Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

“Πονοκέφαλος”… ύψους 300+120 εκατ. ευρώ για την FIFA λόγω αγωγών από τους εφευρέτες του VAR και του αφρού των διαιτητών

Ένας Ισπανός ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι είναι ο πραγματικός εφευρέτης του VAR και μήνυσε τη FIFA ζητώντας 300 εκατομμύρια ευρώ!

Όταν εφαρμόστηκε αυτό το σύστημα για την επίλυση λαθών της διαιτησίας, ήταν ήδη κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με άλλο όνομα; Αυτό θα καθοριστεί από τη Δικαιοσύνη μετά την καταγγελία του Ισπανού Φρανσίσκο Λόπεζ κατά της FIFA για λογοκλοπή και απαίτηση αποζημίωσης 300 εκατομμυρίων ευρώ.

“Το σύστημα VAR ονομάστηκε “Ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα”, όλα είναι καταγεγραμμένα στο σύνολό τους. “Το μόνο που έκαναν τώρα είναι να του δώσουν άλλο όνομα”, δήλωσε ο Λόπες στην ισπανική εφημερίδα “AS” το 2017. Σε εκείνη τη συνέντευξη, ο νυν καταγγέλλων προσέφερε τις λεπτομέρειες με τις οποίες στήριξε τον ισχυρισμό του.

Η διαμάχη δεν είναι καινούργια. Σύμφωνα με την καταγραφή του López, η οποία υποστηρίζεται από έγγραφα που θα πιστοποιούσαν τη συγγραφή της, χρονολογείται από τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης χιλιετίας. Άλλος κόσμος, άλλο ποδόσφαιρο, αλλά προφανώς η ίδια ανάγκη διόρθωσης του λάθους των διαιτητών σε ένα οφσάιντ, σε ένα πέναλτι ή οποιοδήποτε κανονιστικό ζήτημα που καθορίζει το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

“Η ανάπτυξη έχει γίνει με βάση το σχέδιό μου. Το καταχώρισα στο Γενικό Μητρώο Πνευματικής Ιδιοκτησίας το 1999 και η μετέπειτα επέκτασή του καταχωρήθηκε το 2006”, δηλώνει ο Ισπανός, ο οποίος εγγυάται τη γνησιότητα των εγγράφων της εφεύρεσής του.

Αλλά έχει περισσότερα. Διαβεβαιώνει ότι τόσο η Βασιλική Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (RFEF) και η FIFA είναι ενήμεροι για την κατάσταση: Μέσω της ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο López είναι βέβαιο ότι θα αποδείξει ότι η ηγεσία γνώριζε για τη συγγραφή του πριν το σύστημα δοκιμαστεί ξεκινώντας το 2010 στην Ολλανδία.

“Η πρώτη φορά που του το έστειλα ήταν το 1999 και στη συνέχεια κάθε χρόνο μέχρι το 2007. “Διατηρώ συνεχή επικοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον πρώην διαιτητή José María García Aranda, δεξί χέρι του (Ángel María) Villar στη FIFA και έναν από τους αρχιδιαιτητές της FIFA”, εξήγησε ο Λόπεζ.

Τα τελευταία επτά χρόνια έγιναν ανεπιτυχείς προσπάθειες να αναγνωριστεί η εφεύρεση του VAR και να λάβει αποζημίωση για τη χρήση του συστήματος στα περισσότερα πρωταθλήματα του κόσμου και στις ηπειρωτικές ή διοργανώσεις που διοργανώνει η FIFA. Για το λόγο αυτό, έκανε μια παρουσίαση ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Μετά από επτά χρόνια προσπαθειών για αναγνώριση, αποφάσισε να θέσει το θέμα σε τέτοιο σημείο ώστε την ερχόμενη Τρίτη ένας δικαστής να ακούσει τις δύο πλευρές για να αποφασίσει αν θα απαγορεύσει προσωρινά τη συνέχιση της χρήσης του VAR στο ποδόσφαιρο μέχρι να επιλυθεί η ουσία της διαμάχης.

