Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ολοκλήρωσε τριήμερες ασκήσεις μάχης μεγάλης κλίμακας γύρω από την Ταϊβάν

Η Κίνα δημοσιεύει ανατριχιαστικό βίντεο που δείχνει πώς θα βομβάρδιζε την Ταϊβάν σε μια εισβολή, καθώς ολοκληρώνει μαζικά παιχνίδια πολέμου γύρω από το νησί και δηλώνει «έτοιμη για μάχη».

Ο στρατός της Κίνας δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να πολεμήσει και να συντρίψει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», δίνοντας στη δημοσιότητα ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων που προσομοιώνει πώς θα εξαπέλυε μια ολοκληρωτική επίθεση στο αυτοδιοικούμενο νησιωτικό κράτος.

Το κλιπ, το οποίο μοιράστηκε από τον επίσημο λογαριασμό WeChat της Διοίκησης Ανατολικής Πτέρυγας του κινεζικού στρατού και αργότερα αναρτήθηκε στο Twitter από την εφημερίδα The Global Times, έδειχνε πώς το Πεκίνο θα εκτόξευε έναν χείμαρρο πυραύλων από την ηπειρωτική χώρα και το ναυτικό του στα Στενά της Ταϊβάν για να γκρεμίσει τις άμυνες της Ταϊβάν πριν εισβάλει.

Έρχεται την ώρα που ο στρατός της Κίνας ολοκλήρωσε τρεις ημέρες «περιπολιών ετοιμότητας μάχης» μεγάλης κλίμακας, οι οποίες προσομοίωσαν την πλήρη απομόνωση του νησιού σε στρατιωτικό αποκλεισμό και χαρακτηρίστηκαν από αξιωματούχους της άμυνας ως «προειδοποίηση».

«Τα στρατεύματα της Πτέρυγας είναι έτοιμα να πολεμήσουν ανά πάσα στιγμή και μπορούν να πολεμήσουν ανά πάσα στιγμή για να συντρίψουν αποφασιστικά κάθε μορφή «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και προσπάθειες ξένης παρέμβασης», δήλωσε ο στρατός τη Δευτέρα.

Οι ασκήσεις ήταν παρόμοιες με εκείνες που διεξήγαγε το Πεκίνο τον περασμένο Αύγουστο, όταν εξαπέλυσε πυραυλικά πλήγματα σε στόχους στις θάλασσες γύρω από την Ταϊβάν σε αντίποινα για την επίσκεψη της τότε προέδρου Νάνσι Πελόζι στο νησί – που θεωρείται από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ως τμήμα της Κίνας.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οι ασκήσεις χρησιμεύουν τόσο για εκφοβισμό όσο και ως ευκαιρία για τα κινεζικά στρατεύματα να εξασκηθούν στο σφράγισμα της Ταϊβάν εμποδίζοντας τη θαλάσσια και εναέρια κυκλοφορία, μια σημαντική στρατηγική επιλογή που μπορεί να ακολουθήσει ο κινεζικός στρατός σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να καταλάβει την Ταϊβάν.

Τα πολεμικά παιχνίδια του Πεκίνου ξεκίνησαν εν μέσω της ευαίσθητης αποστολής της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν να στηρίξει τις φθίνουσες διπλωματικές συμμαχίες του έθνους της στην Κεντρική Αμερική και να ενισχύσει την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η Τσάι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι στην Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα, προτού μια αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου συναντηθεί ξανά μαζί της το Σαββατοκύριακο στην Ταϊβάν μετά την επιστροφή της στην πατρίδα της.

Η Κίνα αντέδρασε αμέσως στη συνάντηση με τον Μακάρθι επιβάλλοντας απαγόρευση ταξιδιών και οικονομικές κυρώσεις σε όσους συνδέονταν με το ταξίδι της Τσάι στις ΗΠΑ και με αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το Πεκίνο λέει ότι οι επαφές μεταξύ ξένων αξιωματούχων και της δημοκρατικής κυβέρνησης του νησιού ενθαρρύνουν τα κινήματα της Ταϊβάν που θέλουν επίσημη ανεξαρτησία από την Κίνα, ένα βήμα που το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας λέει ότι θα οδηγούσε σε πόλεμο.

Οι δύο χώρες χωρίστηκαν το 1949 μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο και το Κομμουνιστικό Κόμμα λέει ότι το νησί είναι υποχρεωμένο να επανενταχθεί στην ηπειρωτική χώρα, με τη βία αν χρειαστεί.

«Η Κίνα θέλει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε αύξηση των διπλωματικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν ως δικαιολογία για να εκπαιδεύσει τον στρατό της», δήλωσε ο Κυο Γιού Τζεν, εμπειρογνώμονας αμυντικών μελετών και διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Εθνικής Πολιτικής στην Ταϊβάν.

