Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αργεντινή: Φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές για την εκπαίδευση

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, δάσκαλοι, πανεπιστημιακό προσωπικό και εκπρόσωποι της πολιτικής, του συνδικαλισμού και της κοινωνίας των πολιτών διαδήλωσαν αυτή την Τρίτη στους δρόμους όλης της Αργεντινής για την υπεράσπιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης του σε αυτόν τον τομέα.

Στην Ομοσπονδιακή Πανεπιστημιακή Πορεία στο Μπουένος Άιρες συμμετείχαν ηγέτες συνδικάτων και πολιτικοί αντίθετοι στην κυβέρνηση, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομίας και αντίπαλος του Μιλέι στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, Σέρτζιο Μάσα και ο πρόεδρος του ριζοσπαστισμού, γερουσιαστής Μαρτίν Λουστώ.

Σε μια ημέρα απεργίας στα δημόσια πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, φοιτητές και οι υπόλοιποι παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας συγκεντρώθηκαν στην Plaza del Congreso και σε άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης, από όπου ξεκίνησαν την πορεία τους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ασφαλείας, από 100.000 έως 150.000 άτομα συγκεντρώθηκαν  μόνο στην Plaza de Mayo, όπου ολοκληρώθηκε η πορεία του Μπουένος Άιρες. Αλλά ο αριθμός των ανθρώπων μεταξύ των γύρω δρόμων θα μπορούσε να ανεβάσει  τον αριθμό των συγκεντρωμένων  κοντά στο μισό εκατομμύριο.

Στην Κόρδοβα (κέντρο), το κατ’ εξοχήν φοιτητικό κέντρο και έδρα του Εθνικού Πανεπιστημίου της πόλης (UNC), του παλαιότερου στην Αργεντινή, περίπου 30.000 ήταν αυτοί που συμμετείχαν στην  κινητοποίηση.

Οι διαδηλώσεις πέρασαν με τάξη και χωρίς αξιόλογα επεισόδια. Μερικοί φοιτητές πέρασαν τη νύχτα σε διάφορες σχολές μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης.

Ο επικεφαλής του πανεπιστημίου δήλωσε ότι «η εκπαίδευση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, γιατί υπερισχύει της δυσάρεστης πιθανότητας ανισότητας» και χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ως «κρίσιμη περίοδο ως συνέπεια των πολιτικών της εθνικής κυβέρνησης».

Στην ομιλία του ζήτησε την επικαιροποίηση των μισθών και των λειτουργικών εξόδων γιατί, όπως είπε, το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι «τον Μάρτιο του 2024 με αξίες από τον Σεπτέμβριο του 2022».

Πηγή: RTVE.es/EFE

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa) ανακοίνωσε σήμερα (5/5) ότι το Ισραήλ του απαγόρευσε και πάλι την είσοδο στην...

ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός σήμανε στις Φυλακές Κορυδαλλού ύστερα από τον εντοπισμό πιστολιού, χτισμένο μέσα σε τοίχο κελιού. Στο συγκεκριμένο κελί έχουν κρατηθεί την τελευταία 5ετία μόνο,...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας 17χρονος παραδόθηκε σήμερα (5/5) στις αρχές στη Γερμανία δηλώνοντας πως είναι ένας από τους δράστες της επίθεσης προχθές, Παρασκευή, εναντίον του Σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή...

ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Θήβα, όπου ένα παιδάκι μόλις 1,5 έτους έχασε τη ζωή του κάτω από μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η κλήση στο ΕΚΑΒ έγινε...