Το εμπορικό δικαστήριο αριθ. 6 της Μαδρίτης πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει προληπτικό μέτρο και υπάρχει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τη χρήση του συστήματος μέχρι να καθορίσει τον ένοχο και τον αθώο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Η υπόθεση της Αργεντινής – Νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με την πατρότητα του αφρού που χρησιμοποιούν οι διαιτητές στον αγωνιστικό χώρο για τις αποστάσεις στα φάουλ

Η FIFA έχει ήδη αντιμετωπίσει παρόμοια υπόθεση λόγω της χρήσης του γνωστού πια σπρέι με το οποίο οι διαιτητές επισημαίνουν το σημείο όπου πρέπει να βρίσκεται η μπάλα και το τείχος σε ελεύθερα σουτ και έτσι αποφεύγεται κάθε απόπειρα να “κλέψει” κάποιος αμυνόμενος εκατοστά. Ο εφευρέτης του συστήματος αφρού είναι ο Αργεντινός Πάμπλο Σίλβα ο οποίος μετά από πολλά χρόνια και κέρδισε απόφαση υπέρ του για “παράνομη” χρήση του προϊόντος.

“Θέλεις να κερδίσεις 20 εκατομμύρια δολάρια τώρα ή 40 εκατομμύρια μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο;” είπε στον Σίλβα ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αργεντινής και Αντιπρόεδρος της FIFA Χούλιο Γκροντόνα την ημέρα που του έδειξε πώς θα λειτουργούσε το “9.15 spray”. Η διαδικασία συνεχίστηκε στα χέρια του Don Julio και στη Βραζιλία το 2014 ο αφρός έκανε το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ωστόσο, λίγο μετά από εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Γκροντόνα πέθανε και η FIFA δεν τήρησε τη συμφωνία που είχε γίνει και συνέχισε να χρησιμοποιεί το σύστημα. Η πρώτη δικαστική διεκδίκηση ήταν για 40 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία είχε υποσχεθεί ο αντιπρόεδρος της FIFA, αλλά το ποσό αυξήθηκε λόγω της παραβίασης της πατέντας, των προστίμων και της εξάπλωσης των πειρατικών εμπορικών σημάτων.

Το 2017, η Δικαιοσύνη αναγνώρισε τον ισχυρισμό και απαγόρευσε στη FIFA τη χρήση του σπρέι, ενώ παράλληλα επέβαλε πρόστιμο 15 χιλιάδων δολαρίων για κάθε παιχνίδι στο οποίο χρησιμοποιήθηκε. Ωστόσο, η FIFA δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση και ζήτησε από τον δικαστή την άδεια να χρησιμοποιήσει μια άλλη μάρκα σπρέι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Με αυτούς τους υπολογισμούς, αν μετά την έφεση της FIFA η απόφαση είναι τελεσίδικη ο Σίλβα θα πρέπει να πάρει περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια. “Δεν θα αργήσουμε να βάλουμε τον τελικό φιόγκο “δήλωσε επίσης ο Σίλβα που περιμένει την ολοκλήρωση της δίκης για να εισπράξει την αποζημίωσή του.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Με παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος ο Έλληνας φρουρός που συνελήφθη από ισραηλινές δυνάμεις στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα κατά την διάρκεια της...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους σε νυχτερινή επιδρομή σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Τουλκάρεμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με Παλαιστίνιους...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Την άμεση παροχή διευκρινίσεων από το υπουργείο Εξωτερικών «αναφορικά με το πρωτοφανές περιστατικό συλλήψεως μέλους της φρουράς του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο δρ Γασάν Αμπού Σίταχ, ο οποίος επρόκειτο να απευθυνθεί σήμερα (4/5) στην γαλλική Γερουσία για να περιγράψει...