Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Ισραηλινή εφημερίδα αναφέρεται σε «ζώνες του θανάτου» στη Γάζα

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε χτες Κυριακή, η εφημερίδα Haaretz αναφέρθηκε στις λεγόμενες «ζώνες του θανάτου» που δημιούργησε το Ισραήλ στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι εννέα χιλιάδες μαχητές στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, αλλά αξιωματούχοι άμυνας και στρατιώτες είπαν στην ισραηλινή εφημερίδα ότι αυτοί είναι συχνά άμαχοι και ότι το μόνο έγκλημά τους ήταν να περάσουν την αόρατη γραμμή που χάραξαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες  ως «ζώνες του θανάτου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας πριν μια εβδομάδα, εμφανίστηκαν βίντεο με τέσσερις άνδρες να περπατούν σιωπηλοί σε έναν φαρδύ δρόμο στην περιοχή Khan Yunis της Γάζας, φορώντας πολιτικά ρούχα, προτού η σιωπή σπάσει από μια φρικτή έκρηξη, με αποτέλεσμα δύο να σκοτωθούν και οι υπόλοιποι δύο τραυματισμένοι να προσπαθούν να περπατήσουν για σωθούν. Δευτερόλεπτα αργότερα, μια άλλη βόμβα χτύπησε τον έναν και ό άλλος έπεσε στα γόνατα ενώ ακούστηκε ένας κρότος που συνοδεύτηκε απο φωτιά και καπνό.

Ανώτερος αξιωματικός των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων χαρακτήρισε στην εφημερίδα το περιστατικό ως πολύ σοβαρό σημειώνοντας ότι επρόκειτο για άοπλους που δεν έθεσαν σε κίνδυνο τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή στην οποία επιτρεπόταν η διάβαση. Επιπλέον, ένας αξιωματικός των πληροφοριών λέει ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα θύματα συμμετείχαν στην εκτόξευση πυραύλων, όπως υποστήριξε ο IDF.

Κατά το δημοσίευμα ο πρώτος αξιωματικός είπε, μιλώντας για τους δύο νεκρούς, «Ήταν απλώς οι άνθρωποι που ήταν πιο κοντά στο σημείο εκτόξευσης», αν και δεν αρνήθηκε την πιθανότητα να ήταν οπλισμένοι, αλλά είπε επίσης, «Είναι επίσης πιθανόν να ήταν πολίτες που έψαχναν για φαγητό».

Η εφημερίδα σχολίασε: «Αυτή η ιστορία είναι μόνο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι Παλαιστίνιοι σκοτώνονται από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας».

Σε απάντηση, ένας εκπρόσωπος του IDF είπε στην εφημερίδα: «Η περιοχή που τεκμηριώνεται στα πλάνα είναι μια ενεργή ζώνη μάχης στο Khan Yunis, όπου σημειώθηκε μεγάλη εκκένωση του άμαχου πληθυσμού. Προσέθεσε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εκεί αντιπαρατίθενται με τρομοκράτες που πολεμούν και κινούνται σε ζώνες μάχης, φορώντας πολιτικά ρούχα και καμουφλάρουν εξοπλισμό μάχης σε κτίρια και περιουσίες που φαίνονται να ανήκουν σε πολίτες.

Ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των κατοίκων της Γάζας υπολογίζεται τώρα σε περισσότερους από 32.000. Περίπου 9.000 από αυτούς είναι «τρομοκράτες», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Ωστόσο οι εφεδρικοί διοικητές του στρατού αμφισβητούν τον ισχυρισμό ότι όλοι τους (οι εννέα χιλιάδες) ήταν όλοι οπλισμένοι.

Μερικοί από αυτούς είπαν στην εφημερίδα ότι ο ορισμός του τρομοκράτη είναι ανοιχτός σε ένα ευρύ φάσμα ερμηνειών και είναι «πολύ πιθανό» ότι οι Παλαιστίνιοι που δεν έφεραν ποτέ όπλο στη ζωή τους να χαρακτηρίστηκαν «τρομοκράτες» μεταθανάτια, τουλάχιστον από τον ισραηλινό στρατό.

Όπως ανέφεραν συνήθως, ένας, δύο ή και τρεις ένοπλοι κρύβονται μέσα σε ένα κτίριο, αλλά αυτοί που τους ανακαλύπτουν είναι στρατιώτες με ειδικό εξοπλισμό ή drones.

Αξιωματικός επιφορτισμένος να ενημερώνει τη τη διοίκηση για τον αριθμό των μαχητών που είχαν «εξουδετερωθεί» στην περιοχή όπου δρούσε ο ίδιος και οι άνδρες του τόνισε ότι, «δεν εφευρίσκουμε σώματα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με βεβαιότητα ποιος είναι ο τρομοκράτης, και ποιος τραυματίστηκε μετά την είσοδό του στη ζώνη μάχης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι όσον αφορά την ταξινόμηση των νεκρών από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και τον αριθμό των τρομοκρατών που σκοτώθηκαν, «ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται στη μέση ενός πολέμου εναντίον μια τρομοκρατική οργάνωση και εργάζεται για να αποτρέψει όλες τις απειλές.» Πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να συνεχίσουν να εκκενώνουν περιοχές έντονων μαχών και κατέβαλε προσπάθειες για να τους επιτρέψει να εκκενώσουν όσο το δυνατόν με ασφάλεια.

Στην πραγματικότητα, – γράφει η Haaretz – δεν υπάρχει γραπτή εντολή σχετικά με τη ζώνη του θανάτου στο βιβλίο κανόνων του ισραηλινού στρατού. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ιδέα είναι άγνωστη στους στρατιώτες και απόδειξη αυτού είναι η έρευνα για το περιστατικό στο οποίο σκοτώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, τρεις Ισραηλινοί όμηροι από φίλια πυρά.

Η «ζώνη του θανάτου » είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μια περιοχή όπου σταθμεύουν δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, συνήθως σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, με τη γύρω περιοχή να γίνεται κλειστή στρατιωτική ζώνη, αλλά χωρίς σαφή σημάδια. Τα όρια των περιοχών αυτών δεν είναι σαφή εξ αρχής.

Κάθε στρατιωτική δύναμη έχει κέντρα παρατήρησης εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας και οι στρατιώτες της είναι υπεύθυνοι για τον εντοπισμό του κινδύνου. Όμως, τελικά, τα όρια αυτών των περιοχών και οι ακριβείς διαδικασίες λειτουργίας υπόκεινται στην ερμηνεία των διοικητών στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου για τις παρακάρλιες περιοχές, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων....

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε στρατιωτικά γυμνάσια για την εξαπόλυση «πυρηνικής αντεπίθεσης», σε αντίδραση για κοινά αεροπορικά γυμνάσια των ΗΠΑ και της...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) ανακοίνωσε το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων των επιχειρήσεων-μελών του για τη περίοδο των εορτών του...