Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία γίνεται η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που στέλνει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη

Η Πολωνία θα παραδώσει μια πρώτη παρτίδα τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη (16/3) ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, αυξάνοντας την πίεση σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αναλάβουν παρόμοιες δεσμεύσεις.

Τα πρώτα τέσσερα από αυτά πρόκειται να φτάσουν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, όπως σημειώνεται, με την Πολωνία να γίνεται έτσι η πρώτη νατοϊκή χώρα που στέλνει μαχητικά αεροσκάφη υπέρ του Κιέβου ανταποκρινόμενη σε ένα πάγιο αίτημα της ουκρανικής ηγεσίας και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Κυριολεκτικά εντός των επόμενων ημερών θα παραδώσουμε τέσσερα αεροσκάφη στην Ουκρανία σε πλήρως λειτουργική κατάσταση. Τα υπόλοιπα ετοιμάζονται, συντηρούνται », είπε ο Ντούντα.

Όσο για τον συνολικό αριθμό των MiG-29 που θα στείλουν οι Πολωνοί στην Ουκρανία, αυτά θα είναι σίγουρα λιγότερα από 14, όπως είχε δηλώσει, όταν ρωτήθηκε σχετικά, πολωνική προεδρική πηγή.

Η Ουκρανία έχει πιέσει έντονα τους τελευταίους μήνες τις δυτικές χώρες να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη. Η Πολωνία και η Σλοβακία, η οποία έχει επίσης δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει τα σοβιετικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, έχουν καλέσει και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο ως μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού.

Η Ουκρανία διαθέτει ήδη τα δικά της MiG-29, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα είναι σε θέση να τα πετάξουν χωρίς πρόσθετη εκπαίδευση, δήλωσε ο Ντούντα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για το δημογραφικό και τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται, σε ημερίδα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής και Περιφερειακής...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρόκειται ουσιαστικά για μία προσωπική διένεξη, κατόπιν σκαιότατης υβριστικής συμπεριφοράς του συναδέλφου μου κ. Γραμμένου σε βάρος της μητρός μου αλλά και εμού, χωρίς...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxisnet,...

ΕΛΛΑΔΑ

Την προσοχή των πολιτών αναφορικά με παραπλανητικές τηλεφωνικές κλήσεις εφιστά η Περιφέρεια Αττικής. Ειδικότερα, στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αναφερθεί περιστατικά, κατά τα οποία οι...