Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Σταθερά στο 8,5% διατήρησε το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα

Σταθερό στο 8,5% κράτησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας το επιτόκιο δανεισμού επαναγοράς μιας εβδομάδας, στο επίπεδο δηλαδή που είχε αποφασίσει πριν από δύο μήνες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο των τελευταίων τριών ετών.

Η κίνηση αυτή αποδίδεται στις πιέσεις να ανταποκριθεί η τουρκική οικονομία στις αυξημένες έκτακτες ανάγκες μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει θετικό επενδυτικό κλίμα λίγες μόλις ημέρες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Κεντρική Τράπεζα άλλαξε τη νομισματική της πολιτική και άρχισε να μειώνει τα επιτόκια για να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση, αψηφώντας τις πληθωριστικές πιέσεις, για να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Τότε μείωσε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης διαμορφώνοντάς τα στο 18%.

Τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021, το έτος έκλεισε στο 14% με επιπλέον μειώσεις 100 μονάδων βάσης για κάθε μήνα.

Το πρώτο 8μηνο του 2022 το επιτόκιο διατηρήθηκε σταθερό, ο πληθωρισμός όμως εκτοξεύτηκε στο 80%. Μέχρι το τέλος του 2022 το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας είχε πέσει στο 9%.

Τον πρώτο μήνα του 2023 το επιτόκιο διατηρήθηκε σταθερό, ωστόσο στις 23 Φεβρουαρίου, προκειμένου να μειωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος από τις καταστροφές λόγω των σεισμών, ιδιαίτερα στη βιομηχανία και την απασχόληση, έγινε επιπλέον μείωση κατά 50 μονάδες βάσης και το επιτόκιο μειώθηκε στο 8,5%.

Αξίζει να επισημανθεί η μεγάλη διαφορά που υπάρχει στην Τουρκία μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και πληθωρισμού, ο οποίος σήμερα «τρέχει» επισήμως άνω του 70%.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση στον Πειραιά τόνισε, ότι «Με το Κ.Κ.Ε υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Mε τη μέγιστη θερμοκρασία να σημειώνεται στους Ποτάμους Λασιθίου με 35,6 °C.  , υγρασία και σκόνη μετατρέπουν την εικόνα στα κεντρικά και νότια της χώρας σαν να...

ΔΙΕΘΝΗ

Επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές σε επτά εκλογικά τμήματα της Βόρειας Μακεδονίας θα διεξαχθούν την Τετάρτη 22 Μαϊου αποφάσισε το εκλογοδικείο της χώρας, λόγω παρατυπιών που...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη δεδομένη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει και να προωθήσει έμπρακτα την υγιή επιχειρηματικότητα εξέφρασε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας,...