Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Π.Ο.Υ: Προειδοποιεί για έλλειψη ιατρικού προσωπικού παγκοσμίως 

Με αφορμή την 75η επέτειό του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα για ένα αυξανόμενο έλλειμα σε προσωπικό στο παγκόσμιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

«Μέχρι το 2030, θα υπάρχει έλλειψη περίπου 10 εκατομμυρίων επαγγελματιών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη Γενεύη.

«Καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την πανδημία του Covid-19, καλούμε όλες τις χώρες να προστατεύσουν και να επενδύσουν στο εργατικό δυναμικό της υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Τέντρος.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο τομέας της υγείας έχει υποστεί μείωση προσωπικού της τάξης του 50%.

«Ακόμη και πριν από αυτό, πολλοί από αυτούς έπρεπε να εργάζονται με πολύ μικρή αμοιβή και σε επισφαλείς συνθήκες», τόνισε ο Τέντρος.

«Οι γυναίκες αποτελούσαν σχεδόν το 70% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, και λιγότερο από το ένα τέταρτο των διευθυντών, ενώ συχνά ήταν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία», είπε.

Ο ΠΟΥ ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, όταν τέθηκε σε ισχύ το καταστατικό του ΠΟΥ.

«Από τότε, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί δραματικά παγκοσμίως, ενώ η μητρική και η βρεφική θνησιμότητα έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες», επεσήμανε ο Τέντρος.

Μεγάλες επιτυχίες έχουν σημειωθεί στον αγώνα κατά της ελονοσίας, της φυματίωσης και του HIV.

Ωστόσο, υπήρξε μια δραματική αύξηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Επίσης ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται οικονομική βοήθεια επειδή πρέπει να πληρώσουν ιατρικά έξοδα από την τσέπη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με καυστικό τρόπο σχολίασε, σε ανάρτησή του στην ψηφιακή πλατφόρμα Χ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης την σημερινή εξαγγελλία του πρωθυπουργού...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρήσιμες συμβουλές δίνει στους καταναλωτές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) καθώς πλησιάζει το Πάσχα και ξεκινούν σε όλη την χώρα οι προετοιμασίες για...

ΕΛΛΑΔΑ

Με διεκδικήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, εργασιακά δικαιώματα και αδέσμευτη ενημέρωση, οι Ομοσπονδίες του κλάδου των ΜΜΕ ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις...

ΕΛΛΑΔΑ

Αθώα κήρυξε με τη σημερινή ομόφωνη απόφασή του το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας την Ρένα Δούρου για την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι. Η...