Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγαν από τις Βρυξέλλες οι αγρότες και ζητούν μέτρα ενίσχυσης – Τα τρακτέρ συνεχίζουν να «πολιορκούν» την Ιταλία

Δακρυγόνα, φωτοβολίδες, αυγά και φωτιές, μόλις λίγα μέτρα από την καρδιά της Ε.Ε ήταν το φόντο της Συνόδου Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, με τους αγρότες να καταγγέλλουν μεταξύ άλλων «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους. Οι διαδηλώσεις ήταν έντονες και στην Γαλλία και την Ιταλία, ωστόσο μετά την Σύνοδο Κορυφής, η «πολιορκεία» με τα τρακτέρ ξεκίνησε να υποχωρεί.

Οι αγρότες έφυγαν χθες το βράδυ στις 11 η ώρα από τον χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από τους παρακείμενους δρόμους των Βρυξελλών. Ωστόσο, ενώ είπαν πως έγιναν κάποια βήματα για τα αιτήματά τους μετά την Σύνοδο, αν χρειαστεί είναι έτοιμοι να ξαναγυρίσουν.

Υπάρχουν επίσης ακόμη μπλόκα αγροτών, σε τρία σημεία στο νότιο τμήμα της χώρας κάτι που εάν συνεχοστεί πολύ και εξακολουθήσουν να μένουν έξω από ορισμένες αποθήκες οι οποίες τροφοδοτούν σούπερ μάρκετ, θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα τις προσεχείς ημέρες στο Βέλγιο.

Γαλλία: Σταματούν τα μπλόκα

Σιγά – σιγά τα μπλόκα των αγροτών στη Γαλλία σταματούν και επιστρέφουν στις βάσεις τους, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι οποίες θα κοστίσουν συνολικά 600 εκατομμύρια. 

Οι εκπρόσωποι των βασικών συνδικάτων των αγροτών, μετά τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους υπό τον όρο ότι θα λάβουν γραπτώς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Οι αγρότες δίνουν επόμενο ραντεβού στις 24 Φεβρουαρίου, στην αγροτική έκθεση του Παρισιού που επισκέπτονται όλοι οι πολιτικοί και φυσικά ο Πρόεδρος Μακρόν.

Εκεί αναμένεται να έχει την πρώτη επαφή με τους αγρότες από την αρχή των κινητοποιήσεων. Μέχρι τότε τα συνδικάτα θα πιέζουν και απειλούν ότι αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των μέτρων θα επιστρέψουν με μπλόκα.

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει «δίκαιες και γενναίες αποφάσεις», ακόμη και «καινοτόμες» μέσα στους επόμενους μήνες για να «επιταχύνει» και να ενισχύσει τη στρατιωτική υποστήριξή της προς την Ουκρανία, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σουηδία.

«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε, να υπερασπίσουμε και να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, ο, τι και να γίνει», κυρίως στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τόνισε σε ομιλία του στη Στρατιωτική Ακαδημία Κάρλμπεργκ, εκτιμώντας ότι το «κόστος» μιας νίκης της Ρωσίας θα είναι «πολύ υψηλό για εμάς».

Ιταλία: Πιθανή πορεία με τρακτέρ στο κέντρο της Ρώμης

Στην Ιταλία είναι πλέον χιλιάδες τα τρακτέρ που κατακλύζουν διάφορους δρόμους και περιφέρειες της χώρας.

Για παράδειγμα, χθες στη περιφέρεια του Μιλάνου, μια ομάδα αγροτών με τρακτέρ έφτασε μέχρι τον ουρανοξύστη στο κέντρο της πόλης που είναι η έδρα και της διοίκησης της περιφέρειας, ενώ στην πόλη Μπρέσια, λίγο έξω από το Μιλάνο, οι αγρότες μπλόκαραν τα διόδια του αυτοκινητοδρόμου.

Και μάλιστα – παρόλο που φαίνεται πως αρχίζει να κινείται κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο – οι αγρότες ουσιαστικά δηλώνουν πως παραμένουν αμετακίνητοι μέχρι οι πολιτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι λεγόμενοι ΚΑΠ, να αλλάξουν οριστικά.

Έχουν ήδη δηλώσει επίσης πως ενδέχεται – εάν τα αιτήματά τους δεν γίνουν δεκτά – να πραγματοποιήσουν μια πορεία με τρακτέρ στο κέντρο της Ρώμης.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Αθώα κήρυξε με τη σημερινή ομόφωνη απόφασή του το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας την Ρένα Δούρου για την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι. Η...

ΔΙΕΘΝΗ

Το Σουδάν ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξετάσει αυτό που θεωρεί ως «επιθετικότητα» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) «εναντίον του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του συνέντευξης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά στη συχνότητα του ΟΡΕΝ, ο Πρόεδρος...

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ορισμένων από τους δεκάδες ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν τις μεγάλες πεδιάδες των κεντρικών ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή...