχεύει να επενδύσει σε έργα υποδομής και να δημιουργήσει οικονομικές εταιρικές σχέσεις με βάση ορισμένες αρχές που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πηγή: defenseromania.ro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Βίντεο με μήνυμά της ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το οποίο απευθύνεται στον λαό της Κύπρου,...

ΔΙΕΘΝΗ

Το νέο υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο Fujian, το οποίο καθελκύστηκε το 2022, έκανε το πρώτο του δοκιμαστικό ταξίδι. Το Fujian ξεκίνησε σήμερα το πρώτο του ταξίδι...

ΔΙΕΘΝΗ

Αν και η θεραπεία με κύτταρα CAR-T έχει ερευνηθεί εδώ και δεκαετίες, τα φάρμακα χορηγούνται στην Ισπανία για μόλις τέσσερα χρόνια, ανοίγοντας ορίζοντες για...

ΔΙΕΘΝΗ

Τις φρικτές τελευταίες στιγμές που βίωσε η σύζυγος ενός πρώην υπουργού στο Καζακστάν προτού υποκύψει στα τραύματα που της προκάλεσε ο ίδιος αποτυπώνει βίντεο...