Μετά την επίσκεψη της Πελόσι στην Ταϊβάν πέρυσι, η Κίνα πραγματοποίησε πυραυλικά πλήγματα σε στόχους στις θάλασσες γύρω από την Ταϊβάν, ενώ έστειλε επίσης πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροπλάνα πάνω από τη μέση γραμμή του Πορθμού της Ταϊβάν. Εκτόξευσε επίσης πυραύλους πάνω από το ίδιο το νησί, οι οποίοι προσγειώθηκαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, σε μια σημαντική κλιμάκωση.

Αργότερα, το πρωί της Δευτέρας, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε άλλες 59 πτήσεις βομβαρδιστικών, καθώς και πολλών μαχητικών αεροσκαφών.

Αυτό ακολούθησε μια ολόκληρη ημέρα μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου κατά την οποία οκτώ πολεμικά πλοία και 71 αεροπλάνα εντοπίστηκαν κοντά στην Ταϊβάν, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του νησιού. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι προσεγγίζει την κατάσταση από τη σκοπιά «της μη κλιμάκωσης της σύγκρουσης και της μη πρόκλησης διαφορών».

Η Ταϊβάν δήλωσε ότι παρακολουθούσε τις κινεζικές κινήσεις μέσω των χερσαίων πυραυλικών συστημάτων της, καθώς και από τα δικά της ναυτικά σκάφη.

Η στρατιωτική παρενόχληση της Ταϊβάν από την Κίνα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια με αεροπλάνα ή πλοία να αποστέλλονται προς το νησί σχεδόν σε καθημερινή βάση, με τον αριθμό να αυξάνεται ως αντίδραση σε ευαίσθητες δραστηριότητες. Η στρατιωτική δραστηριότητα έχει αυξηθεί ένα σκαλί μετά την επίσκεψη της Pelosi, με τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν τακτικά πάνω από τη μέση συνοριακή γραμμή.

Εν τω μεταξύ, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ο 7ος στόλος των ΗΠΑ δήλωσε ότι το αντιτορπιλικό πυραύλων USS Milius έπλευσε δίπλα από τον ύφαλο Mischief σε μια επιχείρηση ελευθερίας ναυσιπλοΐας. Η Κίνα έχει κατασκευάσει ένα τεχνητό νησί στο θαλάσσιο σημείο για να διεκδικήσει την αμφισβητούμενη περιοχή.

Η Κίνα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «εισήλθαν παράνομα» σε ύδατα κοντά στον ύφαλο χωρίς την άδεια της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δήλωση της νότιας διοίκησης του κινεζικού στρατού.

Εκτός από τους στρατιωτικούς ελιγμούς, ο Kuo δήλωσε ότι ανησυχεί για τις ανακοινώσεις της Διοίκησης Ναυτικής Ασφάλειας της Fujian από την περασμένη εβδομάδα, όταν δήλωσε ότι θα διεξάγει «επιτόπιες επιθεωρήσεις» φορτηγών πλοίων και πλοίων εργασίας στο στενό της Ταϊβάν στο πλαίσιο άσκησης περιπολίας.

«Πρώτα θα βάλουν στο στόχαστρο τα πλοία που ταξιδεύουν μεταξύ των Στενών και στη συνέχεια θα βάλουν στο στόχαστρο οποιοδήποτε διεθνές πλοίο», είπε. «Σταδιακά αυτό θα γίνει το de facto νέο status quo».

Ένας από τους εκπροσώπους των ΗΠΑ που συμμετείχαν στη συνάντηση με την Τσάι την περασμένη εβδομάδα δήλωσε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την απειλή που θέτει η Κίνα για την Ταϊβάν.

Ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Γκάλαχερ, πρόεδρος της Επιτροπής για την Κίνα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο Associated Press ότι σκοπεύει να ηγηθεί της επιτροπής του στην προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνας της κυβέρνησης του νησιού, ενθαρρύνοντας το Κογκρέσο να επισπεύσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ταϊβάν.

Πηγή: dailymail.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Μαρινάκης μιλώντας στην εκπομπή LiveNews του MEGA συνέχισε να εμπαίζει τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, φλερτάροντας με το ακροδεξιό...

ΔΙΕΘΝΗ

Ενώ το Ισραήλ τιμά σήμερα την Ημέρα Μνήμης, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πόλεμος του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας είναι...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Το να έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών με κάποιους να πληρώνουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας και άλλους όχι, δεν είναι ανεκτό», δήλωσε ο Υφυπουργός Εθνικής...

ΔΙΕΘΝΗ

Τη λέξη «τέλος» έβαλε το δικαστήριο του Μιλάνου στην υπόθεση της Αλέσια Πίφερι, 38χρονης που άφησε να πεθάνει αφυδατωμένη την 18 μηνών κόρης της,...