Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Μεγάλη έρευνα για μη εξουσιοδοτημένες «παρακολουθήσεις» υπουργών και προσωπικοτήτων

Μια μεγάλη έρευνα «κατασκοπίας» απασχολεί τις τελευταίες ώρες τον Ιταλικό Τύπο. Πριν από ένα χρόνο, ο Ιταλός ΥπΑμ Γκουίντο Κροζέτο είχε προβεί σε μήνυση αφού είχαν δημοσιευθεί στοιχεία που αφορούσαν την φορολογική του δήλωση. Το καλοκαίρι του 2023, ο ίδιος είχε κάνει λόγω για «πολιτικό ντοσιέ» και για «επίθεση στη δημοκρατία».

Από αυτό το περιστατικό προέκυψε μια μεγάλη έρευνα η οποία ανέδειξε μη εξουσιοδοτημένες παρακολουθήσεις προσωπικών στοιχείων διαφόρων πολιτικών, κυρίως της Κεντροδεξιάς, αλλά και VIP και προσωπικοτήτων, δια μέσω κρατικών τραπεζών δεδομένων.

Ανάμεσα στα ονόματα που έγιναν στόχος της «κατασκοπίας», εκτός από τον Ιταλό ΥπΑμ, είναι και ο υπουργός Γεωργίας (και κουμπάρος της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι) Φραντσέσκο Λολομπρίντζιντα, άλλοι τρεις υπουργοί της Ιταλικής Κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής, Φάμπιο Ραμπέλι, αλλά και ο ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο, ο ράπερ Φέντετς, σύζυγος της ινφλουένσερ Κιάρα Φεράνι, και η Μάρτα Φασίνα, σύζυγος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η σύντροφος του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, και πολλοί άλλοι.

Η έρευνα βλέπει στο επίκεντρό τον υπολοχαγό της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Πασκουάλε Στριάνο. Όπως μεταδίδει η La Repubblica, ο Στριάνο είναι ύποπτος για τις δραστηριότητες παράνομης πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων και την υποτιθέμενη κατοχή φακέλων ενώ υπηρετούσε στην Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Μαφίας.

Όμως, σύμφωνα με τα έγγραφα της έρευνας, την οποία ανέλαβε η Εισαγγελία της Περούτζια, ο Στριάνο κατηγορείται για περίπου 800 μη εξουσιοδοτημένες προσβάσεις στις βάσεις δεδομένων, χωρίς να υπάρχει καμία ερευνητική εντολή, και μάλιστα πολύ συχνά οι έρευνες φαίνεται να ξεκινούσαν από αιτήματα δημοσιογράφων.

Ενώ η ηλεκτρονική εφημερίδα lacnews24.it σημειώνει πως μένει να αποσαφηνιστεί ποιος ήταν ο στόχος αυτής της πολύ εκτεταμένης δραστηριότητας, σημειώνεται πως, μαζί με τον Στριάνο, βρίσκονται υπό έρευνα 15 άτομα, μεταξύ αυτών και τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας Domani.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Με σκληρές εκφράσεις αναφέρθηκε στο Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 5η διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Πλατφόρμας για...

ΔΙΕΘΝΗ

Με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη του Μαρκ Ρούτε στην Τουρκία γίνεται...

ΕΛΛΑΔΑ

Δυο αλλοδαποί 34 και 40 ετών συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης στη Νίκαια, από αστυνομικούς της Ομάδας Παρεμπορίου της υποδιεύθυνσης Περιπολιών της διεύθυνσης Αστυνομίας...

ΔΙΕΘΝΗ

Πρόθυμος να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ...