Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Μουδιασμένη» η Σλοβακία μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρ. Φίτσο – Κατηγορίες για δολοφονία εκ προμελέτης στον 71 ετών

Συγκλονισμένη πρακολουθεί η κοινωνία της Σλοβακίας τις εξελίξεις μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Ρόμπερτ Φίτσο.

Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δίκτυα της χώρας, οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για δολοφονία εκ προμελέτης στον 71 ετών πρώην συγγραφέα και μάλιστα, σύμφωνα με τον γιο του, το όπλο το οποίο κατείχε ήταν νόμιμο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ο συλληφθείς ενήργησε μόνος του. Δεν ήταν μέλος κάποιας ριζοσπαστικής ομάδας, ωστόσο τόνισε ότι συμμετείχε σε αρκετές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι τα κίνητρά του ήταν πολιτικά.

Αναμένεται σύντομα να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν από την απερχόμενη πρόεδρο της χώρας Ζουζάνα Τσαπούτοβα και τον νεοεκλεγέντα Πέτερ Πελεγκρίνι. Μια κίνηση με ιδιαίτερα σημασία, καθώς δεν θα είναι μόνο μια κίνηση για καταδίκη της ενέργειας και ευχές για να τα καταφέρει ο Φίτσο στη μάχη που δίνει, αλλά κυρίως θα προσπαθήσει να αποφορτίσει το κλίμα στη Σλοβακία, καθώς η χώρα βγήκε πρόσφατα από μια μακρά περίοδο πόλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα στη χώρα έγιναν προεδρικές εκλογές, τον περασμένο Σεπτέμβρη βουλευτικές και τότε ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Σλοβακίας το θύμα της επίθεσης, σε μία ακόμα θητεία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον απεσταλμένο δημοσιογράφο του ΕΡΤNews, Νίκο Κοντορούση στη χώρα έχει ανοίξει η συζήτηση για το τι μπορεί να όπλισε το χέρι του 71 ετών φερόμενου ως δράστη. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πιθανό σενάριο είναι μια φιλορωσική ίσως πολιτική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, μια συντηρητική παράλληλα διακυβέρνηση της χώρας. Πάντως, οι Σλοβάκοι πολίτες, σε ανθρώπινο πια επίπεδο, όλοι είναι μουδιασμένοι και περιμένουν να μάθουν τις εξελίξεις.

Το χρονικό – «Σοβαρή» η κατάσταση της υγείας του

Ο Φίτσο δέχθηκε επίθεση από έναν άνδρα, ο οποίος τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής πέντε φορές. Ο φερόμενος ως δράστης, λογοτέχνης 71 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία και παραμένει υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν «πολιτικό».

Η κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο είναι σταθερή αλλά παραμένει «πολύ σοβαρή», μετά τον τραυματισμό του χθες από σφαίρες, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ. «Σήμερα το βράδυ οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας του ασθενούς», δήλωσε ο Κάλινακ, που είναι επίσης υπουργός Άμυνας. «Δυστυχώς, η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή, διότι τα τραύματα του είναι περίπλοκα», πρόσθεσε.

Την αξιολόγηση για την κατάσταση της υγείας του Φίτσο επιβεβαίωσε και διευθυντής του νοσοκομείου. Παράλληλα, η σλοβακική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σήμερα θα συγκληθεί το συμβούλιο κρατικής ασφάλειας ενώ και το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει από τις 11.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδας).

Βίντεο ντοκουμέντο έχει καταγράψει τη στιγμή της επίθεσης. Την απόπειρα δολοφονίας καταδίκασαν η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ενώ σοκαρισμένοι δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση.

Σχετική ανάρτηση έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος από την ειδεχθή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.« Αυτές οι πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαι σοκαρισμένος με την είδηση της επίθεσης κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίτσο μετά τη συνεδρίαση του σλοβακικού υπουργικού συμβουλίου στη πόλη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του» ανέφερε ο πρόεδσρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την φρικτή δολοφονική επίθεση κατά του Ρόμπερτ Φίτσο προσφέροντας την αμέριστη βοήθειά της κυβέρνησής του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τηλεγράφημά του προς την απερχόμενη πρόεδρο της Σλοβακίας χαρακτήρισε «τερατώδες» έγκλημα την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για έναν θαρραλέο και ισχυρό άνδρα.

«Φυσικά, καταδικάζουμε αυτή την επίθεση με τον πλέον σθεναρό τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Ιζβέστια.

Ο Φίτσο είναι ένας βετεράνος πολιτικός της Σλοβακίας. Η πολιτική του καριέρα διαρκεί περισσότερα από 30 χρόνια και πριν από λίγους μήνες, τον περασμένο Οκτώβριο, εξελέγη πρωθυπουργός της Σλοβακίας για τέταρτη φορά. Eίναι 59 ετών. Οι απόψεις του και οι πολιτικές του κινήσεις αλλάζουν, δεν είναι πάντα σταθερές. Ξεκίνησε περισσότερο φιλοευρωπαίος, τα τελευταία χρόνια όμως έχει αρχίσει να επιτίθεται στην Δύση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φαίνεται να είναι πιο κοντά με τη Ρωσία, ενώ είναι και φίλος του Βίκτορ Ορμπάν. Έχει επικριθεί και αυτός για το κράτος δικαίου. Επίσης, λένε ότι προσπαθεί να προωθήσει ένα νόμο σαν αυτόν που έχει περάσει η Ρωσία και αυτές τις μέρες προσπαθεί να περάσει η Γεωργία για τους ξένους πράκτορες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα πυκνό πρόγραμμα θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σαββατοκύριακο στη γενέτειρά του την Κρήτη, με στάσεις στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο το Σάββατο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) σε ανακοίνωσή του, διαμαρτύρεται για τη μείωση των εκλογικών τμημάτων και για τον τρόπο πιστοποίησης των δικηγόρων που διορίσθηκαν...

ΔΙΕΘΝΗ

Μαδρίτη (EFE)- Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί μεγάλη βλάβη στην υγεία. Το κάπνισμα στο αυτοκίνητο ενώ πηγαίνετε το παιδί σας στο σχολείο σε ένα ταξίδι...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένα σχέδιο επίθεσης «ισλαμιστικής έμπνευσης» με στόχο τους αγώνες ποδοσφαίρου που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, αποτράπηκε στο Σεντ...