Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές – Πού αποδίδεται η ήττα Ερντογάν, πώς θριάμβευσε ο Ιμάμογλου

Σημαντική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, με το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να κερδίζει τη μάχη και στους τρεις μεγάλους δήμους, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη.

Λαβωμένος βγαίνει ο Ταγίπ Ερντογάν από την εκλογική αναμέτρηση. Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης πόνεσε περισσότερο τον Ερντογάν, που είχε αναλάβει προσωπικά την προεκλογική εκστρατεία, για την ανάκτηση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας.

Αναλυτές αποδίδουν την ήττα του Ερντογάν και του κόμματος του στην εκτόξευση του πληθωρισμού, τη δυσαρέσκεια των ισλαμιστών ψηφοφόρων και στην απήχηση του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, που ξεπερνά την κοσμική βάση του ΤΣΕ ΧΑ ΠΕ.

Ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, η αποτυχία ήταν πολύ οδυνηρή για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς ο Εκρέμ Ιμάμογλου επανεκλέγεται με 51,08%, περίπου 4,5 εκατομμύρια ψήφους (1 εκατομμύριο περισσότερες από τον Κορούμ).

Η νίκη είναι διπλή για τον δήμαρχο Ιμάμογλου, 52 ετών, καθώς όχι μόνο διατηρεί το αξίωμα που κέρδισε έπειτα από σκληρή μάχη το 2019, αλλά κατάφερε θεαματικό χαστούκι στον πρόεδρο Ερντογάν, που είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της ενέργειάς του τελευταία για να υποστηρίξει τον υποψήφιο της ισλαμοσυντηρητικής παράταξής του, τον μηχανικό και πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, 47 ετών, που διεκδίκησε το αξίωμα για πρώτη φορά.

(Photo by OZAN KOSE / AFP)

Ο Ιμάμογλου έκανε ειδική αναφορά στη νεολαία στην αρχή της νικητήριας ομιλίας του, «τα διαμάντια της Πόλης» όπως είπε. Τη νεολαία η οποία όχι απλώς συνέβαλε στη νίκη του, αλλά δύναται να αποτελέσει μια ισχυρή εκλογική βάση σε βάθος χρόνου, μια εκλογική βάση στην οποία θα στηριχθεί ο ίδιος εάν και εφόσον αποφασίσει να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και πράγματι, ο Ιμάμογλου έθεσε χθες τις βάσεις για να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον τον Ερντογάν ή τον διάδοχό του, όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του ΕΡΤNews στην Κωνσταντινούπολη, Πιέρρος Τζανετάκος.

«Η υπεροψία τελείωσε» είπε ο Ιμάμογλου, καλώντας την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τη δημοτική αρχή, στην υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης. «Δεν υπάρχει πια κομματισμός, υπάρχει η κοινωνία της αξίας και της δικαιοσύνης. Ο λαός είναι υπέρ της ειρήνης, της ηρεμίας, της δημοκρατίας» υπογράμμισε ο Ιμάμογλου, αποτυπώνοντας τη στρατηγική του να λειτουργήσει πάνω από τα παλαιά δίπολα που διαιρούν την τουρκική κοινωνία.

Στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς, επίσης του CHP, κήρυξε τη νίκη μπροστά σε μεγάλα πλήθη υποστηρικτών, δηλώνοντας “οι εκλογές τελείωσαν, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Άγκυρα“. Ο Γιάβας νίκησε με 60,35% των ψήφων έναντι 31,69% του αντιπάλου του από το ΑΚΡ.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πανηγύρισαν τη νίκη στη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Συγκεκριμένα ο Κεμίλ Τουγκάι πήρε τον Δήμο με 48,9% έναντι του Χάμζα Ντάγκ του AKP που συγκέντρωσε ποσοστό 37,7%.

Στο Ντιγιαρμπακίρ, εκατοντάδες Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη που του φιλοκουρδικού κόμματος DEm που κατάφερε να ανακτήσει τοπικούς δήμους σε όλη την περιοχή.

Το CHP κέρδισε σε 36 επαρχίες, 15 από τις οποίες ήταν μητροπολιτικές πόλεις. Τα εκλογικά αποτελέσματα θεωρήθηκαν ως το μήνυμα του λαού προς την κυβέρνηση, γράφουν τα τοπικά Μέσα, ενώ το ποσοστό συμμετοχής παρέμεινε στο 77%. Το CHP, το οποίο πρόσθεσε μητροπολιτικές πόλεις όπως η Μανίσα, η Προύσα, το Μπαλικεσίρ και το Ντενιζλί στις νικήτριες επαρχίες του, βγήκε με επιτυχία από τις κάλπες στην Αττάλεια, τα Άδανα, τη Μερσίνα, το Αϊδίνιο, το Τεκίρνταγκ και το Εσκισεχίρ.

Μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός του στην Άγκυρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «η 31η Μαρτίου για εμάς δεν είναι το τέλος, είναι σημείο καμπής». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε τελεία στα σενάρια πρόωρων εκλογών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει μπροστά της πάνω από τέσσερα χρόνια τα οποία αξίζουν όσο ένας θησαυρός».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση που σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Δημοκρατία του Καρατσάγεβο – Κιρκασίας,...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο, Μ. Τρίτη, 30 Απριλίου, θα καταβληθούν τα κοινωνικά επιδόματα, ύψους 187.188.594 ευρώ, από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μέσω του εποπτευόμενου Οργανισμού...

ΕΛΛΑΔΑ

Κατά την πρόσφατη Συνεδρίαση της 3ης Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες που συνεδρίασε στις 25/04/2024 και μετά από εκτίμηση...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτικές, για το σύνολο του κλάδου των Ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων, κηρύχθηκαν με δύο αποφάσεις που υπέγραψε η...