Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ενα κοπάδι πρόβατα σώζει την Πομπηία

Ενα κοπάδι πρόβατα βοηθά τους αρχαιολόγους μέσω της βοσκής να διατηρούν τα ερείπια της Πομπηίας που θάφτηκε κάτω από τόνους ηφαιστειακής τέφρας μετά την ολέθρια έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Μπορεί στο αρχαιολογικό πάρκο στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη να συνδράμουν για τη διατήρησή του ρομποτοειδή και νέα τεχνολογικά μέσα, ωστόσο ο ρόλος των προβάτων παραμένει καίριος.

«Είναι πρόβλημα αν φυτρώνει χορτάρι και άλλα φυτά μέσα ή πάνω στους αρχαίους τοίχους και τα σπίτια. Οπότε προσπαθούμε να έχουμε μια βιώσιμη προσέγγιση στο όλο περιβάλλον προκειμένου να αποφύγουμε τη χρήση ουσιών», σημειώνει στο Reuters ο Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας, στη Νότια Ιταλία, κοντά στη σημερινή Νάπολη.

Οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν πριν από 250 χρόνια, συνεχίζονται μέχρι σήμερα και οι ειδικοί επιστήμονες έχουν αποκαλύψει τα δύο τρίτα της έκτασης των 660 στρεμμάτων της περιοχής. Οι ανακαλύψεις στο πάρκο που αποτελούσε το διασημότερο τουριστικό θέρετρο για τους Ρωμαίους συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό μέχρι σήμερα. Ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες προκαλούν μεταξύ άλλων διάβρωση του εδάφους και αποτελούν «εχθρούς» για το έργο των επιστημόνων.

Το κοπάδι 150 προβάτων επιστρατεύτηκε στο Regio V, τον βόρειο τομέα της αρχαίας πόλης, όπου οι χορταριασμένοι λόφοι είναι διάσπαρτοι ανάμεσα σε ερείπια αρχαίων σπιτιών και καταστημάτων. Οπως σημειώνει ο Τσουχτρίγκελ, η πρωτοβουλία των προβάτων δεν συμβάλλει στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά οπωσδήποτε βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων και τη διατήρηση του τοπίου καθαρού.

«Είναι επίσης κάτι που πραγματικά δίνει μια ιδέα για το πώς ήταν η Πομπηία όταν ανακαλύφθηκε ξανά. Υπήρχαν δάση, αμπελώνες, πρόβατα, όλο αυτό το αγροτικό περιβάλλον, και στη μέση βρισκόταν η Πομπηία», εξηγεί ο ίδιος. Μάλιστα, τα ζώα φαίνεται να συνυπάρχουν αρμονικά με τους επισκέπτες του χώρου που πάντοτε δείχνουν ενδιαφέρον για το ρόλο των προβάτων, ενώ μέλη του προσωπικού σημειώνουν ότι ο χώρος της Πομπηίας δείχνει πλέον περισσότερο φυσικός, «όπως τα αρχαία χρόνια».

Περυσινό ρεπορτάζ των αμερικανικών «New York Times» σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια το τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας έχει στραφεί σε επιλογές υψηλής τεχνολογίας για να διατηρήσει τα ανεσκαμμένα ερείπια. Ενα μη στελεχωμένο αεροσκάφος πραγματοποιεί κάθε μήνα μία πτήση πάνω από τους περίπου 10.000 αποκεκαλυμμένους χώρους της τοποθεσίας. Προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης αναλύουν τις εναέριες εικόνες για νέες ρωγμές, κατολισθήσεις και άλλα σημάδια διάβρωσης.

Το πάρκο θα μπορούσε να πνιγεί από τη φύση που επιβάλλει την παρουσία της, τους θάμνους και τα χόρτα, ωστόσο τα… πεινασμένα πρόβατα λειτουργούν ως «καθαριστές» του περιβάλλοντος χώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία η Γκουίνεθ Πάλτροου για το ατύχημα στο σκι. Σύμφωνα με τους ενόρκους υπαίτιος «100%» για το ατύχημα ήταν ο συνταξιούχος...

ΔΙΕΘΝΗ

Απίστευτη τραγωδία με χρήση όπλου στην οποία εμπλέκονται μικρά παιδιά. Αγοράκι 16 μηνών έχασε τη ζωή του όταν αδελφός του, 5 ετών, πυροβόλησε μέσα...

ΔΙΕΘΝΗ

Η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα (30.03.2023) την κατάσχεση περίπου 800 κιλών κοκαΐνης, που εντοπίστηκε σε φορτίο με φρούτα στο Όσλο. «Πρόκειται για τη...

ΔΙΕΘΝΗ

Με σφραγισμένο ακόμη το κατηγορητήριο της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, η συζήτηση περί εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη θερμαίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες...