Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Λευκορωσία: Εγγυήσεις ζητά από την Ρωσία ο Λουκασένκο ότι θα την υπερασπιστεί ως δικό της έδαφος

Η Λευκορωσία χρειάζεται εγγυήσεις ότι η Ρωσία θα την υπερασπιστεί «σαν να ήταν δικό της έδαφος» σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BelTA, αναφέρει το Reuters.

Ο Λουκασένκο έκανε τη δήλωση κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, που πραγματοποιήθηκε στο Μινσκ.

Η Λευκορωσία, ο κύριος σύμμαχος της Ρωσίας στη στρατιωτική εκστρατεία κατά της Ουκρανίας, φιλοξενεί μια ομάδα ρωσικού στρατού που αποτελείται από περίπου 9.000 στρατιώτες, 170 άρματα μάχης, 200 τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 100 πυροβόλα.

Ωστόσο, το Κίεβο εκτιμά ότι είναι απίθανο αυτή τη στιγμή η Ρωσία να χρησιμοποιήσει ξανά τη Λευκορωσία ως πλατφόρμα για να εξαπολύσει επίθεση, όπως συνέβη στην αρχή της εισβολής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ρωσικά στρατεύματα στάλθηκαν στη Λευκορωσία με το πρόσχημα της ασκήσεις στρατιωτικοί επιτέθηκαν στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας.

Στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, η Ρωσία εξαπέλυσε μια απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση κατά της γειτονικής Ουκρανίας. Η Μόσχα ισχυρίζεται επανειλημμένα ότι πραγματοποιεί μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση για αποναζικοποιήση» τη γειτονική χώρα και να προστατεύσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι, προτού συζητήσουν ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο με τη Μόσχα, τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να εγκαταλείψουν ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που προσαρτήθηκαν πέρυσι και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση (opengov.gr) τέθηκε το βράδυ της 30ης Απριλίου η νομοθετική πρ 1. Σύσταση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), με σκοπό την...

ΔΙΕΘΝΗ

Βίντεο με μήνυμά της ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το οποίο απευθύνεται στον λαό της Κύπρου,...

ΔΙΕΘΝΗ

Το νέο υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο Fujian, το οποίο καθελκύστηκε το 2022, έκανε το πρώτο του δοκιμαστικό ταξίδι. Το Fujian ξεκίνησε σήμερα το πρώτο του ταξίδι...

ΔΙΕΘΝΗ

Αν και η θεραπεία με κύτταρα CAR-T έχει ερευνηθεί εδώ και δεκαετίες, τα φάρμακα χορηγούνται στην Ισπανία για μόλις τέσσερα χρόνια, ανοίγοντας ορίζοντες για...