Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Δραματικές ώρες για Brexit: «Σφυροκόπημα» της Μέι στη Βουλή και παραιτήσεις υπουργών

Δραματικές ώρες για Brexit: «Σφυροκόπημα» της Μέι στη Βουλή και παραιτήσεις υπουργών

«Σφυροκόπημα» δέχεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο της χώρας της από σύσσωμη την αντιπολίτευση, λόγω της συμφωνίας για το Brexit στην οποία κατέληξε με την ΕΕ.

Νωρίτερα, την Πέμπτη η συμφωνία αυτή προκάλεσε την παραίτηση τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησής της.

Σημειώνεται πως η εν λόγω συμφωνία έχει καταφέρει να ενώσει εναντίον της Μέι υποστηρικτές και διαφωνούντες του Brexit. Συγκεκριμένα, εκτός από την αντιπολίτευση και κυρίως τους Εργατικούς, 84 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι, φέρεται πως θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Live η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποστήριξε πως έκανε τις σωστές επιλογές, όχι τις εύκολες, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να στηρίξει την συμφωνία για το Brexit καθώς αυτό είναι προς «εθνικό όφελος».

Στο μεταξύ, ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικομπ Ρις-Μογκ θα καταθέσει επιστολή μομφής κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών συντηρητικών βουλευτών, της οποίας ο Ρις-Μογκ ηγείται. Πρόταση μομφής υφίσταται αν 48 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος γράψουν τέτοιες επιστολές. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της.

«Βροχή» παραιτήσεων

Τέσσερις είναι οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης – μεταξύ των οποίων ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ – που υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τους όρους του προσχεδίου της Μέι.

Αναλυτικά, η Σουέλα Μπράβρμαν, η υφυπουργός αρμόδια για το Brexit ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του επικεφαλής του υπουργείου που υπηρετεί, Ντ. Ράαμπ. Νωρίτερα, παραιτήθηκε και η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, η οποία έγραψε στην επιστολή παραίτησής της ότι «η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Από την πλευρά του ο Ράαμπ δήλωσε ότι για λόγους συνείδησης «δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο για το Brexit». «Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ. Δεν μπορώ να συμφιλιώσω τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας με τις υποσχέσεις που κάναμε στη χώρα στο μανιφέστο μας στις τελευταίες εκλογές. Αυτό είναι, στην καρδιά του, θέμα δημόσιας εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Ράαμπ.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να στηρίξει το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον «χορό» τον παραιτήσεων άνοιξε, ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριαμσό του στο Twitter και προσθέτει: «Μετά λύπης μου πρέπει να καταθέσω την επιστολή παραίτησής μου από τη θέση του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία στην πρωθυπουργό. Είχα τη χαρά και το προνόμιο να υπηρετήσω στο Γραφείο της Βόρειας Ιρλανδίας και θα κρατήσω για πάντα τις πιο όμορφες αναμνήσεις».

Η συμφωνία

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές του μπλοκ μετά το Brexit.

Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεμιτό ανταγωνισμό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήματα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναμίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογράμμιζε το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι συνοριακοί έλεγχοι του Brexit στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανεβάσουν τις τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Η Helen Dickinson, διευθύνουσα...

ΔΙΕΘΝΗ

Ταξιδιωτικό χάος για τους Βρετανούς προκαλούν οι νέοι κανόνες της ΕΕ σε σχέση με τα διαβατήρια. Περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Βρετανοί δεν μπορούν να...

ΔΙΕΘΝΗ

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειώσει το μέγεθος της οικονομίας κατά 6% έως τώρα –ένα ετήσιο κόστος 140 δισεκ. λιρών...

ΔΙΕΘΝΗ

Γεννημένος στη Μεγάλη Βρετανία  ένας 28χρονος, που δεν έχει φύγει ποτέ από τη χώρα, πρόκειται να απελαθεί στην Πορτογαλία, απ΄ όπου οι γονείς του...