Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμιος συναγερμός για την κατανάλωση αλατιού – Τι συμβαίνει με το 73% των κρατών μελών του ΠΟΥ

Μια πρώτη στο είδος της διεθνής έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου, δείχνει ότι ο κόσμος έχει πολύ δρόμο για να επιτύχει τον παγκόσμιο στόχο μείωσης της πρόσληψης νατρίου κατά 30% έως το 2025, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.Το νάτριο, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα. Η κύρια πηγή νατρίου είναι το επιτραπέζιο αλάτι (χλωριούχο νάτριο), αλλά περιέχεται επίσης σε άλλα καρυκεύματα όπως το γλουταμινικό νάτριο. Η έκθεση δείχνει ότι μόνο το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού προστατεύεται από υποχρεωτικές πολιτικές μείωσης του νατρίου και το 73% των κρατών μελών του ΠΟΥ δεν έχουν πλήρη εφαρμογή τέτοιων πολιτικών.

Η εφαρμογή πολιτικών μείωσης του νατρίου θα μπορούσε να σώσει περίπου 7 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως έως το 2030, επισημαίνεται στην έκθεση του ΠΟΥ. Αποτελεί σημαντική συνιστώσα της δράσης για την επίτευξη του στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη μείωση των θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες. Ωστόσο, σήμερα μόνο εννέα χώρες (Βραζιλία, Χιλή, Τσεχία, Λιθουανία, Μαλαισία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Ισπανία και Ουρουγουάη) διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο συνιστώμενων πολιτικών για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου.

“Η ανθυγιεινή διατροφή είναι η κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών παγκοσμίως και η υπερβολική πρόσληψη νατρίου είναι ένας από τους κύριους ένοχους”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. “Αυτή η έκθεση δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει υποχρεωτικές πολιτικές μείωσης του νατρίου, αφήνοντας τους ανθρώπους τους σε κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας”, πρόσθεσε.

4 αλλαγές για να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μείωση του νατρίου περιλαμβάνει τέσσερις παρεμβάσεις του ΠΟΥ που σχετίζονται με το νάτριο και συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών. Περιλαμβάνουν:

1. Επαναδιαμόρφωση των τροφίμων ώστε να περιέχουν λιγότερο αλάτι και καθορισμός στόχων για την ποσότητα νατρίου στα τρόφιμα και τα γεύματα.
2. Καθιέρωση πολιτικών δημοσίων προμηθειών τροφίμων για τον περιορισμό των τροφίμων πλούσιων σε αλάτι ή νάτριο σε δημόσια ιδρύματα όπως νοσοκομεία, σχολεία, χώρους εργασίας και γηροκομεία.
3. Επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας που βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο.
4. Αλλαγή της επικοινωνίας και εκστρατείες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού/νάτριου.

Η παγκόσμια μέση πρόσληψη αλατιού υπολογίζεται ότι είναι 10,8 γραμμάρια την ημέρα, υπερδιπλάσια συγκριτικά με τη σύσταση του ΠΟΥ για λιγότερο από 5 γραμμάρια αλατιού την ημέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού). Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού το καθιστά τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για θανάτους που σχετίζονται με τη διατροφή. Προκύπτουν περισσότερα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις σχέσεις μεταξύ της υψηλής πρόσληψης νατρίου και του αυξημένου κινδύνου για άλλες παθήσεις όπως ο καρκίνος του στομάχου, η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση και η νεφρική νόσος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η αναχαίτιση δεκάδων ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου (13/04) κόστισε στο Ισραήλ περίπου 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια,...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σήμερα από την πλατεία του Αγίου Πέτρου “θερμή έκκληση” για να μην υπάρξει μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ώρα μηδέν για την Μέση Ανατολή, καθώς το...

ΔΙΕΘΝΗ

Η προοπτική ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή γίνεται όλο και πιο ορατή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ...